R@F@l 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Kwiecień 2008 Rafał jak tam budowa akwa ?? napisz cos co tam u ciebie słychac. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piter 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Kwiecień 2008 te wystajace elementy to wyloty pomp? tak? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Kwiecień 2008 Nie jestem do konca przekonany czy ta lampa co kupil thcskiba jest dobra mialem kiedys na nia chetke. Ona nie ma zabezpieczenia przed chlapiaca woda. Wszystko leci prosto w zarnik. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rebciu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Kwiecień 2008 Mariusz ta lampa jest bardzo dobra. Mam 2 sztuki ale w wersji mini (40x40 cm) i jestem strasznie zadowolony. One mają szyny do szyby i wystarczy zamówić taką ze szkła hartowanego u szklarza. Same bańki szklane żarników na trzonku E40 mają bardzo duży filtr UV więc nie ma strachu, że coś tam w akwarium się popali czy coś Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Kwiecień 2008 Hej Rebciu ! Jednak wydaje mi sie ze powinni juz sprzedawac razem z hartowanymi szybami. Ja postanowilem kupic zamiast tych ze walsnie lamp piekna lapmpe Aquaconnect ATON 2x250 Watt (E40) + 4x54 Watt T5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rebciu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Kwiecień 2008 Napewno będziesz zadowolony ze swojej lampy. Lumenarc ma specyficzną budowę odbłyśnika i bardzo duże pole świetlne co powoduje, że światło jest rozproszone i pokrywa bardzo duży obszar. Jest trochę mniej refleksów ale efekt jest niesamowity. Ja się właśnie zastanawiam czy nie przejść na 400W tylko muszę dorwać do kilkudniowych testów żarniki Reeflux 400W 12000K. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Kwiecień 2008 Jak chcesz, mogę Ci pożyczyć dodatkowo do zabawy 400-setki: Aquaconnect 14000K na chodzie, AquaMedic 13000K prawie nówka BLV 20000K do wymiany, ale jakiś pogląd da. Jutro chyba będę u łukasza w sklepie, to mogę zostawić u niego, jak sie zgodzi, a Ty sobie odbierzesz :-) Bo na tych twoich Lumenarcach i układach zapłonowych, to fajne porównanie by było. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rebciu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Kwiecień 2008 Dzięki Jarek ale ja muszę zobaczyć w akcji takie same żarniki jak Ty masz innych nie chce Muszę przycisnąć łukasza aby sprowadził jeszcze dwie sztuki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snocho 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Kwiecień 2008 Trochę odbiegnę od tematu, ale czy ktoś widział żarniki 1000W inne niż BLV 10 000K? Będę za jakiś czas potrzebował, a chciałbym wcześniej co nieco potestować. Najchętniej przytuliłbym właśnie coś koło 12 000K bo to ma być jedyne źródło światła. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Admin 6 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Kwiecień 2008 U nas nie widziałem innych żarników o takiej mocy, ale wiem że u naszych dalekich sąsiadów z USA są dostępne m.in. takie żarniki jak Aqualine Buschke 1kW 13000K i USHIO 1kW 20000K. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Kwiecień 2008 @Rebciu, spoko, jasne, właśnie o to chodzi, że te Reefluxy to w ciemno można zamówić, ale podniosłem oświetlenie o 10cm do góry, bo świeci piekielnie. Ciekawe jak u Thcskiby świecą bo pisał, że takie ma:-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snocho 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Kwiecień 2008 dzięki Tomek, zapiszę sobie i pewnie za jakiś czas ściągnę po sztuce do testowania Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Kwiecień 2008 @snocho masz jeszcze producentow takich jak Sunmaster , Radium , Ushio maja w swojej ofercie zarniki 1000w o barwie 10000k i 20000k 12-nastek nie widzialem ale najblizej masz Aquaconnecta 14000 plus z gwintem e40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Kwiecień 2008 A co do zbiornika narazie nadal stoi nie poskladany nie mam na to czasu codziennie sobie obiecuje ze zaczne i tak do nastepnego dnia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rebciu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Kwiecień 2008 Przyjedź wkońcu do mnie i ja Cię zmotywuje odpowiednio :D Baniak postawisz w dwa tygodnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R@F@l 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Październik 2008 No Rafale cos tu ostatnio mało zagladasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Październik 2008 Rafal a co mam tu zagladac w temacie jest brazylijska akwanowela Hm co tu napisac raz zmienilem troche koncepcje zbiornika dwa sprzedalem sumpa i mam juz inny w to miejsce , calkowicie zrezygnowalem w nim z refugium Sprzet do baniaka jest praktycznie caly skompletowany tylko czeka na montaz zostaje tylko jedna kwestia do rozwazenia czyli odpieniacz jesli KZ okaze sie godny swojej opini to wlasnie on tam wyladuje Sprzedalem tez pompe delteca w to miejsce trafi Grey Dragon 4750 lub 5900 to jeszcze kwestia do rozpatrzenia Cyrkulacja zostaje tak jak na poczatku czyli 8-way Ocensmotion No maly problem jeszcze mam z podjeciem decyzji na oswietlenie czy zostaje Lumenarc 400 w czy tez zaloze T5 ale to kwestia dni czekam na pewna opinie jesli padnie na T5 bede musial obnizyc wysokosc zbiornika Na pewno system filtracji bedzie oparty na Zeo , brak zywej skaly wszystko zastapi ceramika od kolegi Balona Do calosci uzupelnianie wapna reaktorem Zalany zbiornik zobaczycie przed lub na gwiazdke a jak nie to mozecie mnie wywalic z forum Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R@F@l 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Październik 2008 eno znajac ciebie baniak bedzie dopieszczony na maxa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach