helmofon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Styczeń 2010 I wystartowałem Po roku czytania, starania się zrozumieć całe zjawisko odpaliłem baniak, może nie jest to super wypaśne oceanarium jak kolegów ale jest własne. Trzy miesiące trwało zbieranie do kupy całego sprzętu niezbędnego do poprawnej pracy. Inwentaryzacja: Zbiornik główny: 80x35x35 Sump: 55x35x30 Oświetlenie: ATI 6 x 24 w Cyrkulacja: 2 x JVP 101 Obieg: New Jet 2300 Odpieniacz: Turboflotor Blue 1000 Grzałka Termometry Automatyczna dolewka Blau Aquaristic Sól: Preis Skała: 14 KG Piasek: 9 KG I to chyba cały majdan. Zdjęć na razie nie zamieszczam bo nic nie widać :good: Ale wkrótce będą. Jestem kapitanem pierwszej górskiej łodzi podwodnej w mojej małej rawce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Styczeń 2010 zdjęcia musza byc inaczej start niezaliczony :good: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Styczeń 2010 chcemy chociaż na sam sprzęt popatrzeć ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
helmofon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Styczeń 2010 OK spokojnie jest wojna, a raczej cisza przed wojną Na mojej stronie będę zamieszczał zdjęcia. Na ostatniej fotce pasażer na gapę dotarł z wodą może się uchowa. Jakby ktoś wiedział co to jest to proszę o info. Z tego wszystkiego zapomniałem o najważniejszym. Woda i skała z e-rybki w Wawce za co serdecznie chciałem podziękować. Skała wyczyszczona i odgazowana. I jeszcze paru osobom wypadało by podziękować ale za długo by było, Ci co się poczuwają to wiedzą, dzięki chłopaki I to tyle, może i bez składu i ładu ale dzień pełen wrażeń i wszystko na gorąco. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Styczeń 2010 helmofon Tak ciężko jest wkleić tu link do zdjęcia ? Popieraj swoje postępy zdjęciami TU a nie wysyłasz nas na swoją stronę. TO JEST BARDZO PROSTE Fajnie ułożyłeś skałę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Styczeń 2010 helmofon Tak ciężko jest wkleić tu link do zdjęcia ?Popieraj swoje postępy zdjęciami TU a nie wysyłasz nas na swoją stronę. TO JEST BARDZO PROSTE Fajnie ułożyłeś skałę. Popieram, jak coś robić to porządnie później można pooglądać historie baniaczka wraz z komentarzami kolegów. Na ostatniej fotce pasażer na gapę dotarł z wodą może się uchowa. Jakby ktoś wiedział co to jest to proszę o info. to są zoa, z tego co widzę to nawet ładne kolorki, powinny dać radę PozdrT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
helmofon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Styczeń 2010 Przepraszam już się ogarniam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Styczeń 2010 Mogłeś nie wrzucać zdjęć od nowa do galerii na forum tylko podlinkować zdjęcia ze swojej strony. Co ty tam za "otoczaki" masz na piasku ? no nie wiem czy to dobrze ale niech się spece wypowiedzą. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtesu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Styczeń 2010 tak z ciekawości, co to za okrągłe przedmioty masz w piasku przed skałą powkładane?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
helmofon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Styczeń 2010 A to są kamyczki które przywiozłem z wyprawy na Cyklady. Czyli oryginalny otoczak morski Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Styczeń 2010 a jaki odpieniacz przewidujesz? o ile przewidujesz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
helmofon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Styczeń 2010 Widzicie z tej radości zapomniałem dopisać. Uzupełniłem w pierwszym poście. Kolejna aktualizacja. Od 30.01 do 6.02 oświetlenie 2x24 w. Regularne dolewki wody. Nastała jasność, woda się wyklarowała, i wygląda to tak: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
helmofon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2010 Pierwszy tydzień za mną. Od dzisiaj świecę 4x24 W Zrobiona pierwsza podmianka 10 L Parametry wody: NH3 = 1,0 NO2 = 0,1 Do baniaka trafiły 3 Turbo i dwa kraby czerwononogie. Jutro zdjęcia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2010 wszystko fajnie, ale ja bym podmianek nei robil przez miesiąc, bo i po co, nie masz życia, które tego potrzrebuje, a przez podmianki usuwasz tylko bakterie, których i tak masz mało. Do tego cycle i czekać nie ruszac, nie kombinowac, dac czas żeby system zaskoczył. Powodzenia tom Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
helmofon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2010 Mówisz żeby do końca lutego zapomnieć o solniczce i nie grzebać ? Zwiększać tylko oświetleni ? Bo plan mam taki: godziny x ilość świetlówek - każda pozycja przez tydzień czasu 6 x 2 - było 6 x 4 1 x 2, 4 x 6, 1 x 2 = 6 godzin świecenia 1 x 2 , 1 x 4 , 6 x 6 , 1 x 4, 1 x 2 = docelowe 10 godzin świecenia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2010 Pierwszy tydzień za mną. Od dzisiaj świecę 4x24 W Zrobiona pierwsza podmianka 10 L Parametry wody: NH3 = 1,0 NO2 = 0,1 Do baniaka trafiły 3 Turbo i dwa kraby czerwononogie. Jutro zdjęcia. Świeć tyle ile ma być docelowo, podmianka dobra rzecz, ale zadbaj o pożywkę dla bakterii na skale, czyli jakiś pokarm, jeśli nie ma go w świeżo zakupionej skale to trzeba dostarczyć. To co usuwasz z wodą nie ma znaczenia, Przynosi raczej korzyści, nowa woda byle by była na dobrej soli jest zawsze wyśmienitym lekarstwem na większość bolączek. Te otoczaki, jakoś tak nie pasują do morsiego akwarium, ale to może tylko takie wrażenie na podstawie fotografii, trudno powiedzieć jak będzie dalej, może zarośnie jakimiś zoa, albo ksenią. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
helmofon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2010 Sól Preis. Ale z tym pokarmem trochę nie rozumiem, co go będzie jeść ? Kraby coś tam skubią. Więc wydaje mi się że na skale coś jest. tomajk uważasz że powinienem od razu odpalić 1 x 2 , 1 x 4 , 6 x 6 , 1 x 4, 1 x 2 = docelowe 10 godzin świecenia Tak jak pisałem otoczaki morskie :ok: zobaczymy co z tego wyjdzie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2010 @tomajk, proszę Cię, co ty wypisujesz ? Do działu dla nowicjuszy zapraszam he, he. NH3=1,0 NO2=0,1 akwarium ma tydzień ! Istne dojrzewanie. Do takiego syfu jeszcze jakieś jedzenie dodawać ? Tam jest teraz ful jedzenia dla bakterii. Jeśli już to bakterie dodać. Strach jakiekolwiek życie dodawać. Nie róbcie tak na początku z tym żarciem, bo się jeszcze większy syf zrobi, przy takich parametrach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach