tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2010 czyli czekać czekać czekać - za te wpuszczone ślimaki to ci się nagana należy, zwierzaki będą się męczyć, jak NO2, NH3 spadnie do 0, i NO3 będzie niskie to wtedy myśl o zwierzakach, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2010 Skała często bywa wyczyszczona, nie ma na niej bakterii, a te żeby się odpowiednio rozmnożyły, trzeba karmić. Nie twierdzę, że już po tygodniu, ale zanim się obejrzymy, minie już 2 tygodnie albo i 3, poziom NO2 i NH4 spanie do zera, zbyt mała ilość pokarmu nie pozwoli się rozmnożyć odpowiedniej ilości bakterii w skale. Kiedyś dawało się kawałki mięsa rybiego. Ale cóż będę teraz wyciągał stare metody. Wyjałowić wodę do 0000 a potem walczyć z plagami, to teraz jest popularne, więc daję spokój, staroświeckie metody do LAMUSA. Oceniłem baniak na podstawie zdjęć, być może się pomyliłem ale ja bym już pomyślał o dokarmianiu kolonii bakterii. Jarosławie, akwarium masz już widać od dawna, ale coś nic nie czerpiesz nauki z posiadania, ale do krytyki jesteś skory hmm. Nie uważam żebym musiał się w dziale dla nowicjuszy posilać wiedzą. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2010 To z mięsem to chyba ze słodkowodnego metoda tak mistrzu ? ;-) Wyjałowić przy takich parametrach ? Do wyjałowienia to jeszcze daleko he, he. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
helmofon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2010 :ok: Bakterie były dodane na zaraz po zalaniu baniaka. Mam nadzieję że zwierzakom nic nie będzie. No i czekam na komentarze, bo mimo czytania działu dla nowicjuszy, rozmów w sklepach itd, każdy przypadek jest inny, bo każdy ma inną wodę, w związku z czym cieszę się z dyskusji przy moim baniaczku. A no i dodam że dzisiaj zakupiłem automatyczną dolewkę Blau Aquaristic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2010 Wcale nie jest metoda z dokarmianiem mięsem tylko ze słodkowodnego, to pierwsze, drugie : przy pustym akwarium gdy nie karmi NICZEGO, bardzo szybko będzie miał KLINIKĘ, no i jakież to parametry ? NORMALNE w pierwszym tygodniu, ale ten tydzień się KOŃCZY a zaczyna DRUGI. Ehh. nie produkuje więcej, ja i tak robiłem po swojemu, i do puki się nie słuchałem DOBRYCH RAD było OK i tak postanowiłem trzymać. Więc MOJE rady DO KOSZA. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
helmofon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2010 Więc MOJE rady DO KOSZA. Patrząc na twoje fotki, zwierzaki Cie lubią, krzywdy im nie robisz, nie obrażaj się Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
helmofon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2010 Obiecane fotki. Takie coś się pojawiło ? jakieś życie w skałach ? Widok całości. No i reszta. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
helmofon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Luty 2010 Minoł kolejny tydzień, i kolejna relacja z poligonu. Po odpaleniu dodatkowych świetlówek brązowe gloniska pokazały pazur, a ślimaki przystąpiły do walki. Starzy mieszkańcy skały nieśmiało się ujawniają: Chyba Phascolosoma cf. nigrescens Chyba kiełże. W ramach prac domowych popełniłem pokrywę dwa w jednym do akwa. Chłodzenie połączone z nocnym oświetleniem, sterowane panelem. A na koniec świeżutkie zdjęcia glonków. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
helmofon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Luty 2010 Kolejny tydzień minął manewry w pełni. Podsumowując: Na początku była pustka, potem było brązowo i bombelkowo, teraz mamy wiosnę i wszystko się zazieleniło. Kilka zbliżeń na gloniska z których jestem bardzo zadowolony Na koniec moi ulubieńcy i jak mówi moja małżowina kwiatuszki. Zwierzaki mają się dobrze. Krabiki coś robią ale nie wiem co jeden miał już wylinkę, ślimaki wcinają aż im się skorupy ruszają. Wypatrzyłem rurówkę, man nadzieję że nie ostatnią. Od dzisiaj przystępuję do pełnego oświetlenia akwarium czyli 12 godzin. Parametry wody: - NH3 1,0 - NO2 0,1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
emine 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Luty 2010 Witam, to i ja się ujawnię. Nic nie wiem o akwarium ale wspieram męża. Po tygodniowej nieobecności mamy zielono, bordowy las z elementami czerwieni. Ślimaki i krabiki nie nadarzają tego jeść. Ja już bym chciała jakąś większą ilość zwierzaków tam mieć. Nie mogę się doczekać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Luty 2010 Odnośnie ustawienia odpieniacza. Im masz wyższy słup wody w odpieniaczu (o tym konkretnym rozmawiamy) tym piana bardziej mokra. Ten odpieniacz nie jest jakimś tytanem wydajności ale do zbiorników 200 l. przy małej obsadzie ryb wystarczy. W moim woda dochodzi do mniej więcej połowy pierścienia przedłużającego, tego przezroczystego pod kubkiem. Pamiętam, że na starcie podlałem sporo bakterii Biodigest z Bioptimem a w pierwszych dniach jeszcze StopAmmo. Wszystko zgodnie z instrukcją na stronie Prodibio http://www.prodibio.fr/anglais/accueil.htm Tylko, że u mnie była skala z frachtu z której naprawdę sporo syfu wychodziło, przez pierwszy tydzień 2 kubki dziennie. Po tygodniu przebywania w zbiorniku potraktowałem ją szczoteczką. Co tydzień od początku robię podmianki wody 10% obj. systemu. Poza tym najlepszą radą służy sam zbiornik, to znaczy jego obserwacja. Tak samo założony dzienniczek zbiornika - wszytkie pomiary, dzialania które robię w zbiorniku, zapisuję w tabelce w excelu. W moim zbiorniku np. NO3 i PO4 spadło do niewykrywalnego poziomu po ok. 45 dniach od włożenia skały. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
helmofon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Luty 2010 Dziękuję Ci bardzo Pawle ja mam skałę oczyszczoną i odgazowaną i pewno dlatego jest mniejsze pienienie, jeżeli chodzi o bakterie dodałem ?? sam nie wiem co bo dostałem przy okazji kupna skały Myślę że posilę się twoim pomysłem z dzienniczkiem. Testów wszystkich jeszcze nie posiadam, gdzieś przy jakimś zakupie dostałem gratis NO2 i NH3 (co mnie bardzo ucieszyło, i dziękuję) mam jeszcze jakiś test wszystko w jednym - pozostałość po holendrze. Jeszcze z tydzień się wstrzymam z zakupem testów bo i tak baniak musi dojrzeć. Tak żeby mieć pełną świadomość czy można zasiedlać zbiornik. Na razie obserwuję rurówki i glony jakie się pojawiają bo co i raz nowe odmiany odkrywam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
helmofon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Luty 2010 Minął 4 tydzień. Glony bitwę wygrywają ale wojna trwa. Odpieniacz zaczął pracować, już martwiłem się że coś jest zepsute. Zoa pięknie się pompują i wygląda że im dobrze. Ślimaki i kraby nadal żyją. Pytanie: Czy te gloniska ustąpią same, czy trzeba im jakoś pomóc, bo coraz mniej jestem z nich zadowolony. Kilka fotek: Mam nadzieję że już jest bliżej niż dalej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
helmofon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Marzec 2010 Dziś zakupiłem testy: przedstawiam pomiary: NH4 <0,25 NO2 0,1 PO4 0 pH 8,6 NO3 2 Ca 475 podmianka 10 litrów tygodniowo. Zastanawiam się za ile będzie można wpuścić ekipę czyszczącą żeby się glonami zajęła. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach