Skocz do zawartości
wojtesu

dolewka bezpośrednio z osmozy...

Rekomendowane odpowiedzi

Jarosław ale trochę ZABAWEK trzeba mieć przy morszczyżnie, po to też ją zakładamy, bo to nie jest łatwe i są te wszystkie zaworki i inne duperelki.

MY TO PO PROSTU KOCHAMY :good:

Ja z wszelakimi elektrozaworami mam do czynienia zawodowo, i z autopsji wiem, ze ta sama firma, ten sam typ zaworu kupiony w roku NP. 1995 działa po dzień dzisiejszy, a kupiony w roku 2005 pada po 3 sezonach.

Ja prowadzę również serwis w mojej branży, tak się składa, że to mnie wcale nie martwi, to gwarancja jest na rok, ale kurczaczek pieczony, w MOIM akwarium "mechanicznie JAJO I JAJO" :D:biggrin::D

Tak bez żartów już, calkiem poważnie, to trochę przesadziłem, jak to zwykle robi ogrodnik :D jasne, że elektrozawory dadzą radę, warto ich pilnować, ale da się zrobić taki manewr z dolewka i wodą na podmianki bez problemu.

Prosty sterownik, ze 4 czujniki, parę elektrozaworów i działa, nie zapomnieć tylko o CYKLACH PŁUKANIA i pełna automatyzacja jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze by tak przelewowy zbiornik na solanke ? Powiedzmy solankowiec o objetości 15-20% głównego ale wyższy od sumpa. Otwor w solankowcu zakrecony przelotem i po problemie. Mamy za jednym szklokiem i dolewke i wode do solanki. .... bez przekładania wężyka. .... a tak apropos zaworów to są jeszcze impulsowe :good:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja nie moge zrozumiec celu ciaglego dolewania wody. To akwarium ma 6 m kw powierzchni, czy jak? Ze 300 litrow na dobe bedzie odparowywac? Ciezko mi to pojac jakos. U mnie ucieka ok 15 litrow na dobe i godzina na timerze spookojnie wystarcza dolewce aby to uzupelnic a membrame mam 125gph. Przy kranowce rzedu 4 st c caly obieg napelnial sie trzy doby. Co daje grubo ponad 200 litrow na dobe. Po prostu nie kumam na co komu tyle wody :good:

Jesli o zawory chodzi to sprawdzcie elementy automatyki przemyslowej. Moj zaworek zasponsorowala mi moja firma. Wlasciwie nieswiadomie bo raczej sie elektryk nie pochwalil, ze sprzety rozdaje :D ale zaworek jest do hydraulicznych elementow zaciskowych. 24v 1A. Cisnienie kosmiczne, przylacze ladne 3/8. Firma parker. Modelu nie podam bo mi glowa sie zmiescic nie chce pod zlew tak daleko. Na obudowie jest tylko informacja, ze przy pradzie znamionowym i temperaturze otoczenia +60st praca ciagla nie powinna przekraczac 280 godz. Poniewaz w rurach mam cisnienie 5 barow a zaworek nominalnie walczy z 10 krotnie wiekszym cisnieniem nie potrzeba zasilania tak duzym pradem. Na 12v 500mA dzialal zwawo choc nie pewnie. Za to 14v i 350mA to jest to o co chodzi. Oczywiscie przypadek, bo akurat taki zasilacz byl pod reka :D pod zlewem jest zimno. Po 3 dobach cewka nie byla nawet letnia. takze z czystym sumieniem moge polecic tego typu elektrozawory do pracy ciaglej.

Tylko po co???!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodi, mówiąc praca ciągła miałem na myśli działanie elektrozaworu w połączeniu z czujnikiem dolewki uzupełniającym wode na bierząco ale układ pracujący 24h (nie chodzi mi o to żeby dolewka lała wode 24h/dobe)

oj przydał by się pokoj na filtrownie....;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ale pisalem ci takie rozwiazanie w pierwszym poscie. Jesli odlacze timer to dolewka bedzie dolewac wode za kazdym razen gdy czujnik opadnie. czyli jakis milion razy na dobe :D po co sie znecac nad elektrozowarem tak niemilosiernie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodi do tego służą elektrozawory (jedne dłużej inne krócej) nie o to mi chodzi. Cały problem polega na tym że narazie nie udaje mi się znalezć rozwiązania na to żeby z jednej osmozy przy elektrozaworze móc uzupełniać odparowaną wode i ten raz w tygodniu nalać wody do podmiany nie kombinując z przkaładaniem czujników poziomu, pompek. po prostu odkręcić zaworek który pozwoli nalać wody do podmiany nie przerywając uzupełniania odparowanej.

Wiem, zaraz ktoś powie postaw osobny zbiornik na dolewkę i na podmiany osobny i przekierowując osmoze napełnisz ten do podmian. Tyle że to dwa zbiorniki które musiałbym upchnąć pod zbiornikiem a na to szkoda miejsca...

Nie chcniałbym doprowadzić do tego że sam sie pogubie w tych wszystkich czujnikach, elektrozaworach, kranikach, przełączniakach itp...

Czas pokaże...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to zrób BY-PASS(z elektrozaworem) do elektrozaworu n a wejściu i trójnik z drugim zaworem i czujnikiem poziomu wody do podmian. Jeden komplet dolewa odparowaną wodę do komory sumpa, drugi pilnuje wody na podmiany.

Czyli 4 elektrozawory, dwa czujniki i po sprawie, reszta dodatkowych czujników, zaworów, timerów to tylko aby usprawnić ten systemik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakoś trudno mi to sobie wyobrazić i ta ilość elektrozaworów.... no ale możliwe że bez tego się nie obejdzie... Ciekaw jestem ilu tak naprawde z morszczaków stosuje metode dolewania wody bezpośrednio z osmozy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No może być jeden na wejściu, ale wtedy układ kontrolny musi załączać na przemian zawór dolewki z zaworem głównym i zawór do podmian z zaworem głównym, czyli taki sterownik z wyjściem "zawór główny lub pompa" Logika bardzo prosta tego układu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rację że taki układ zadziała ale jedno mnie jeszcze zastanawia czy zawory zamontowane po filtrze RO DI nie oddaja do wody czegoś szkodliwego wszak zbudowane są z metali... Gdyby były bezpieczne nie było by problemu z całym układem..

No i dochodzi kwestia sterownika, a że elektronik ze mnie żaden wiec musze bazować na urządzeniach ogólnie dostępnych...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powierzchnia metalu (mosiądz lub brąz czyli nie sama miedź) w zaworku elektromagnetycznym jest bardzo mała, do tego płynie przez niego prawie czyste H2O nie ma chyba możliwości by ten odcinek korodował tak by znacząco wpływać na jakość wody. W końcu 1mg to jest gram na 1000L a gram to jest naprawdę sporo, wiesz jak musiałby być wyśrumpany ten zaworek by oddać 1g metalu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tomajk to co piszesz jest niby proste i oczywiste ale morszczyzna rządzi się swoimi prawami i nie chciałbym za jakiś czas zastanawiać się dlaczego w baniaku dzieje sie to i tamto...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
morszczyzna rządzi się swoimi prawami i nie chciałbym za jakiś czas zastanawiać się dlaczego w baniaku dzieje sie to i tamto...

No tak faktycznie tego nie wziąłem pod uwagę, cóż mogę wiedzieć.

Wykorzystaj zawory plastikowe od pralki lub zmywarki, jakieś redukcje pewnie wykombinujesz.

Dobre jest też przekładanie wężyka do beczki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam podłączony elektrozawór od pralki automatycznej przed RO/DI a w sumpie czujnik poziomu wody , dopływ i odpływ wody mam przy akwarium . Na podmianę wody przekładam tylko wężyk do beczki. Nie zamontowałam jeszcze tylko TDS , ale często robię pomiary wody.

Zapomniałam dodać ,że w razie awarii elektrozaworu woda nie poleci więc bez obaw o zalanie xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zawor odciecia ( jak u mnie ) powinien byc przed calym ukladem. Ja odcinam wode przed wejsciem do prefiltrow

Nie ma wtedy stalego obciazenia na osmoze i ... eliminujesz problem z mosiadzem

Osobiscie mam 2 zawory ktore przelaczam i zamiast dolewac do akwa dolewam na podmiane , jeszcze pare dni i roziwazanie bedzie automatyczne.

Dodatkowo uda sie zrobic proces podmiany automatycznie.

1. zlanie wody do scieku

2. dolanie solanki do akwa

zaory ( o ile nie sa PVC ) nie powinny byc po osmozie ani za Di

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomniałam dodać ,że w razie awarii elektrozaworu woda nie poleci więc bez obaw o zalanie xD

Możesz napisać coś więcej o tym rozwiązaniu ?? bardzo mnie to interesuje jak jest zabezpieczony elektrozawór ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz napisać coś więcej o tym rozwiązaniu ?? bardzo mnie to interesuje jak jest zabezpieczony elektrozawór ??

Jeżeli cewka elektrozaworu zostanie uszkodzona membrana się zamknie i nie bedzie przepływu wody. Elektrozawór montujemy przed RO/DI i podłączamy pod czujnik poziomu wody, który montujemy na odpowiedniej wysokości w sumpie. To cała filozofia

Mam jeszcze taki plan , żeby zrobić wychłodzenie wody, coś na zasadzie wychłodzenia ładowni na jednostkach rybackich, oczywiści mniejszej wydajności bo łuskownicy lodu oraz parownika nie pomieszczę w domu i wtedy mogłabym do akwa wpuścić pingwiny xD

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi