dzaccenty 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Styczeń 2010 Witam serdecznie i proszę o wszelkie możliwe porady. Mam zamiar ruszyć z baniakiem 135l, jak na razie przymierzam się do zakupu sprzętu, w sumie wiele urządzeń mam już namierzonych, tylko nie wiem czy podołają i czy cały ten system będzie w stanie utrzymać ład!!! zbiornik- 60x50x45 oświetlenie- T5 6x24W odpieniacz- tunze DOC Skimmer 9205 reaktor wapnia- Deltec -P500 pompy cyrkulacyjne- 2xHydor Koralia 2 - 2300l/h 4.5W Czy to ruszy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Styczeń 2010 A co ma nie ruszyc,tylko na starcie reaktorek nie bedzie potrzebny,podepniesz go po wrzuceniu korali twardych. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Styczeń 2010 Przy tak niewielkiej pojemności zdecydowałbym się na ballinga i dał sobie spokuj z reaktorem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dzaccenty 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Styczeń 2010 Witam, jeżeli chodzi o metodę ballinga to zdecydowanie w moim przypadku taka opcja odpada- zbyt dużo zabawy. Czy odpieniacz 'powiedzmy że przeznaczony do baniaka 500l' nie wyjałowi wody? Czy w sprzedaży występują mniejsze reaktory wapnia i jeszcze jedno pytanie czy do reaktora przypadkiem nie będę potrzebował miksera wapnia? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Styczeń 2010 Dużo więcej "zabawy" jest z reaktorem. Takie sprzęty to do dużych baniaków gdy opłacalność ballinga staje się niekorzystna. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dzaccenty 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Styczeń 2010 Wielkie dzięki za udzielone informacje, czy w którymś sklepie warszawie z morszczyzną dostanę odczynniki do tej metody? Tomajk masz wysiepany w kosmos baniak- tylko pozazdrościć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Styczeń 2010 Odczynniki dostaniesz prawie w każdym sklepie z morszczyzną, ja poleciłbym ci taki komplet z Tropic Marin 3x5000ml, kosztuje coś koło 100zł a na taką wielkość akwarium starczy ci że hoho lekko na rok jak nie dłużej. Mimo tego preparaty nie będą ci jeszcze tak szybko potrzebne, to tak dopiero ze 2 miesiące po założeniu, no i zależy też jakie korale będą na początku. Przy miękkich to wystarczyłyby same podmiany przez dłuugi czas są nawet lepsze przy starcie bo rozcieńczasz w ten sposób koncentrujące się niechciane substancje. Jak już będą ci lecieć parametry Ca i Mg w dół to wtedy można zacząć się wspierać ballingiem, warto też zawczasu rozglądać się za pompą dozującą, bo choć baniak nie wielki, to te parę stówek załatwia systematyczność i dokładność za ciebie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dzaccenty 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Styczeń 2010 Dzięki, a co z odpieniaczem, nie wyjałowi wody w tak niewielkiej bańce? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Styczeń 2010 Tunze DOC to przestazala technologia,Ty sie modl zeby wystarczyl. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dzaccenty 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Styczeń 2010 W takim wypadku kupię Delteca MCE 600, podobno nie jest za cichy ale sprawdzony no i co dla mnie ważne(mały baniak) zewnętrzny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Styczeń 2010 Nie kupuj puszek, kubek i butelkę, dosłownie i w przenośni. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dzaccenty 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Styczeń 2010 Na przykład jaką? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dzaccenty 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Luty 2010 Może polecilibyście mi jakiś odpieniacz?- sprawdzony, najlepiej zewnętrzny, cena nie gra roli, z góry wielkie dzięki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Luty 2010 Deltec MCE600 - sam nie używałem ale słyszałem same dobre opinie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
USA71 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Luty 2010 Ja mam Delteca MCE 600 w 100 litrach i wszystko gra . Polecam !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dzaccenty 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Luty 2010 Dzięki za informacje, zastanawiam się jeszcze nad oświetleniem czy czasami zamiast 6x24W(jest bez wentylatorów) nie zastosować HQI 1x150 + T5 2x24W(belka ta posiada jeszcze ledy i wentylatory)- myślicie że będzie ok.? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
USA71 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Luty 2010 Dzięki za informacje, zastanawiam się jeszcze nad oświetleniem czy czasami zamiast 6x24W(jest bez wentylatorów) nie zastosować HQI 1x150 + T5 2x24W(belka ta posiada jeszcze ledy i wentylatory)- myślicie że będzie ok.? Ja mam też własnie taki zestaw HQI 150W + 2 x24 W tylko w 100 litrach i u mnie jest OK. Nie miałem wysypu glonów od startu . Musze tylko czyścic szyby co 2 dni . Jest to wygodniejsze niż 6x24W. Ja mam Pacific od Aquamedica i tez jest bez wentylatora = cicha. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dzaccenty 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2010 Może ktoś z Was ma namiar na dobrą i najlepiej nie suuuper drogą pompę dozującą? pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach