Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie i proszę o wszelkie możliwe porady. Mam zamiar ruszyć z baniakiem 135l, jak na razie przymierzam się do zakupu sprzętu, w sumie wiele urządzeń mam już namierzonych, tylko nie wiem czy podołają i czy cały ten system będzie w stanie utrzymać ład!!!

zbiornik- 60x50x45

oświetlenie- T5 6x24W

odpieniacz- tunze DOC Skimmer 9205

reaktor wapnia- Deltec -P500

pompy cyrkulacyjne- 2xHydor Koralia 2 - 2300l/h 4.5W

Czy to ruszy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co ma nie ruszyc,tylko na starcie reaktorek nie bedzie potrzebny,podepniesz go po wrzuceniu korali twardych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy tak niewielkiej pojemności zdecydowałbym się na ballinga i dał sobie spokuj z reaktorem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, jeżeli chodzi o metodę ballinga to zdecydowanie w moim przypadku taka opcja odpada- zbyt dużo zabawy. Czy odpieniacz 'powiedzmy że przeznaczony do baniaka 500l' nie wyjałowi wody? Czy w sprzedaży występują mniejsze reaktory wapnia i jeszcze jedno pytanie czy do reaktora przypadkiem nie będę potrzebował miksera wapnia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dużo więcej "zabawy" jest z reaktorem.

Takie sprzęty to do dużych baniaków gdy opłacalność ballinga staje się niekorzystna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki za udzielone informacje, czy w którymś sklepie warszawie z morszczyzną dostanę odczynniki do tej metody? Tomajk masz wysiepany w kosmos baniak- tylko pozazdrościć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odczynniki dostaniesz prawie w każdym sklepie z morszczyzną, ja poleciłbym ci taki komplet z Tropic Marin 3x5000ml, kosztuje coś koło 100zł a na taką wielkość akwarium starczy ci że hoho lekko na rok jak nie dłużej.

Mimo tego preparaty nie będą ci jeszcze tak szybko potrzebne, to tak dopiero ze 2 miesiące po założeniu, no i zależy też jakie korale będą na początku. Przy miękkich to wystarczyłyby same podmiany przez dłuugi czas są nawet lepsze przy starcie bo rozcieńczasz w ten sposób koncentrujące się niechciane substancje. Jak już będą ci lecieć parametry Ca i Mg w dół to wtedy można zacząć się wspierać ballingiem, warto też zawczasu rozglądać się za pompą dozującą, bo choć baniak nie wielki, to te parę stówek załatwia systematyczność i dokładność za ciebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tunze DOC to przestazala technologia,Ty sie modl zeby wystarczyl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim wypadku kupię Delteca MCE 600, podobno nie jest za cichy ale sprawdzony no i co dla mnie ważne(mały baniak) zewnętrzny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie kupuj puszek, kubek i butelkę, dosłownie i w przenośni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może polecilibyście mi jakiś odpieniacz?- sprawdzony, najlepiej zewnętrzny, cena nie gra roli, z góry wielkie dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Deltec MCE600 - sam nie używałem ale słyszałem same dobre opinie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Delteca MCE 600 w 100 litrach i wszystko gra . Polecam !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za informacje, zastanawiam się jeszcze nad oświetleniem czy czasami zamiast 6x24W(jest bez wentylatorów) nie zastosować HQI 1x150 + T5 2x24W(belka ta posiada jeszcze ledy i wentylatory)- myślicie że będzie ok.?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dzięki za informacje, zastanawiam się jeszcze nad oświetleniem czy czasami zamiast 6x24W(jest bez wentylatorów) nie zastosować HQI 1x150 + T5 2x24W(belka ta posiada jeszcze ledy i wentylatory)- myślicie że będzie ok.?

Ja mam też własnie taki zestaw HQI 150W + 2 x24 W tylko w 100 litrach i u mnie jest OK. Nie miałem wysypu glonów od startu . Musze tylko czyścic szyby co 2 dni . Jest to wygodniejsze niż 6x24W. Ja mam Pacific od Aquamedica i tez jest bez wentylatora = cicha.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ktoś z Was ma namiar na dobrą i najlepiej nie suuuper drogą pompę dozującą? pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi