Skocz do zawartości
Gość Muniek

Ledy z e-rybki

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Muniek

Czy ktoś używa lamp LED 120w z e-rybki. Jak maja sie korale pod tymi ledami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przyłączam się do pytania(kiedyś już oto pytałem ale zerowa reakcja była)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem w poniedziałek kupić Przemkowe ledy,ale się wstrzymałem właśnie na rzecz tych od Tomka.U mnie różnica cenowa to 2000 zł.Kolejna różnica to wiem,że są niesterowalne.

Ja chciałbym a by te oświetlenie były jako jedyne,bez dodatkowych świetlówek i nie wiem czy spełnią te wymogi licząc,ze będą np.wymagające korale twarde.

Koledzy z Jastrzębia wg.erybki zamówili 8 sztuk.

Może ktoś się odezwie kto już kupił ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mialem sciagniete przez siebie swietlowki 12000K oraz niebieski 420-450nm , lacznie 5x24 + 5 x 24 WAT, biale mialy 90 lumenow z wata. oswietlenia bylo lacznie 240W, w zastepstwie za 150W HQI + 80W T5. nie byly to jakies wyszukane diody (EX PLUS TURBO FX) a korale rosly na nich 2 (DWA!) razy szybciej. wiec to chyba zadna filozofia z ktorej "firmy" sa ledy, wazne aby ladnie wygladalo, bo korale beda rosly i przy 10000K (i podobno nawet najszybciej). przynajmniej taka jest opinia, ze na 10000K najszybciej rosna korale.

swoja droga - lwia czesc spsow rosnie na glebokosci do metra pod poziomem wody, a tam swiatlo wiele sie nie rozni od tego co swieci z nieba (6400K)

jak jestem w bledzie niech mnie ktos poprawi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Muniek

Kidult zgadzam sie z toba ze sps beda rosly pod 6400k. Pozostaje tylko kwestia wybarwienia. Przy takiej barwie światla beda wybarwiac sie slabo. Jesli chodzi o didy to moim zadniem nie wszystkie sa tej samej jakosci. Maja rozna wydajnosc jesli chodzi o lm/1w. Popatrz na zarowki didowe sprzedawne na allegro. Przy tych markowych dobrych wszedzie podaja ile ma lm. Przy tych kijnych pisza ze zarowka swieci np. jak normalna 60w co oznacza nie kupuj bo to badziewie. Dlatego miedzy innymi probuje dociec ile lumenow maja lampy sprzedawane prez e-rybke oraz reefshop.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Miałem w poniedziałek kupić Przemkowe ledy,ale się wstrzymałem właśnie na rzecz tych od Tomka.U mnie różnica cenowa to 2000 zł.Kolejna różnica to wiem,że są niesterowalne.

Witam ja mam Ledy od tomka i są naprawdę super ,piszesz że są nie sterowane więc chyba dawno się dowiadywałeś

jedyna wadą lamp to dźwięk bo jednak słychać że wentylatory pracują ,no i trzeba pamiętać że dają bardzo dużo światła ja mam 50 cm wysokości i teraz bym raczej zastosował 90W zamiast 120 W

P.S. Jak znajdę chwile to postaram się dać jakieś fotki z przyrostów w moim topicu

pozdrawiam Jacek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam ja mam Ledy od tomka i są naprawdę super ,piszesz że są nie sterowane więc chyba dawno się dowiadywałeś

jedyna wadą lamp to dźwięk bo jednak słychać że wentylatory pracują ,no i trzeba pamiętać że dają bardzo dużo światła ja mam 50 cm wysokości i teraz bym raczej zastosował 90W zamiast 120 W

P.S. Jak znajdę chwile to postaram się dać jakieś fotki z przyrostów w moim topicu

pozdrawiam Jacek

Ja kupiłem 90W ver.2 bo wcześniej widziałem 120-ki i wydawało mi się że trochę za jasno ,a też zbiornik 50cm wysokości ale o gustach się nie dyskutuje.Korale rosną i mają niezłe kolorki,a już mineło 5 mieięcy .

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Muniek

Jacek co to znaczy niesterowalne czy chodzi tu o sterowanie barwa ledów?

Czy stosujecie jescze jakas dodatkowa aktynike do ledów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niesterowalne,tzn. nie można zmienić barwy np. 12K kub 20K jak również brak wschodów i zachodów,faz księżyca,choć to bajery.Dobrze aby nie zapalały się gwałtownie i gasły tylko płynnie.A w nocy chciałbym aby niebieskie świeciły jako nocne z możliwością ustawienia mocy świecenia.

Jak to jest naprawdę ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
brak wschodów i zachodów,faz księżyca,choć to bajery.Dobrze aby nie zapalały się gwałtownie i gasły tylko płynnie

Jednym słowem bajery ale jednak dobrze żeby były ? :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bajery bajerami ale czy można do takiej lampki dorobić lub wykorzystać jakiś gotowy moduł powodujący powolne rozjaśnianie i powolne ściemnianie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście że można - ludziska na księżycu ponoć byli no nie ;)

Są tylko małe problemy z którymi trza sie uporać:

1. trzeba się pozbyć chińskich zasilaczy i zrobić własny konkretny a nawet bardzo konkretny bo takiego który umożliwi dalsze podpunkty się NIE KUPI.

2. trzeba zrobić moduł sterujący który obsłuży 40 LEdów łączonych szeregowo - bo taka jest tam konfiguracja i nie da się jej zmienić niestety - niech żyje chińska myśl techniczna

3. Trzeba zrobić logikę która zrealizuje "bajery" i pogodzić ją z napięciem 120V którym trzeba zasilać ledy

to tak z grubsza....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podobno w Polsce ktoś robi lampy led sprzedawane są do USA i Japoni ,nie

wiem czemu u nas ich nie ma ,może ktoś coś wie wiecej ,wiem tylko że napewno ktoś

je robi bo znajomy gościowi maluje obudowy proszkowo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
podobno w Polsce ktoś robi lampy led sprzedawane są do USA i Japoni ,nie

wiem czemu u nas ich nie ma ,może ktoś coś wie wiecej ,wiem tylko że napewno ktoś

je robi bo znajomy gościowi maluje obudowy proszkowo

http://www.aquariumled.eu/shop/index.php?main_page=index&cPath=1

Poszukaj na forum nano-reef.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby kogoś interesowały "bajery" to zainteresowanych informuję że wkrótce będzie można sterować lampą PS z telefonu czy tam innego mobilnego urządzenia. Wymagany jest system Windows Mobile. W załączeniu screeny ze Samsunga Omnia :(, testowałem tez na HTC - no i kurde działa.

wm61.jpgwm62.jpg

Szukam chętnych posiadaczy lamp serii BTEX, BP i BP+ do testów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@loccutus kurde, jak wam tak dobrze idzie z tymi lampami, to może jeszcze się pokusić o polskiego profiluxa :(, wiem że przymiarki są ale nic na etapie końcowym

powodzenia !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nam dalej pójdzie tak dobrze to my profiluxa z polski wygonimy ::(;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi