Skocz do zawartości
Mariusz

Ledy po miesiacu

Rekomendowane odpowiedzi

Mariusz, a ile mialy żarniki i świetlówki pod którymi stała Seriatopora wcześniej?

Pozdrawiam

seb

Moje zarmiki to BLV 250W E20 20kK. Zgodnie z opisem producenta mialy one zywotnosc 8000h jezeli by swiecic 8h dziennie to wychodzi ze mozna je uzywac 1000 dni. Kiedy robilem foto mialy one 13-14 mc-y

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze, 13-14 miechów to sporo, do tego 20kk to bardzo wysoka temperatura i wzrost na takich żarnikach jest mocno spowolniony, lepiej byłoby porównać świeże żarniki w okolicach 15kk, byłoby to bardziej miarodajne. Koniec końców jesteś zadowolony, a to najważniejsze :)

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to nie dziwota ze taka roznica w wygladzie korala,bo tez kiedys mialem hqi i zarnik blv 20000K i wzrost korali mizerny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No to nie dziwota ze taka roznica w wygladzie korala,bo tez kiedys mialem hqi i zarnik blv 20000K i wzrost korali mizerny.

Mnie tam się zawsze wydawało że im temp. barwna niska lepiej sprzyja przyrostą korali. A LED mają o wiele niższą temp barwną może to jest

przyczyna

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CT ma tylko pośredni związek. Nie na darmo ledy się selekcjonuje pod kątem odpowiedniego ich doboru w aspekcie emisji w określonej części widma. Nie wdając się w zbędne i nudne szczegóły - tu chodzi o Photosynthetically Active Radiation czyli te obszary widma światła na które człowiek jest praktycznie ślepy (ledy nie wydają się być jaśniejsze niż np 400W MH) ALE dla stworzenia żyjącego ze światła jest zgoła inaczej....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@loccutus

Proszę, odpuść te porównania z "400W MH". Bo jak do tej pory nie widziałem testów porównujących PARu 120W BP z 400W MH np. 14,000K i uważam, że takiego nie zobaczę. Już raz porównywaliśmy różne wykresy i wszystko zależy wykresy jakiego sprzętu wybierzemy. I MH i LED i T5 zawsze walą część spektrum poza zdolnością do absorpcji barwników zooksantelli. I LEDy też sporo :) Na pewno nie jest to różnica 300 procent wydajności.

Już lepszym hasłem reklamowym LEDów byłoby "my najbardziej naśladujemy słońce" - bo z tym polemizować się nie da.

@topic

Koral przyrasta ładnie, choć dużo mocniejsza jest zmiana w barwie. Nie było żadnych zmian w filtracji razem ze zmianą światła?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie jak zwał tak zwał koral ma się lepiej, oświetlajmy świeczkami jeżeli efekt będzie

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe to wszystko, czasami tak jest z sps-ami, że jeśli weźmiemy krzak i postawimy go pod słabszym światłem to on bardzo mocno będzie wystawiał polipy właśnie ze zbyt małej ilości światła, może tak się puszyć dosyć długo, nawet ze trzy miesiące jeśli był wcześniej zdrowy

I nawet przyrosty może mieć, ale później nagle w jeden dzień zejdzie i wtedy jest zdziwienie.

Nie twierdzę że tak jest przy ledach .

Tylko tak sobie luźno rozważam, bo oczywiście mnie to światło też interesuje.

Ale musiałbym najpierw rozwiać swoje wątpliwości.

Jest okazja do wymiany poglądów.

Z drugiej strony krótkotrwałe testy rzeczywiście są ciekawe dla oka jak widziałem na zdjęciu.

Ale nie mogę ich brać pod uwagę jeszcze na poważnie, bo to za krótko jak wyżej pisałem może być.

Boję się też, że wiele osób pisze, że pod ledami lepiej rosną, a okazuje się że wcześniej miały już kijowe światło.

Nie chciałbym wierzyć w to, że ludzie nie wymieniali długo swojego starego oświetlenia ze względu na to że zbierali po prostu pieniądze na ledy.

I czekali, a ich stare oświetlenie już było marnej jakości i po założeniu nowych ledów jest efekt wzrostu, mam nadzieję że tak nie jest, ale mam prawo mieć wątpliwości do póki sam tego nie sprawdzę.

a przy okazji ciekawa dyskusja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ciekawe to wszystko, czasami tak jest z sps-ami, że jeśli weźmiemy krzak i postawimy go pod słabszym światłem to on bardzo mocno będzie wystawiał polipy właśnie ze zbyt małej ilości światła, może tak się puszyć dosyć długo, nawet ze trzy miesiące jeśli był wcześniej zdrowy

I nawet przyrosty może mieć, ale później nagle w jeden dzień zejdzie i wtedy jest zdziwienie.

Właśnie:)U mnie jak wymienie T5 tez tak po miesiącu wygląda jak nie lepiej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dwa zbiorniki szczepkowe na jednym obiegu.Czyli identyczne parametry w obu zbiornikach.Nad jednym wiszą T5,gdyby nad drugim poświecić ledami to był by wiarygodny test oświetlenia.

Panowie dystrybutorzy(ledów) zapraszam do współpracy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam dwa zbiorniki szczepkowe na jednym obiegu.Czyli identyczne parametry w obu zbiornikach.Nad jednym wiszą T5,gdyby nad drugim poświecić ledami to był by wiarygodny test oświetlenia.

Panowie dystrybutorzy(ledów) zapraszam do współpracy :)

Mam taki projekt DI chętnie dam na kilka miesięcy na przetestowanie

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma problemu, ale tak sobie myślę że fajnie by było gdyby tak zawiesić też LED innych producentów i porównać za ok 6 miesięcy, mieli byśmy wtedy najbardziej wiarygodne testy oczywiście jeśli masz taką chęć.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi