Skocz do zawartości
Ryzio

Przeprowadzka z 100L na nowe 378L

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Po ponad 2 letniej przygodzie z akwarystyką morska i przygodzie z 100l nanorafka postanowilem skusic sie na cos wiekszego:) Caly etap przygotowań trwal dosyc dlugo bo prawie 4 miesiace zanim wszystko zostalo przeniesione do nowego akwarium.

Sprzet:

Akwarium 125x55x55

sump: 75x38x35 3 komory w tym DSB i Glonowy(w trakcie realizacji)

stelaz: wykonany z profili 40x40x3 calosc obita plyta 18mm. Fronty jak widac przesuwane bo ciezko bylo znalezc odpowiednie zawiasy

odpieniacz: DIY na AM 2500 wirnik z biobala THCSKIBA

oświetlenie: 2x54w Aquablue special, Narva Blue2 ( dojdzie jescze 2x54)

obieg: NewJet 3000

cyrkulacja: marea 6000

Dojdzie jescze oiasek za jakis czas

Obsada:

Ryby: to co widac na fotkach

Korale -||- -||-

jesli chodzi o obsade korali to narazie tylko miekkie i LPS w przyszlosci moze ale dalekiej SPS( po zwiekszeniu oswietlenia i cyrkulacji).

Zdjęcia z budowy:

Przy okazji remontu pokoju na wypadek potopu postawnowilem wyplytkowac sobie miejsce pod akwarium

dccfa0f9cbb7247dmed.jpg

szafeczka na zdjeciu jescze bez uchwytow

3ff6cad6089862acmed.jpg

Solenie

f70c33258ffe7c74med.jpg

dojrzewanie nowej skały

3481b51d2861e009med.jpg

Stan na dzien dzisiejszy

735f09f80d30002bmed.jpg

Zycie

d92003d61173027fmed.jpg

7398040324071e44med.jpg

3d52a8e355605f78med.jpg

9da1a8756caa2382med.jpg

ab92394c56e76a67med.jpg

9d8236650252e40fmed.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miło popatrzeć na miękkie Koralowce, choć i fajne Euphyllie zagościły,fajne morskie akwa, i podoba mi się patent z tymi płytkami pod akwarium.

Coś tam zawsze się wychlapie z sumpa czy akwarium z płytek łatwiej wytrzeć i podłoga się nie zniszczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ładne akwarium, skała super ulożona... aleee... brakuje żwirku na dnie... bez tego wygląda troche jak nie dokończone dzieło... pomyśl o tym, piach (żwir) nie gryzie, a estetyka jest o wiele wieksza. No chyba że podoba Ci sie takie, bez "piaskowe". Ale super jest, nawet mimo braku żwiru!:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiscie piach bedzie ale czekam az moj dostawca wkoncu sprowadzi;] Akwarium jak widzicie stawiane jest tanim kosztem wszystko sam robie albo kupowane jest używane tak wiec wszystko dlugo trwa. Dzieki za mile slowa:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz co, jak ja Cie rozumiem, ja już ponad rok chyba kombinuję jak ominąć koszta postawienia akwarium.

Ale z drugiej strony niema nic piękniejszego jak własnoręczne dłubanie przy tym wszystkim i satysfakcja potem że się zrobiło samemu o wiele taniej, a działa tak samo jak gotowe rozwiązania ze sklepu ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jarosławie co do zakładania akwarium tanim kosztem to Ryzio jest dla mnie guru pod tym względem ma cierpliwość i nosa do wyszukiwania okazji w używanym sprzęcie i jeśli ja stawiam mały baniak 72l za 1500zł on by mnie zawstydził i postawił go za 1000zł taki już jest dobry z niego kombinator w tej materii :smile: ja niestety tak nie potrafiłem kiedy pomagał mi zakładać moje 72l :D

ps. założę się, że za 2-3 lata Ryzio kupi okazyjnie baniak ok. 500-600l do tego całkiem przypadkiem wyczai na allegro tanią obiegówkę coś pokombinuje i taki baniaczek u niego stanie :dance3:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aj znowu neprzesadzaj spajdi czasami mnie poniesie i kupie cos drozszego:tongue:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi