hepatus1000 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Styczeń 2010 Witam ! Od jakiegoś czasu używam sól TM Bio Activ gdyż cieszy się dobrą opinią wśród morszczaków . Przed podmianą wody mieszam solankę 48h. Pomimo tak długiego czasu mieszania woda jest mętna . Pojemnik do przygotowania solanki jest czysty i używam go od trzech lat tylko i wyłącznie do tych celów .Postanowiłem założyć na pompę mieszającą watę i zdziwienie moje było ogromne gdyż po 12h woda stała się krystalicznie czysta , natomiast wata „syf†. :smile: Mam pytanie czy macie to samo z tą solą ? Czy może ja trafiłem na jakąś partię felerną . Moim zdaniem tak być nie może . Przy innych solach które używałem TM Pro Reef, HW, Preis nigdy nie było czegoś takiego . Czekam na wasze opinie . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Spajdi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Styczeń 2010 Ja powiem tak u mnie jest różnie jak robiłem 6l była krystaliczna robiłem 12l była lekko mętna, ale po wlaniu do baniaka po kilku godzinach robi się kryształ i wodę w baniaku też mam krystalicznie czystą, a mam postawiony baniak na TM Bio Actif... W sobotę rano będę robił podmianę woda będzie się mieszać od jutra popołudniu to zobaczę jak będzie teraz i zdam relację... Dodam, że po zalaniu baniaka świeża solanka też była mętna długo, a po włożeniu skały zrobiła się krystaliczna po kilku dniach :smile: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hepatus1000 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Styczeń 2010 Dzięki czekam na relację . U mnie też posmiana w sobotę .:smile: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
daimen 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Styczeń 2010 tak jest mętna ale po wlaniu do baniaka wsio staje się krystaliczne ,dużo osób tak ma to chyba normalne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2010 Tez zauważyłem ze solanka jest trochę mętna. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2010 Ta solanka tak ma ,jest mętna przy mieszaniu,a po paru godzinach staje się krystalicznie czysta. Zużywam już piąte 25kg wiadro i jestem z tej soli bardzo zadowolony. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2010 powtórzę i tutaj, u mnie woda jest cały czas przejrzysta. no oczywiście wykluczając moment dosypywania soli. ale już po chwili, jest widok do dna beczki. podobnie miałam z preisem i KZ. raz tylko, jeden raz gdy robiłam solankę (preis) w drugiej dobie woda mi zmętniała i na granicy tafli, na wiadrze pojawiły sie brązowe osady. nie mam pojęcia dlaczego, z tej samej partii ani wcześniej ani później tak się nie działo. tej solanki już nie wlałam do akwarium. więc faktycznie, opinie co do przejrzystości solanek są różne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2010 U mnie mętnawa podczas mieszania, po wlaniu do baniaka kryształ, żadnych zmętnień z którymi miałem problemy przy końcówce przygody z Preisem. Baniakowi sól widać służy, byłoby lepiej gdybym miał większą obsadę koralową, bo niewątpliwie każda podmiana na tej soli to strzał mikroelementowy, ale to tylko dobrze o niej swiadczy. Pozdrawiam seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2010 potwierdzam mętna podczas mieszania po wlaniu do baniaka kryształ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hepatus1000 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2010 Cieszę się że tyle osób się wypowiedziało na temat soli . :dance3: Zauważcie jedna ciekawą rzecz . U jednych osób sól po krótkim mieszaniu – godzina dwie i woda jest kryształ , u innych oraz u mnie - cały czas mętna pomimo mieszania soli przez 48h i dłużej . Są to opinie ludzi z jednego i drugiego forum . Ludzi z ogromnym jak i mniejszym doświadczeniem , których notabene nie dzielę na lepszych i gorszych . :good: Co do wartości soli nie mam uwag , ale skąd takie rozbieżności w kwestii przejrzystości solanki ? Sól to sól i u wszystkich powinna zachowywać się tak samo . Różnica zachowań soli zaczyna być dla mnie niepokojącą gdyż nie może się dziać coś takiego . :nono: Co wy na to???:sad: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2010 może wpływ na to zmętnienie w początkowej fazie mieszania ma temperatura wody,w zimnej wolniej sie rozpuszcza a w ciepłej szybciej,zależy jak ktoś szybko wode w beczce ogrzeje do tych 25'c Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2010 Ja wysoliłem 70kg soli TM B.A. i mieszałam za każdym razem 210L przez 48h woda była ciągle mętna, po wlaniu do akwarium owszem po godzinie wszystko było OK. Jednak zauważyłem, że ta sól nie służy dobrze w moim akwarium, wróciłem do KZ i nie wracam do TM B.A. Uważam, że nie powinno być żadnego syfu który się nie rozpuszcza czy cokolwiek innego, mam wlewać kryształ i tego oczekuję od dobrej soli. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2010 jak szybko dosypujecie sól ? Od razu odmierzaną ilość ? czy dosypujecie po trochę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2010 Odważam do wiaderka 6,66kg i całą zawartość sypię od razu do wody gdzie pompa pracuje już od co najmniej doby i temperatura wody osiągnie wartość 22'C. KZ rozpuszcza się w ciągu 15min i od razu jest woda krysztalik. Robię to przeważnie pod wieczór w sobotę, a wodę wymieniam w poniedziałek do południa, więc wychodzi, że miesza się 36h ale moim zdaniem to aż tyle nie potrzeba, sądzę że doba wystarczy w zupełności, co tam niby się zmieni przez dłuższe mieszanie, chyba tylko stan licznika energii. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
october_rust 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2010 tak na marginesie to jaka sól polecanie - zamierzam na wiosnę założyć swoje akwarium i zaczynam powoli wszystko kompletować. Pytam, bo na forach pojawiły się glosy, że Preis tez miewa kiepskie partie. Więc jaką sól kupować ? Kenta czy polecacie coś innego? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2010 Nigdy nie pitoliłem się z mieszaniem soli.Podobnie jest z TM,wsypuję 7 szklanek soli do beczki,mieszam do rozpuszczenia(godzina,dwie) przy pomocy pompy cyrkulacyjnej,sprawdzam zasolenie i wlewam do zbiornika. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2010 podmiana u mnie to 25l. woda miesza się w beczce (pompa 2000l/h) aż nagrzeje się do 25 stopni. potem powoli sypię sól, ale nie całość od razu (rozbijam na dwie tury w odstępie 1 godziny). pompa i grzałka chodzą 48h do momentu podmiany. solanka zawsze kryształ i przejrzysta Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Styczeń 2010 przeszedłem z preisa na KZ i jest dobrze,wodę w wiadrze doprowadzam do 25'c sypię sól,cyrkulacja chodzi,i po godzinie do akwarium,tyle Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach