Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2010 Bardzo elegancki zbiorniczek! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aguś 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2010 Rzeczywiście raj... Chcę więcej fotek! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
max1974 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Styczeń 2010 a takie luzne pyt jak mocowales monipre ze tak fajnie urosla? dzielies ja na kawalki czy sama sie podzielila Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Styczeń 2010 Bardzo mi się ten zbiornik podoba. Szczególnie jego przestronność. Nie lubię zawalonych, pod sufit, od przedniej szyby baniaków. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luksus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Styczeń 2010 Dziekuje wszystkim z amile slowa Kryzys byl spory i niestety jeszcze widac jego skutki. pierwszym bledem bylo pozwolenie na rozrost clavulari i brerium. O ile brerium jest brazowe i poprostu obrasta wszystko to nie niszzy tak mocno jak clavularia. wiem ze clavularia wyglada super jak sie swieci na zielono i strasznie mi jej brakuje w akwa. Ale radze wwszystkim nie wkladac jej do akwa - no moze na oddzielnej skalce na piasku zeby nie miala jak sie przedostac gdzie indziej ( sam o tym mysle bo koral jest w sumie bardzo fajny). niestety clavularia jak i brerium to "cichy morderca", jezeli pozwolimy im sie rozrosnac to mamy spory problem. Clavularie prawie mi sie udalo cala wyczyscic ze skal ale tak mocno wrasta w skale ze nie da sie jej dobrze usunac, brerium to juz w ogole porazka. powiem tylko ze razem z Robertem wyjelismy cala skale z akwa i kawalek po kawalki szorowalismy skale. Z clavularia sie udalo, przy brerium porazka, rosnie szybko i wszedzie , wystarczy malutki kawalek gdzies na skale do tego bardzo szybko rosnie. co do sumpa to opise go za jakis czas bo teraz dodaje drobne modyfikacje i robie ogolny porzadek ( kable rurki itp) co do prowadzenia baniaka to nie napisze nic specjalnego bo chociaz bardzo to lubie to nie mam za duzo czasu zeby przy nim chodzic wiec moje prowadzenie baniak skupia sie na kilku rzeczach. czyszczenie odpieniacza, podmiany wody, karmienie ;] dolewam do akwa Kh i Ca generalnie staram sie nie wkladac rak do zbiornika( jakos mam wrazenie ze im mniej sie tam dlubie tym lepiej) a co do chromisow to jest plan zeby kilka jeszcze dorzucic ale ostatnio nigdzie nie moglem ich dostac w wawie ;] To z grubsza tyle, jak macie jakies pytania to smialo chetnie odpisze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Styczeń 2010 Ale fajne te krzaki Ci porosły, podobają mi się gratulacje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LukaszKur 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Styczeń 2010 Zbiornik śliczny, i widać że w rozroście więc już po kryzysie, jak dasz zwierzakom porosnąć to będzie jeszcze lepiej, kolory SPS same wrócą. Na 100% zbiornik wygląda lepiej na żywo niż na fotkach, tak pamiętam go z przed roku (według mnie nie ma co porównywać fotki nawet tak dobrej do waveboxa na żywo. Łukaszu daj krótki filmik z akwarium. To Bryrierum to Acrossota amboinensis totalny potwór na SPSowe zbiorniki czasem zdarza się że jakiś motyl lub ustnik to będzie żarł ale LPSy będą zagrożone, niestety do dziś nie znam lepszej metody ograniczania tego niż pinceta (najlepsza taka do brwi od żony/dziewczyny/koleżanki. Jeszcze raz proszę o filmik zbiornika i gratulacje Pozdrawiam Łukasz Kur Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2010 O właśnie Acrossota amboinensis przypomniałeś, dzięki, właśnie przez to musiałem część skały wymienić i demolkę w Koralowcach zrobić niestety. Trzeba na to uważać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luksus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2010 no ja na razie walcze z tym szczoteczka do zebow ale to masakra jest generalnie. lukaszu linki do filmikow sa na poczatku tematu w pierwszych moich postach wklejam tutaj dluzszy filmik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rah 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2010 Na te koralowce najlepszy jest taki odmulacz z ręczną pompką i końcówką (rurką o średnicy ok. 10-12 mm) z elastycznego tworzywa. Przy podmianach zeskrobuje tkankę koralowca tą rurką (daje się dość dobrze wciskać w nierówności skały) i od razu zasysam do wiaderka nie przestawiając skał. Czasem coś zostawie w skale i za 2 dni pokaże się, ale wtedy poprawka przy następnej podmianie + kolejne ograniczenie w inym miejscu. U mnie jest to w 100% skuteczne. Przy jednej podmianie ok. 40 litrów wody daje się oczyścić ok. 10 cm2 powierzchni skały. Zbiornik piękny. Czy skały jest tak mało, czy część siedzi w sumpie? Jaka jest kombinacja świetlówek w lampie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luksus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Styczeń 2010 rah a masz jakas fotke tego odmulacza albo link? sklay jest okolo 70-80 kg czesc zostala przeniesiona do sumpa. Lampa jest DIY 2x150w HQI i 6 x 80w T5 - co do kombinacji swietlowek napisze wieczorem bo nie pamietam dokladnie jakie teraz siedza Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
daimen 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Styczeń 2010 możesz mi powiedzieć czym kleiłeś skałę?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luksus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Styczeń 2010 daimen skala jest nie klejona. Rozumiem, ze pytasz o te wieze? jest ona na takim stojaku z rurki a skale rozwiercalem n aodpowiednia srednice zeby ja nalozyc na rure Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
daimen 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Styczeń 2010 ok dzięki za informacje ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
october_rust 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Styczeń 2010 Piękne akwarium. Prawie dwie wieże:))) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ewaise 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Kwiecień 2010 Akwarium na fotkach ładne, ale dopiero na żywo widać jego piękno. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luksus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Kwiecień 2010 dzieki za mile slowa a jak tam "szczepka" rozwinela sie? napisze jeszcze dwa slowa wyjasnienia. akwarium przeszlo spora metamorfoze techniczno wystrojowa. Wytoczylem wojne acrosocie z uzyciem ciezkiego sprzetu doszly biopelettki ;] jak system sie ustabilizuje wrzuce nowe fotki akwarium i setupu i opisze co zmienialem. Na te chwile akwarium ladnieje w oczach ;] Trzymajcie kciuki ;] i czekajcie na relacje ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ewaise 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Kwiecień 2010 "Szczepka" (czyli wielka pseudogorgonia) nieśmiało się rozwija, pewnie gdyby nie to, że wczoraj umoczyłam łapę w akwarium i wrzuciłam nowe zwierzaki, już by była w pełni puchata. Też jestem ciekawa tych biopaletek. :] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach