S_Y_N_E_K 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Listopad 2007 Witam, chciałbym podzielić się z Wami wspaniałą dla mnie informacją Na początku wszytsko będzie bardziej w formie dzinnika po byłoby dużo do pisania, ale na koneic napisze jak jest na bieżąco :-) 03-09-07 Otóż dzięki Czarkowi(Rebciu) stałem się szczęśliwym posiadaczem jego byłego zbiornika wraz z sumpem, stelażem i chcę mu z tego miejsca jeszcze raz podziękować za to gdyż oddał mi to za darmo:) Akwarium ma wymiary 122x58x58 i jest wykonane ze szkła OptiWhite. Stelaż jest dłuższy od akwarium o 60cm dzięki czemu mam więcej miejsca w szafce. Sump będzie całkowicie przereorganizowany, gdyż aktualne rozmieszczenie przegród nie jest najlepsze, o czym mówił także poprzedni właściciel. Po to wszystko byłem w ubiegły wtorek u Czarka i wróciłem o 3 w nocy, ale było warto. Nowe akwarium Czarka powala, już jest ładne, a co będzie za rok to aż strach pomyśleć Dzięki wizycie u Rebcia poznałem Piotrka Rogalskiego(dzięki Piotrek za pomoc w zapakowaniu tego wszystkiego:-)). Dzień kolejny spędziłem na czyszczeniu akwarium głównie z silikonu, gdyż wcześniej na bokach, kominach, tylnej szybie było wklejone spienione PCV, ale nie sprawdzało się, a i tak chcę czarne tło :-D W akwarium wyciąłem jeden komin, śrubunki (były nibco, zmieniam na VDL-a, na szczęście dziury są idealne pod nowe śrubunki). W miejscu gdzie był komin będzie pompa aquabee 3000l/h do cyrkulacji za skałą. Zaopatrzyłem się także u Czarka w lampę AM aquastarlight 2 x 150W i 2 stateczniki ściemniane wraz całym osprzętem do profiluxa do tego potrzebnych. Kupiłem także w okazyjnej cenie pompę deltec hlp4745(to już nie u Rebcia:-D), która będzie odpowiedzialna za obieg. Sump został zawieziony do szklarza i stelaż do obicia. Teraz trochę fotek. Rozmieszczonych chronologicznie, tzn. pokazuje jak akwa wyglądało w przeciągu środy, czyli dnia, w którym działałem nad akwa:-) Jutro mam do odbioru sump i stelaż zobaczę czy fachowcy popisali się 08-09-07 Powoli, powoli ale do przodu:-D W tym tygodniu odebrałem stelaż i sump. Zarówno stolarz jak i szklarz spisali się na medal, wszytsko jest tak jak chciałem i nawet tanio to zrobili:-D Narazie drzwiczek nie ma bo kolor w jakim chce je mieć jest ciężko dostępny. Wkleiłem także tło oczywiście koloru czarnego. Na koniec dzisiejszego dnia po skończeniu klejenia powsadzałem wszytsko tak jak ma stać i jest ok:-) Akwarium nadal stoi w garażu i będzie tak stało aż wszystko przejdzie testy szczelnośc. Poniżej zdjęcia całości. Taki bajzer jeszcze został(praktycznie samo oświetlenie) A tyle śmieci nazbierałem w ciągu tygodnia przy pracach nad akwarium:-D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S_Y_N_E_K 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Listopad 2007 Skałę wsadziłem 21.09.2007 ok.60 kg. Ostatecznie w akwarium jest jakieś 50-55kg bo kilka kawałków doszło ze starego akwarium , a kilka wylądowało w sumpie. Ponieżej zdjęcie z przenosin a tutaj zdjęcie z ataku okrzemek zaraz na początku dojrzewania Odpieniacz który pieni w akwarium to taki oto twór, wykonany przez kolege Thcskibe ala'ati bm 250 :-) Od założenia minęły już 2 miesiące ale nadal boję się pokazywać jak wyglada moje akwa:) Wieczorem wrzuce jeszcze foto jak wygląda cała zabudowa akwa:-) Tak wygląda akwa na obecną chwile :-P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S_Y_N_E_K 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Listopad 2007 Dobra teraz już tak na serio daje zdjecie akwa(dzisiejsze). Jak widać na zdjeciu w akwarium są jeszcze taie brązowe glony jak wata i cierpliwie czekam aż zniknął. Zdjęcie słabe tak jak fotograf:) Czekam na ostrą krytyke:D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ocelocik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Listopad 2007 Ciezko co krytykowac, bo poki co zapowiada sie naprawde niezle ;-) Mina glony, wsypiesz piasek i bedzie juz zbiornik na 5 - 6 bedzie, gdy SPSy urosna Jaka obsade ma to akwarium? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S_Y_N_E_K 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Listopad 2007 o ryby Ci chodzi :?: To z ryb jest zebrasoma i 3 atiasy aquampinis, a dojdzie jeszcze napewno 7 antiasów i hepatus Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R@F@l 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Styczeń 2008 S_Y_N_E_K- jak tam akwarium kiedy nowe fotki beda?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S_Y_N_E_K 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Styczeń 2008 Fotki będą jak będzie co pokazywać Narazie szału nie ma:D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błazenek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Marzec 2008 Teraz już się chyba wszystko porozrastało więc na bank jest co pokazywać ,pokazuj ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S_Y_N_E_K 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Marzec 2008 jeszcze nie:D już niedlugo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S_Y_N_E_K 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Kwiecień 2008 Some corals from my reef aquarium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Kwiecień 2008 Dawaj fotke calosci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Steril 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Kwiecień 2008 kolorki poprawne:) teraz tylko czatowac na ciekawe gatunki, zwiekszac obsade, dbac o calosc i o wzrost. pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yamnik 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Kwiecień 2008 Dominik ..no kolorki super ..sprzedaj sarco i troche zoa i bedzie na nowe odmiany sps jesli chodzi o mnie to watpie w to to zeby cos sie utrzymalo z tamtych czasow . jestem z toba i trzymam kciuki za nowe akwa, i mam nadzieje ze cos wkoncu pokazesz. pozd. Robert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błazenek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Maj 2008 Już jest ten szał ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S_Y_N_E_K 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Maj 2008 nie ma, niestety Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S_Y_N_E_K 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Sierpień 2008 Witam, w tym tygodniu akwarium przejdzie metamorfoze więc chce zamieścić ostatnie zdjęcie z tego etapu zbiornika. Niestety glony panują i szału nie ma:) Możecie się pastwic teraz nade mną komentarzami:D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Sierpień 2008 Zbiornik bajka tylko fakt gloniska moga doprowadzic do szalu ale mysle ze nowa pompa do skimmerka plus zywica MB20 i reszta metamorfozy pomoga Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yamnik 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Sierpień 2008 wow..no ladnie wszystko poroslo . gratki za akwa .... A co Ty tam chcesz jeszcze zmieniac????? edit: zdjecie do doooopy ....nie da sie powiekszyc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach