Skocz do zawartości
S_Y_N_E_K

Moje nowe 400l

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

chciałbym podzielić się z Wami wspaniałą dla mnie informacją:)

Na początku wszytsko będzie bardziej w formie dzinnika po byłoby dużo do pisania, ale na koneic napisze jak jest na bieżąco :-)

03-09-07

Otóż dzięki Czarkowi(Rebciu) stałem się szczęśliwym posiadaczem jego byłego zbiornika wraz z sumpem, stelażem i chcę mu z tego miejsca jeszcze raz podziękować za to gdyż oddał mi to za darmo:) Akwarium ma wymiary 122x58x58 i jest wykonane ze szkła OptiWhite. Stelaż jest dłuższy od akwarium o 60cm dzięki czemu mam więcej miejsca w szafce. Sump będzie całkowicie przereorganizowany, gdyż aktualne rozmieszczenie przegród nie jest najlepsze, o czym mówił także poprzedni właściciel. Po to wszystko byłem w ubiegły wtorek u Czarka i wróciłem o 3 w nocy, ale było warto. Nowe akwarium Czarka powala, już jest ładne, a co będzie za rok to aż strach pomyśleć:) Dzięki wizycie u Rebcia poznałem Piotrka Rogalskiego(dzięki Piotrek za pomoc w zapakowaniu tego wszystkiego:-)). Dzień kolejny spędziłem na czyszczeniu akwarium głównie z silikonu, gdyż wcześniej na bokach, kominach, tylnej szybie było wklejone spienione PCV, ale nie sprawdzało się, a i tak chcę czarne tło :-D W akwarium wyciąłem jeden komin, śrubunki (były nibco, zmieniam na VDL-a, na szczęście dziury są idealne pod nowe śrubunki). W miejscu gdzie był komin będzie pompa aquabee 3000l/h do cyrkulacji za skałą. Zaopatrzyłem się także u Czarka w lampę AM aquastarlight 2 x 150W i 2 stateczniki ściemniane wraz całym osprzętem do profiluxa do tego potrzebnych. Kupiłem także w okazyjnej cenie pompę deltec hlp4745(to już nie u Rebcia:-D), która będzie odpowiedzialna za obieg. Sump został zawieziony do szklarza i stelaż do obicia. Teraz trochę fotek. Rozmieszczonych chronologicznie, tzn. pokazuje jak akwa wyglądało w przeciągu środy, czyli dnia, w którym działałem nad akwa:-)

Jutro mam do odbioru sump i stelaż zobaczę czy fachowcy popisali się

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

08-09-07

Powoli, powoli ale do przodu:-D W tym tygodniu odebrałem stelaż i sump. Zarówno stolarz jak i szklarz spisali się na medal, wszytsko jest tak jak chciałem i nawet tanio to zrobili:-D Narazie drzwiczek nie ma bo kolor w jakim chce je mieć jest ciężko dostępny. Wkleiłem także tło oczywiście koloru czarnego. Na koniec dzisiejszego dnia po skończeniu klejenia powsadzałem wszytsko tak jak ma stać i jest ok:-) Akwarium nadal stoi w garażu i będzie tak stało aż wszystko przejdzie testy szczelnośc. Poniżej zdjęcia całości.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Taki bajzer jeszcze został(praktycznie samo oświetlenie)

Posted Image

A tyle śmieci nazbierałem w ciągu tygodnia przy pracach nad akwarium:-D

Posted Image

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skałę wsadziłem 21.09.2007 ok.60 kg. Ostatecznie w akwarium jest jakieś 50-55kg bo kilka kawałków doszło ze starego akwarium , a kilka wylądowało w sumpie. Ponieżej zdjęcie z przenosin

Posted Image

a tutaj zdjęcie z ataku okrzemek zaraz na początku dojrzewania

Posted Image

Odpieniacz który pieni w akwarium to taki oto twór, wykonany przez kolege Thcskibe ala'ati bm 250 :-)

Posted Image

Posted Image

Od założenia minęły już 2 miesiące ale nadal boję się pokazywać jak wyglada moje akwa:) Wieczorem wrzuce jeszcze foto jak wygląda cała zabudowa akwa:-)

Tak wygląda akwa na obecną chwile :-P

Posted Image

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra teraz już tak na serio daje zdjecie akwa(dzisiejsze). Jak widać na zdjeciu w akwarium są jeszcze taie brązowe glony jak wata i cierpliwie czekam aż zniknął. Zdjęcie słabe tak jak fotograf:) Czekam na ostrą krytyke:D

Posted Image

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciezko co krytykowac, bo poki co zapowiada sie naprawde niezle ;-) Mina glony, wsypiesz piasek i bedzie juz zbiornik na 5 - 6 bedzie, gdy SPSy urosna :) Jaka obsade ma to akwarium?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o ryby Ci chodzi :?: To z ryb jest zebrasoma i 3 atiasy aquampinis, a dojdzie jeszcze napewno 7 antiasów i hepatus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

S_Y_N_E_K- jak tam akwarium kiedy nowe fotki beda??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolorki poprawne:) teraz tylko czatowac na ciekawe gatunki, zwiekszac obsade, dbac o calosc i o wzrost. pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dominik ..no kolorki super ..sprzedaj sarco i troche zoa i bedzie na nowe odmiany sps

jesli chodzi o mnie to watpie w to to zeby cos sie utrzymalo z tamtych czasow .

jestem z toba i trzymam kciuki za nowe akwa, i mam nadzieje ze cos wkoncu pokazesz.

pozd. Robert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

w tym tygodniu akwarium przejdzie metamorfoze więc chce zamieścić ostatnie zdjęcie z tego etapu zbiornika. Niestety glony panują i szału nie ma:)

Dołączona grafika

Możecie się pastwic teraz nade mną komentarzami:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbiornik bajka tylko fakt gloniska moga doprowadzic do szalu ale mysle ze nowa pompa do skimmerka plus zywica MB20 i reszta metamorfozy pomoga :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wow..no ladnie wszystko poroslo .

gratki za akwa ....

A co Ty tam chcesz jeszcze zmieniac?????:)

edit:

zdjecie do doooopy ....nie da sie powiekszyc :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi