fal 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Styczeń 2010 Temat zapewne bardzo się przyda osobą , które noszą się z zamiarem zainwestowania paru stówek w lampy LED , dlatego fajnie by było gdyby osoby , które posiadają takowe oświetlenie podzieliły się swoimi spostrzeżeniami , więc moze zacznę od siebie Po pierwsze , kupiłem moduły bezpośrednio w Chinach 2 x 120W o barwie 14 k całkowity koszt z transportem bagatela 480 USD , kurs 2,7 pln co daje 1296 pln , dostawa pod drzwi do domu. Zaryzykowałem , ale Ledy wiszą od dwóch miesięcy nad zbiornikiem , gwarancja 36 miesięcy ( w zasadzie brak gwarancji bo przecież nie wyślę modułów do Chin ) Po drugie moduły nie powinny wisieć same nad zbiornikiem brak UV , dołożyłem 2x54W T5 , barwa światła mi osobiście odpowiada , korale rosną i to widać gołym okiem , ale np korale nie dawno kupione zmieniły barwę pod ledami z żółtych na zieloną. Żeby tego uniknąć musimy się liczyć z dolożeniem kolejnych dwóch T5 1 x fuji + 1 x Blue Plus Po trzecie hałas jest i to spory , nie wyobrażam sobie spać w pokoju w którym wiszą ledy Po czwarte nie ma oszczedności w zużyciu prądu , przedtem wisiało u mnie 2x250 HQI i 2x54 T5 , w okresie zimowym grzalka chodzi prawie na okrągło , co pokrywa się z lampą hqi no i jeśli dodamy dodatkowe 2 x54 T5 to już nie ma o czym mówić. Po piate zaletą modułów jest żywotność , ale czy tak jest naprawdę , przekonam się dopiero za jakiś czas. Ale gdyby faktycznie chodzily przez 3 lata , przy cenie ktorą ja zapłaciłem to powiedzmy , że na tym nie straciłem , a nawet zyskałem , dobre żarniki hqi to wydatek 320 pln za sztukę jeśli są dwa to robi się bagatela rocznie 640 pln jeśli pomnożymy to przez 3 lata daje to nam 1920 pln , czyli jestem do przodu. A teraz najważniejsze pytanie , czy było warto ? Na chwilę obecną tak , jednak obiektywnie będzie można odpowiedzieć za rok. Czy kupiłbym ledy w Polsce w sklepie ? Nie , nie w tej chwili za duże ryzyko w stosunku do ceny. To oczywiście są moje spostrzeżenia , mam nadzieję , ze wypowiedzi wasze będą obiektywne i nie będziecie się sugerować tym , ze wydalem 5 tyś to musi być dobre , chociaż nie jest. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Styczeń 2010 Bardzo fajny temat z tego będzie, taką mam nadzieję. własne wnioski i spostrzeżenia praktyków ja mam @fal, kilka pytań co do Twoich uwag: ...Po drugie moduły nie powinny wisieć same nad zbiornikiem brak UV , dołożyłem 2x54W T5 , barwa światła mi osobiście odpowiada , korale rosną i to widać gołym okiem , ale np korale nie dawno kupione zmieniły barwę pod ledami z żółtych na zieloną. Żeby tego uniknąć musimy się liczyć z dolożeniem kolejnych dwóch T5 1 x fuji + 1 x Blue Plus ... czy dołożenie kolejnych dwóch swietlówek (pomijam brak UV), które mają zapobiec "zieleni" jest "dla korala" czy "dla oka" ? tzn, czy po dołozeniu ich, koral faktycznie nie ucieka w zieleń czy my widzimy trochę inaczej? ...Po trzecie hałas jest i to spory , nie wyobrażam sobie spać w pokoju w którym wiszą ledy... ... to akurat bardzo mnie interesuje, bo akwarium mam w sypialni, zakładam że masz typowy cykl swietlny i świecisz w dzień a nocy jest nocka. skąd wtedy hałas? nigdy nie widziałam takiej lampy, stąd może i głupie pytanie, ale chyba gdy nie świeci to i nie hałasuje? ...Po piate zaletą modułów jest żywotność , ale czy tak jest naprawdę , przekonam się dopiero za jakiś czas. ... 100% racji ale na wyniki niestety trzeba poczekać... i jeszcze od siebie pytanie, czy zauważyłeś w swoim zbiorniku po zainstalowaniu led zwiększone zapotrzebowanie na ca? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fal 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Styczeń 2010 Z regóły jestem szczerym chłopakiem i dzisiaj też będę , nie moge się wymądrzać , ze ja to wiem najlepiej , bo zwyczajnie w świecie nie wiem , ale będę odpowiadał na to co mi doradzono a więc : Korale zaczęly zmieniac barwę ze wzgledu na to , że Ledy dają bardzo dużo światła białego , a dołozenie świetlówek ma to zmienić , czy tak będzie sią działo ? Nie wiem , będę w tym tygodniu miał dodatkowe oświetlenie więc z czasem będę mógł coś powiedzieć. Szkoda , ze tego nikt predzej nie powiedział , ale czlowiek uczy się na blędach , szkoda że swoich :smile: Oczywiście jak lampa jest wyłączona to wiatraki nie chodzą więc jest cisza W moim zbiorniku nie ma większego zapotrzebowania na CA , ale to pewnie wynik tego , ze mam bardzo mało korali sps , nie potrafię odpowiedzieć jak bedzie w Twoim zbiorniku , ale jesli przyrosty są spore to i zapotrzebowanie na CA musi być większe. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Styczeń 2010 dziękuję za odpowiedź, wiadomo że i zbiorniki są różne (każdy wyjątkowy) i lampy led też są różne dlatego jeszcze raz gratuluje pomysłu z tematem i żeby już nie śmiecić, czekamy na kolejne opinie i spostrzeżenia praktyków :smile: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dudu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Styczeń 2010 Ja tylko dopisze że skoro ta gwarancja jest "fikcyjna" (bo sam napisałeś że nie wyślesz do Chin tej lampy to można zmienić wentylatory na lepsze->cichsze. Wydatek znikomy a cisza bezcenna. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Styczeń 2010 Dudu - te oryginalne wentylatory po wyjęciu z obudowy są bezgłośne - sprawdzałem. Hałas generuje ta siatka no i przepływ powietrza przez nią i przez otwory obudowy. Jakby co to zamiennik musi znieść napięcie 15V bo takim są zasilane te wiatraki no i musi dobrze dmuchać, bo radiator ma małą powierzchnię czynną. (gładka płyta aluminium, nawet nie ryflowana) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Styczeń 2010 To, że akurat Ty musisz dogrzewać akwarium w zimie grzałką nie znaczy, że wszyscy tak będą mieć. U mnie w pokoju mam temp. ustawioną na 24*C i grzałka jest wyłączona, nawet wtyczka nie siedzi w gniazdku. Sporadycznie włączają się wiatraki (oświetlenie 6x39W T5). W kwestii głośnych wiatraków. W mojej obudowie też miałem takie "ciche" wiatraczki. Po włączeniu generowały hałas na poziomie odkurzacza. Wymieniłem je na naprawdę ciche Zephiry, dałem jeszcze silikonowe podkładki pod nie i zamontowałem regulatory napięcia. Podziałało, wiatraczki chodzą na jakieś 7V (z 12V). Poziom hałasu jest na poziomie pomp cyrkulacyjnych Tunze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Styczeń 2010 Paweł którą wersję lampy tak zmodyfikowałeś ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Styczeń 2010 Blau Aquaristic Lumina 639. Nawet wtedy zrobiłem zdjęcie: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Styczeń 2010 Ładnie - myślałem że mowa jest o Chińskich panelach v1. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Styczeń 2010 Nie znam tych modułów v1. Znam inne v1 ale to nie ta branża. Mnie od LEDów odstrasza cena - dać 3000 zł za lampy to trochę dużo dla mnie. Poza tym takie moduły LED trochę ważą, przynajmniej te które ja widziałem w sieci. Można niby coś zrobić samemu ale to znów pochłania dużo czasu. Mi wystarczyła zabawa z przerabianiem lampy. Nic wielkiego ale zaczęły wyskakiwać takie prozaiczne rzeczy jak zbyt krótkie kabelki w obudowie. Musiałem je przedłużać. W lampie DIY na pewno napotykamy więcej problemów. Poczekamy jeszcze kilka lat i pewnie standardem będzie światło plazmowe: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach