Skocz do zawartości
fal

Fakty o ledach

Rekomendowane odpowiedzi

Temat zapewne bardzo się przyda osobą , które noszą się z zamiarem zainwestowania paru stówek w lampy LED , dlatego fajnie by było gdyby osoby , które posiadają takowe oświetlenie podzieliły się swoimi spostrzeżeniami , więc moze zacznę od siebie

Po pierwsze , kupiłem moduły bezpośrednio w Chinach 2 x 120W o barwie 14 k

całkowity koszt z transportem bagatela 480 USD , kurs 2,7 pln co daje 1296 pln , dostawa pod drzwi do domu. Zaryzykowałem , ale Ledy wiszą od dwóch miesięcy nad zbiornikiem , gwarancja 36 miesięcy ( w zasadzie brak gwarancji bo przecież nie wyślę modułów do Chin )

Po drugie moduły nie powinny wisieć same nad zbiornikiem brak UV , dołożyłem 2x54W T5 , barwa światła mi osobiście odpowiada , korale rosną i to widać gołym okiem , ale np korale nie dawno kupione zmieniły barwę pod ledami z żółtych na zieloną. Żeby tego uniknąć musimy się liczyć z dolożeniem kolejnych dwóch T5 1 x fuji + 1 x Blue Plus

Po trzecie hałas jest i to spory , nie wyobrażam sobie spać w pokoju w którym wiszą ledy

Po czwarte nie ma oszczedności w zużyciu prądu , przedtem wisiało u mnie 2x250 HQI i 2x54 T5 , w okresie zimowym grzalka chodzi prawie na okrągło , co pokrywa się z lampą hqi no i jeśli dodamy dodatkowe 2 x54 T5 to już nie ma o czym mówić.

Po piate zaletą modułów jest żywotność , ale czy tak jest naprawdę , przekonam się dopiero za jakiś czas. Ale gdyby faktycznie chodzily przez 3 lata , przy cenie ktorą ja zapłaciłem to powiedzmy , że na tym nie straciłem , a nawet zyskałem , dobre żarniki hqi to wydatek 320 pln za sztukę jeśli są dwa to robi się bagatela rocznie 640 pln jeśli pomnożymy to przez 3 lata daje to nam 1920 pln , czyli jestem do przodu.

A teraz najważniejsze pytanie , czy było warto ? Na chwilę obecną tak , jednak obiektywnie będzie można odpowiedzieć za rok.

Czy kupiłbym ledy w Polsce w sklepie ? Nie , nie w tej chwili za duże ryzyko w stosunku do ceny.

To oczywiście są moje spostrzeżenia , mam nadzieję , ze wypowiedzi wasze będą obiektywne i nie będziecie się sugerować tym , ze wydalem 5 tyś to musi być dobre , chociaż nie jest.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajny temat z tego będzie, taką mam nadzieję. własne wnioski i spostrzeżenia praktyków :D

ja mam @fal, kilka pytań co do Twoich uwag:

...

Po drugie moduły nie powinny wisieć same nad zbiornikiem brak UV , dołożyłem 2x54W T5 , barwa światła mi osobiście odpowiada , korale rosną i to widać gołym okiem , ale np korale nie dawno kupione zmieniły barwę pod ledami z żółtych na zieloną. Żeby tego uniknąć musimy się liczyć z dolożeniem kolejnych dwóch T5 1 x fuji + 1 x Blue Plus

...

czy dołożenie kolejnych dwóch swietlówek (pomijam brak UV), które mają zapobiec "zieleni" jest "dla korala" czy "dla oka" ? tzn, czy po dołozeniu ich, koral faktycznie nie ucieka w zieleń czy my widzimy trochę inaczej?

...

Po trzecie hałas jest i to spory , nie wyobrażam sobie spać w pokoju w którym wiszą ledy... ...

to akurat bardzo mnie interesuje, bo akwarium mam w sypialni, zakładam że masz typowy cykl swietlny i świecisz w dzień a nocy jest nocka. skąd wtedy hałas? nigdy nie widziałam takiej lampy, stąd może i głupie pytanie, ale chyba gdy nie świeci to i nie hałasuje?

...

Po piate zaletą modułów jest żywotność , ale czy tak jest naprawdę , przekonam się dopiero za jakiś czas.

...

100% racji ale na wyniki niestety trzeba poczekać...

i jeszcze od siebie pytanie, czy zauważyłeś w swoim zbiorniku po zainstalowaniu led zwiększone zapotrzebowanie na ca?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z regóły jestem szczerym chłopakiem i dzisiaj też będę :D , nie moge się wymądrzać , ze ja to wiem najlepiej , bo zwyczajnie w świecie nie wiem , ale będę odpowiadał na to co mi doradzono a więc :

Korale zaczęly zmieniac barwę ze wzgledu na to , że Ledy dają bardzo dużo światła białego , a dołozenie świetlówek ma to zmienić , czy tak będzie sią działo ? Nie wiem , będę w tym tygodniu miał dodatkowe oświetlenie więc z czasem będę mógł coś powiedzieć. Szkoda , ze tego nikt predzej nie powiedział , ale czlowiek uczy się na blędach , szkoda że swoich :smile:

Oczywiście jak lampa jest wyłączona to wiatraki nie chodzą więc jest cisza :)

W moim zbiorniku nie ma większego zapotrzebowania na CA , ale to pewnie wynik tego , ze mam bardzo mało korali sps , nie potrafię odpowiedzieć jak bedzie w Twoim zbiorniku , ale jesli przyrosty są spore to i zapotrzebowanie na CA musi być większe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziękuję za odpowiedź, wiadomo że i zbiorniki są różne (każdy wyjątkowy) i lampy led też są różne :D

dlatego jeszcze raz gratuluje pomysłu z tematem i żeby już nie śmiecić, czekamy na kolejne opinie i spostrzeżenia praktyków :smile:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tylko dopisze że skoro ta gwarancja jest "fikcyjna" (bo sam napisałeś że nie wyślesz do Chin tej lampy to można zmienić wentylatory na lepsze->cichsze. Wydatek znikomy a cisza bezcenna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dudu - te oryginalne wentylatory po wyjęciu z obudowy są bezgłośne :) - sprawdzałem. Hałas generuje ta siatka no i przepływ powietrza przez nią i przez otwory obudowy.

Jakby co to zamiennik musi znieść napięcie 15V bo takim są zasilane te wiatraki no i musi dobrze dmuchać, bo radiator ma małą powierzchnię czynną. (gładka płyta aluminium, nawet nie ryflowana)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To, że akurat Ty musisz dogrzewać akwarium w zimie grzałką nie znaczy, że wszyscy tak będą mieć. U mnie w pokoju mam temp. ustawioną na 24*C i grzałka jest wyłączona, nawet wtyczka nie siedzi w gniazdku. Sporadycznie włączają się wiatraki (oświetlenie 6x39W T5).

W kwestii głośnych wiatraków. W mojej obudowie też miałem takie "ciche" wiatraczki. Po włączeniu generowały hałas na poziomie odkurzacza. Wymieniłem je na naprawdę ciche Zephiry, dałem jeszcze silikonowe podkładki pod nie i zamontowałem regulatory napięcia. Podziałało, wiatraczki chodzą na jakieś 7V (z 12V). Poziom hałasu jest na poziomie pomp cyrkulacyjnych Tunze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blau Aquaristic Lumina 639. Nawet wtedy zrobiłem zdjęcie:

pict3599x.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładnie - myślałem że mowa jest o Chińskich panelach v1.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam tych modułów v1. Znam inne v1 ale to nie ta branża. :) Mnie od LEDów odstrasza cena - dać 3000 zł za lampy to trochę dużo dla mnie. Poza tym takie moduły LED trochę ważą, przynajmniej te które ja widziałem w sieci. Można niby coś zrobić samemu ale to znów pochłania dużo czasu. Mi wystarczyła zabawa z przerabianiem lampy. Nic wielkiego ale zaczęły wyskakiwać takie prozaiczne rzeczy jak zbyt krótkie kabelki w obudowie. Musiałem je przedłużać. W lampie DIY na pewno napotykamy więcej problemów.

Poczekamy jeszcze kilka lat i pewnie standardem będzie światło plazmowe:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi