ocelocik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Lipiec 2008 Czesc. Z lenistwa odpowiem Ci tutaj, a nie w Twoim topicu o tej rybce: - Tak, ten pokolec to C. tominiensis. Ma kolo 10 cm, wiec osiagnal 2/3 swoich maksymalnych wymiarow. - Kupiony u Lukasza, po dlugiej kwarantannie. Wczesniej mialem wpadke ze sztuka kupiona po taniosci w ReefShop.pl, przyjechala totalnie zakropkowana i nawet 24h nie wytrzymala. Rybka jest raczej delikatna, w transporcie trzeba uwazac. Szczegolnie sie to odnosi do pyska-tarki, ktory sluzy do scierania glonowego nalotu i detrytusu z twardych powierzchni. Latwo ja uszkodzic np. podczas lapania siatka, a ew. uszkodzenia moga spowodowac, ze pokolec nie bedzie pobieral pokarmu. - Jezeli ryba poprawnie zaaklimatyzuje sie do akwarium to mamy wiekszosc problemow z glowy. Moj osobnik je wszystko: mrozonki, nori, suche czy wrescie detrytus i nalot z szyb. W naturze te dwie ostatnie rzeczy sa glownym elementem diety tego pokolca, ale pierwsze moga zastapic mrozonki, a drugie nori/suche pokarmy na bazie spiruliny czy kelpu. - Mam jeszcze tylko uwagi co do agresywnosci, bo nie jest to zupelny baranek. Przez dluzszy czas dokuczal borsukowi, babke ( Cryptocentrus lepthocephalus) nadal zgania pod skaly ( choc i tak jest juz lepiej). Blazenkami czy Amblygobiusem nie jest zainteresowany. Radzilbym wpuscic raczej jako ostatniego mieszkanca akwarium, a nie, jak ja, jako pierwszego. A ogolnie to rybka jest swietna i polecam ja kazdemu, kto ma dosc niesmiertelnego zestawu zoltek/hepatus. Pozdrawiam, Maciek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ocelocik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Lipiec 2008 Witam. W zwiazku z czyszczeniem lampy i wymiana niebieskich swietlowek pstryknolem pare fotek 1. FTS 2. Montipora hoffmeisteri Smiesznie, bo na zdjeciu widac, jak koral wypiera otaczajace go glony Dicyota sp.. Niestety w zaden sposob, nie moge go przekonac, zeby polipy wrocily do pierwotnej barwy ( widac kilka stron wczesniej). Ale za to rosnie szybko 3. Herpolita sp. Jeden z dwoch moich pierwszych korali twardych, LPS. Potocznie zwany "butem" i koral, ktorego chyba najbardziej lubie karmic. Jak tylko poczuje ikre kraba lub czerwony plankton od razu wszystkie polipy na wierzch i wola "Nakaram mnie!" Wszystkie zdjecia robione robione na "swiezych" swietlowkach Blue plus, obawiam sie, ze juz za tydzien swiatlo nie bedzie wygladac tak ladnie Z rzeczy technicznych to moge doradzic wlascicielom lamp ATI Powermodul czyszczenie tych lamp od srodka czesciej niz raz na pol roku. Nawet nie wiedzialem, ze na szybie oslaniajacej swietlowki zebralo sie az tyle kurzu. Pozdrawiam, Maciek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ocelocik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Sierpień 2008 W nagrode za brak komentarzy do ostatniej aktualizacji wrzucam fotke nowego mieszkanca zbiornika: Paracheilinus filamentosus var. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yamnik 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Sierpień 2008 fajny ..na zywo wygladal lepiej ps . pewnie wiesz ze rybka troche skacze? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Sierpień 2008 I ja sie kiedys wprosze na ogladanie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yamnik 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Sierpień 2008 Tez bym chcial zobaczyc zbiornik na zywo ..moze kiedys ..rybke widzialem w sklepie w wielkim napisem "Rezerwacja dla ocelocika" .....zart i stad wiem ze lubi skakac i wiem dokladnie jak wyglada Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Sierpień 2008 Ocelocik niedlugo jestem w wawie z wizytacja u paru osob wiec moze zawitam u twych progow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ocelocik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Sierpień 2008 Jakby co zapraszam Choc fakt faktem z moja taktyka hodowania korali ogladac co bedzie dopiero za rok. Ale piwko czy kawke wypic i pogadac zawsze mozna. @yamnik Doskonale wiem, bo w zasadzie malo nie trafila do mnie do baniaka z uwagi na to, co sie z nia stalo w sklepie. Na szczescie jej skoki tam nie byly "smiertelne" Mam nadzieje, ze u mnie skakac nie bedzie. Dziewiecdziesiat procent skokow ryb, jakie dane mi bylo obejrzec wiazalo sie posrednio lub bezposrednio ze stresem. Mam nadzieje, ze u mnie rybka poczuje sie na tyle dobrze, ze nie bedzie chciala skakac. Druga i bardziej konkretna linia zabezpieczen, choc i ta ryby potrafia latwo sforsowac, jest korona otaczajaca lampe. Czy wystarczy to zobaczymy. Pozdrawiam, Maciek P.S A Paracheilinus akurat walczy z wlasnym odbiciem w szybie - stroszy sie i nabiera kolorkow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yamnik 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Sierpień 2008 no to Lukasz jest spoko jak Ci powiedzial co sie dzialo Sam bym nigdy sie nie odwazyl , ale faktycznbie jak rybka przeskoczyla z jednej "celi " do drugiej ..i trafila na teroryste ":) to nie wygladala zbyt ciekawie.. Szkoda ze moim po zakupie nie udalo sie przezyc..w stosunku 1/2do 1/2 . teraz wiem ze sa ryby ktore nie dadza sobie rady gdy sztorm jest w akwa ...choc jedna z trzech zyje i ma sie dobrze ...jak dopracuje cyrkulacjie to zaryzykuje jeszcze raz bo iglicznie sa przesliczne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ocelocik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Sierpień 2008 Powiem tak - a sprobowal by nie powiedziec Zreszta nie ma co mowi, a co nie, ale wypadek zdarzyl sie rankiem w dniu, kiedy mialem ja ze sklepu odebrac. Na szczescie jest cala i zdrowa. Iglicznie to sliczne ryby Osobiscie, gdybym chcial kilka hodowac postaralbym sie o oddzielny zbiornik dla nich. Niestety jedza strasznie niezdarnie i byle inna ryba jest od nich piec razy szybsza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LukaszKur 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Sierpień 2008 Witam Ocelocik cieszę sie że u ciebie sie tak szybko zadoptował , tak ptrzy okazji ryba z super zdolnościami regenaracyjnymi , lepiej regenerują się chyba tylko pokolce (P. filamoentosus siedział całą noc z Pseudocheilineus ocellatus 3x większym od niego i skonczyło się amputacją płetw- po 5 dniach ryba wyglądała jak nowa) Yamnik podeślij mi na priva jaka rybka padła i jak bdxiesz w stanie płeć jak będe w poniedziałek w Holandii postaram się coś dobrać dla ciebie , cene postaram się zrobic też przyjemniejszą jako ryby na uzupełnienie parki) ten Doryrhampus excisus co nie mogliśmy sparować zaczoł żreć nawet artemie więc jakby co też możesz go zabrać. Pozdrawiam łukasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yamnik 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Sierpień 2008 jedza jak reszta moich ryb ....dwie zmielila pompa cyrkulacyjna ....jedna zostala i powiem szczerze ....ze mimo wszystko rybka czuje sie swietnie i jak daje mrozonki to nie ma zadnych problemow z polowaniem na pokarm ....(wylaczone pompy cyrkulacyjne) ...dodatkowo ...non top zeruje na skale .. Fakt ze plywa w przed przednia szyba tylko przy wylaczonych pompach ...to i tak fajnie wyglada jak przemyka miedzy skalami gdy one pracuja. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S_Y_N_E_K 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Październik 2008 @ocelocik może jakiś "rifresz"? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ocelocik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Listopad 2008 @SYNEK Hej. Powiem szczerze, ze w ferworze zajec nie zauwazylem Twojej prosby o "rifresz". Przepraszam, nastepnym razem szybciej odpisze Szczesliwie, sam sie dzis zebralem, porobilem kilka fotek i zamieszczam je ponizej. Po drobnych problemach zwiazanych z okresem letnio-wakacyjnym wychodze na prosta, choc czasu dla akwarium nie mam tyle, ile chcialbym miec. Z najwazniejszych rzeczy, jakie moge wymienic to smutna dla mnie strata Amblygobius rainfordi, przy czym nie mam pewnosci co spowodowalo jego znikniecie - obstawiam zbyt kiepska diete, bo rybka mrozonki pobierala niechetnie. Z drugiej strony w miedzy czasie dorobilem sie mandaryna (Synchiropus picturatus), ktory mrozonki je z reki. Jak uda mi sie zrobic ladna fotke to napewno zamieszcze Wymienilem tydzien temu swietlowki, obecnie mam uklad 5xBlue plus 3x Aquablue spezial. Ja zadowolony calkiem jestem, co na to korale powiem za miesiac lub dwa. Dodatkowo ostatnio zaczolem ROWAphos uzywac, takze bede mial pewnie porownanie wzgledem ATIphosu - tez postaram sie cos o tym napisac. Z obsady koralowej niewiele sie ostatnio zmienilo, choc rozmyslam obecnie nad zakupem Euphylia sp. W kazdym razie to co ja lubie najbardziej - zdjecia. 1. Mala dygresja - przy zmianie swietlowek zapomnialem ktore dwie zalaczaja mi sie na rano i wieczorem. I zamiast dwoch Blue plus jest Blue plus z tylu i Aquablue spezial z przodu. Efekt, no coz, sam jestem zaskoczony, bo wyglada naprawde fajnie. Tylna polowa ciemna, niebieska, a przod jasny. Aparat tego nie odda, ale wyglada to mnie wiecej tak: 2. Bez dygresji - akwarium przy przy zapalonych wszystkich swietlowkach: 3. Acropora, polecam porownac to zdjecie ze zdjeciem zamieszczonym na stronie 5. Nie ma nic lepszego w tym hobby, niz widok rosnacych podopiecznych: Mam nadzieje, ze komus sie moje brazowe korale podobaja Wiem, ze w porownaniu do ZeoKorali te wygladaja dla wszystkich "gorzej", ale dla mnie wygladaja tylko.... "inaczej" Pozdrawiam, Maciek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marti701 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Listopad 2008 Zawsze możesz rozswietlić Zeovitem. Ja od tygodnia jade na wersji LIGHT, czyli wszystkiego polowe. Czekam na reaktor i startuje z pelną wersją A tak poza tym, fajny zbiorniczek, na żywo napewno bardziej kolorowy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ocelocik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Listopad 2008 Cale clue mojego podejscia polega na tym, ze brak u mnie "parcia" na kolor Brazowy SPS, poki jest caly zdrowy, nie jest dla mnie czyms gorszym niz ten "cukierkowy". W naturze kolorow jak na ZeoVit praktycznie nie uswiadczymy, bywa ze kolorem dominujacym dla danego fragmentu rafy jest wlasnie braz. Poki moi podopieczni sa zdrowi i rosna, poty nie widze nic zlego w brzydkiej barwie. Doskonale rozumiem ludzi, ktorym bardziej podobaja sie wypasne kolorki SPSow, ale ja patrze na to inaczej Pozdrawiam, Maciek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LukaszKur 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Listopad 2008 Tym Że Montipora hoffmasteri/australensis aż tak ci rośnie się nie chwaliłeś , spróbuj może wbić kilka fotek od momentu jej włożenia z datami (oczywiście jeżeli takie masz). No i ryby porosły strasznie szybko, jednak w akwarium morskim strasznie widać wpływ ilości ryb na tempo wzrostu (chodzi mi głównie o pokolce i borsuki). Pozdrawiam Łukasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S_Y_N_E_K 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Listopad 2008 @ocelocik dzięki wielkie za "rifresz":) Fajnie się rozwija to Twoje akwa, teraz tylko czekać aż wszystko podrośnie:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach