Skocz do zawartości
ocelocik

Krok po kroku, czyli budowa moich 300 litrow

Rekomendowane odpowiedzi

@ocelocik Twoje akwa ładniutkie u mnie nie ma co pokazywać:) coś rośnie, coś pływa, wiesz jak jest i najważniejsze u mnie szału nie ma:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Dlugo nic nie pisalem, ale tez wiele ciekawych rzeczy sie nie wydarzylo. Doszlo kilka szczepek Montipor rozlicznych ( oczywiscie skala mikro :D), jakies dwa tygodnie temu doszla kolejna rybka - Siganus unimaculatus, o wdziecznym imieniu MAP-2:

Posted Image

Skonczyl mi sie kubelek soli ATI, a ze ostatnio jest dobra cena na Preis'a to zdecydowalem sie sprobowac. Zobaczymy, czy bedzie jakas roznica ( poza tym, ze Preis troche drozszy).

A korale powoli, powoli rosna.... ;)

Pozdrawiam,

Maciek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coz, za wiele nowego sie nie zdarzylo :D

No chyba, ze interesuje Was moja tygodniowa rutyna, to czym wczoraj ryby nakarmilem, czy to, ze borsuczek zjada glony, az milo. Choc tej #^$#*!! Dictyoty nie ruszyl i w zasadzie to zjadl te glony, ktore uznalem za sympatyczne ( np. zjadl cala kepke Ulvy).

Nic bardziej interesujacego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chudzienki moze nie, ale fakt - chudy. Do konca nie wiem, z czego to wynika, bo rybka przerabia naprawde duze ilosci glonow ( Ulva, Caulerpa, kilka innych gatunkow). Dodatkowo kazdego dnia dostaje razem z C. tominiensis troche suchego pokarmu na bazie Kelpu i Spiruliny + pol kostki Artemi lub lasonoga + to co zje z polowy kostki ikry homara lub czerwonego planktonu ( a nauczyla sie to jesc od blazenkow i pokolca).

Na takiej diecie C. tominiensis jest gruba, a to on (ona?:D) jest o wiele bardziej wybredny i powinien miec wieksze problemy z dostepem do tego, co je w naturze - detrytusu.

Nie ukrywam, ze musze popracowac nad kondycja mojego unimaculatusa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam to samo z zółtkiem .. niby je ale nie jest tak wypasiony jak hepatus .

chyba by trzeba bylo moczyc zarcie w odzywkach ala Pudzian :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mini odswiezenie tematu z okazji zakupow:

Posted Image

Tridacna crocea, niecale 4 cm dlugosci. Ma ktos jakies rady, na co uwazac przy hodowli takiej przydaczni? Dokarmiac czyms ( fitoplanktonem), czy zostawic to w kwesti zooksanteli - jak Wy robicie?

Pozdrawiam,

Maciek

P.S Tak na odchodnym aktualny wyglad baniaka :)

Posted Image

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@andrniew

Dzieki za informacje ;) A jak myslisz, postarac sie ustawic ja jak najwyzej, czy pozostawic jak jest w mniej wiecej 1/4 - 1/3 wysokosci zbiornika? Oswietlenie to 8x39 T5 przy 50 cm glebokosci.

A swoja droga, czy ktos z Was zaobserwowal, zeby malza sama sie przemieszczala? Moja chyba wykonala zwrot o 270 stopni ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tridacny dobrze czuja sie na piachu. Lubią światło , ale masz wystarczojaco silne aby stały na piachu. Jesli dasz na skalke to pamietaj ,że sie przywiążą i zmiana miejsca kiedyś bedzie problemem. Mozna te nici odcinać ostrym nozem , ale wiadomo jest to duzy stres dla zwierzaka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ocelocik to jest T.crocea a te najlepiej si czują na skałkach w naturze podobnie jak T.maxima drążą zagłębienia w skalkach i koralcach. Ja proponuje umieścić ją na 1/2 wysokości akwarium w jakimś zagłębieniu . Mniej będzie ja widać ale będzie sie lpiej czuć.

Poza tym takie maluchy są narażone na wiele potworów żyjących w piachu.

Pozdrawiam

łukasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od siebie dodam, ze malze sa narazone nie tylko na potwory zyjace w piachu - dzis znalazlem tylko pusta muszle po swojej :D Pozostaje pytanie, czy cos ja zabilo i zjadlo, czy zdechla i dopiero zostala zjedzona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też straciłem małą Tridacnę niedawno, znalazłem ją wyżej na skale, pusta muszlę, czyli coś musiało ja wciągnąć wyżej, być może krab, bo kolejnego namierzyłem, a myślałem ze już ich nie mam.

Jeśli wcześniej się ładnie otwierała to stawiam na to, że masz jakiegoś kilera w akwarium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wczoraj złapałem za "szczypce" perkona jak próbował skonsumować zdrową tridacnę. Ostatnio straciłem 4 szt. i w końcu znalazłem swojego "kilera". Teraz trzeba się ich pozbyć, a zostały 2 szt. perkonów do złapania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Czas na male uaktualnienie, tym razem bardziej fotograficzne niz tekstowe:

1. Nowy, no szczerze mowiac to jest juz u mnie drugi tydzien, ale jeszcze o niej nie pisalem :) - R. florida:

Posted Image

2. Tez nie wspominana, za to bedaca u mnie juz od dawna karaibska Gorgonia fotosyntezujaca ( a raczej jej szczepka):

Posted Image

3. Foteczka mojego borsuka i pokolca - niestety ryby sa na tyle ruchliwe, ze ciezko je uchwycic ladnie:

Posted Image

4. No i moj ulubiony agent z Rhodactisem w tle:

Posted Image

Jak znajde wene, wyczyszcze szyby i powalcze z Dicyota to zamieszcze tez zdjecie calosci - chociaz wiele to sie nie zmienilo. Poki co te cztery fotki wystarcza :)

Pozdrawiam,

Maciek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ocelocik czy ten pokolec to Ctenochaetus tominiensis? U łukasza kupowałeś? Jak z trudnością utrzymania? Co je? Jeśli można wiedzieć ile kosztował(napisz tutaj bądź na priv:) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi