Skocz do zawartości
ocelocik

Krok po kroku, czyli budowa moich 300 litrow

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Patrzac od przodu:

- ATI Blue plus

- Fauna Marin Aqua Science DUO ( odpowiednik ATI Aquablue spezial)

- ATI Actinic

- ATI Aquablue spezial

- FM AS DUO

- ATI Blue plus

- ATI Aquablue spezial

- ATI Blue plus

Czyli w w skrocie polowa to ~15kK polowa niebieski. Barwa fajna, niezbyt niebieska. Zimna biel.

W Wisle duzo wody uplynie, zanim te szczepki zaczna dobrze wygladac :P Ale zakladajac to akwarium licze, ze bedzie ono na minimum 5-6 lat, wiec podchodze do tego bardzo cierpliwie. Ze wszystkich 10 kupilem tylko 2 wiec tez nie mam na co narzekac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź.

Bardzo podoba mi się ta barwa.

Masz już jakieś rybcie wybrane?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam plany, ktore podlegaja ciaglej modyfikacji :P W mniejszym akwarium mam:

- Cryptocentrus leptocephalus

- 2x Amphiprion ocellaris

Wiec te dwie napewno. Do tego na pewno wspomniany Ctenochaetus tominiensis, tym razem z bardziej pewnego zrodla ( no i zapewne drozszego ;)). Na jakis czas wpuszcze pewnie Siganus vulpinus w celu pozbycia sie glonow Dicyota i Caulerpa, z ktorymi walcze w mniejszym akwarium i ktore pewnie w jakies liczbie dostana sie do nowego zbiornika. Potem moze zastapie go jakas Centropyga? O ile uda mi sie znalezc taka, co mi LPSow na dzem nie przerobi. Koniecznie jakis kolorowy wargatek, np. Cirrhilabrus solorensis lub Paracheilinus carpenteri. Tych ostatnich najlepiej byloby harem, ale w Polsce dostac samice i samce w jedym czasie - praktycznie niewykonalne. Jak Acry podrosno, to pewnie zagram w ruletke i wpuszcze 2-3 sztuki Gobiodon okinawae - ale tego moge szybko zalowac ;)

Co do innych ryb, to gdybym kiedys zobaczyl w handlu stadko Apogon leptacanthus to pewnie bym zaczol powaznie, powaznie nad nimi myslec. 5-6 sztuk zamiast tych nieszczesnych G. okinawae prezentowalo by sie sympatycznie. Ale znowu pojawia sie kwestia dostepnosci tych ryb w Polsce.

A tak czy siak wszystko sie moze jeszcze zmienic :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dlaczego gobiodonów się boisz?

Ja miałem takiego niebieskiego i był super, spał w akroporze, ale jej to nie przeszkadzało zbytnio, niestety wyjechałem na wakacje i jak wróciłem nigdy go już nie widziałem :P:(:P

Szkoda, bo super rybka do małych baniaczków- w większych pewnie by ich wogóle nie było widać, a w sklepie w którym kupiłem było wpuszczone kilka sztuk i również zastanawiam się czy w nowym by ich nie wpuścić.

Zaraz poszukam fotek, nie wiem jaki to był gatunek ale b. mi się podobał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ocelocik nie marudz tylko wstawiaj :P

To ze nikt nie odpisuje to pewno dlatego ze ich porazilo :P

Zobacz ilu masz ogladajacych nie zly wynik odwiedzin !!!!

Jak dla mnie bomba tylko powiedz dolozysz jeszcze skaly czy tak zostanie

Ps Tec III juz jedzie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@MONTIPORA600

Gobiodony to super rybki i nawet w wiekszych baniakach fajnie je widac ( np. na zasadzie kontrastu zolty Gobiodon na niebieskiej Acroporze - widok swietny), ale czasami potrafia robic SPSowy dzem. Wiekszosc sztuk tylko ociera sie o SPSy, ale niektore niestety zjadaja polipy.

@thcskiba

Dzieki za wsparcie :P Ja chetnie nie dokladal bym nic skaly, podoba mi sie tak jak jest, ale musze przerzucic kilka korali z mniejszego akwarium - razem z nimi dojdzie troche skaly.

Postaram sie wieczorem na GG Cie zlapac to pogadamy :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odradzam gibiodony , bo beda kiedys problemy .Ugniataja polipy akropor i wdedy z głodu zaczyna tracic tkankę. Miałem kilka tych rybek i musiałm pozbyć sie ich bo stresowaly korale .A złapac nie jest tak latwo , trzeba wyciagnąc z koralem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Wlasnie tego u Gobiodonow sie boje.

A co do aktualizacji nowosci z mojego baniaka. Wreszcie dorobilem sie C. tominiensis zdrowej, jedzacej:

Posted Image

W akwarium wyladowalo tez kilka korali od Rafala z Warszawy z jego likwidowanego baniaka:

- Acropora z krabem koralowym w srodku ( zawsze chcialem miec takiego kraba:))

Posted Image

- inna Acropora, szczepka

Posted Image

- Blastomousa

Posted Image

- do tego jeszcze 2 szczepki Acropor, ale zdjecia wrzuce przy okazji

Co do innych nowosci to zaopatrzylem sie tez w Aminoacid Concentrate KZ i Kaliumjodid Fluor w okazyjnych cenach. Od dzis zaczynam dawkowanie, narazie 50% zalecanej dawki. Ma ktos z Was doswiadczenie z tymi produktami i doradzi mi cos o nich?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Sporo sie u mnie dzialo, bo wreszcie przenioslem zycie z mniejszego do wiekszego akwarium i przy okazji namieszalem troche z ustawieniem skaly. Efekt jest nastepujacy:

Posted Image

Efekt moze nie jest dobry, ale lepszego nie udalo mi sie osiagnac.

Aktualnie aklimatyzuje tez kolejna rybke - Amblygobius rainfordi. Jak uda mi sie strzelic dobra fotke to nie omieszkam jej tu wrzucic :) Czyli obecnie mam nastepujace ryby:

- Ctenochaetus tominiensis

- 2x Amphiprion ocellaris

- Cryptocentrus leptocephalus

- Amblygobius rainfordi

I w sklepie kwarantannuje sie Siganus unimaculatus. Na tej rybie zamierzam poki co poprzestac i poczekac az mi wszystko spokojnie sie ustabilizuje.

Swoja droga, to jestem widzem sytuacji, o ktorej jeszcze nie slyszalem. Mianowicie pokolec gania moja babke - o ile slyszalem o agresji pokolcow wzgledem slizgow, to wzgledem babek jeszcze nie. Na szczescie babka jak to babka, wystarczy ze wykona myk pod skale i po sprawie. Mam nadzieje, ze sytacja sie uspokoi oraz ze nie doswiadcze czegos podobnego z A. rainfordi. Uwagi, komentarze - zapraszam :)

Maciek

P.S Prosilbym moderatora o podczepienie tego posta pod moj poprzedni ( zlanie ich w jeden).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki, ale swoja droga podzielilbys sie swiezymi fotkami swojego baniaczka :)

A tak na oslode:

Posted Image

Niestety bardzo kiepskie ujecie, ale rybka sie mnie jeszcze boi i uciekla szybko, a nie chce jej zanadto dreczyc - i tak ma dosc stresu dzis.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć Ocelocik!

Bardzo ładna rybcia:p

Akwarium fajnie wygląda, miło, że przełożyłeś zwierzaczki, nie jest już tak pusto.

Swoją drogą to się zastanawiam kiedy Ci się te szczepki znudzą i kupisz duże spsy:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przybywa zwierzaków , zbiornik coraz ładniejszy :)

Tommi jest super , zreszto babeczka Ranfordii też :)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jednak kupiłeś rybkę albo rybcie,była para czy nie ? (eltom)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@MONTI

Jedyne, co jest w tej chwili w stanie skusic mnie na kupno wiekszej koloni to obecnosc w niej kraba koralowego :) Moze to zabrzmi dziwnie, ale jestem naprawde bardzo, bardzo, bardzo cierpliwy. Chwilowo wiekszy nacisk polozylem na ryby i ich aklimatyzacje do warunkow w moim baniaku, czego elementem jest zwiekszone karmienie. I o ile z NO3 problemu nie mam ( poziom miedzy 0 a 2, bardziej do 0), to widze, ze na pewno mam przy okazji podbite fosforany. Wiec z zakupami wiekszych koloni, czy tez kolejnych szczepek poki co sie wstrzymuje. Choc musze przyznac, ze jak dzis w Acroporze bylem to bylo naprawde kilka sliczniutkich korali i az sie zastanawialem nad wiekszymi zakupami. Dobrze, ze krab byl w niezbyt ladnej Acroporze, bo inaczej chybabym go wziol :)

@andrniew

Dzieki. Tomini, ktora dla skrotu nazywam Tau, to zdecydowanie moj faworyt :) Mam tylko nadzieje, ze nie okaze innym rybom agresji, tak jak babce - choc wieczorem juz babce odpuscila.

@tomasz

Niestety, nie udalo sie polaczyc tych dwoch rybek w parke. Jedna wychudla strasznie i byla solidnie sponiewierana przez druga, wiec nie bylo sensu dalej probowac. Koniec koncow zamiast parki mam jedna sztuke :) Ale juz kombinuje jakby tu Lukasza naklonic do proby sparowania np. Elacatinus oceanops :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi