Skocz do zawartości
ocelocik

Krok po kroku, czyli budowa moich 300 litrow

Rekomendowane odpowiedzi

W zwiazku z prosba Lukasza - zapis wzrostu:

22.01.2008

Dołączona grafika

18.04.2008

Dołączona grafika

30.07.2008

Dołączona grafika

Dołączona grafika

6.11.2008

Dołączona grafika

Strasznie fajny koral, mysle obecnie o podobnym, ale o innej barwie.

Pozdrawiam,

Maciek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Montipora hoffmeisteri? Bardzo ładna :)

Wzrost imponujący.Nie wiedziałam, że ona się tak ciekawie rozrasta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, Montipora hoffmeisteri. Urok tego korala spowodowany jest tym, ze obrastajac skale wszystkie jej wybrzuszenia, zalomki i jamki tworza jego "fakture". Rosnie u mnie szybko, ale obstawiam, ze w niejednym akwarium uroslaby w ciagu tych 10 miesiecy jeszcze wieksza :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Majac chwile wolnego czasu zrobilem mala modyfikacje pompy 6060. Nigdy wiecej Dicyoty w obudowie Tunze :good:

Dołączona grafika

Zastanawiam sie jeszcze, czy Korali '4 nie poddac podobnej przerobce. Przy okazji strzelilem zdjecie calego akwarium - jak widac wszystko, powoli, rosnie.

Dołączona grafika

Pozdrawiam,

Maciek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ten sposób robią wszystkie hodowle korali , gdzi małych rybek nie ma bo nie pracują.

Nie boisz się że pomielisz małe rybki ?

NA niektórych hodowlach widziałem wręcz zdjęte obudowy z pomp ale tam już ryb nie było.

ps. Super dokumentacja z montiporą

Pozdrawiam

Łukasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coz, pozostaje mi sie cieszyc, ze na chwile obecna nie mam malych rybek poza mandarynem, ktory rzadko plywa w toni. W Trimmy i Evioty narazie nie mam zamiaru inwestowac :) Przerobilem obudowe, bo byla wrzodem na tylku - nawet najmniejszy kawalek Dicyoty osadzal sie na niej, a trzy-cztery dni pozniej byl juz przyrosniety. I co miesiac musialem robic generalne czyszczenie nozykiem tapicerskim. Plusem Korali '4 jest to, ze szpary na obudowie sa poltora raza szersze. Nie gwarantuje to nie osadzania sie glonow, ale trwa to dwukrotnie wolniej. Tak wyglada moja Koralia po miesiacu bez czyszczenia:

Dołączona grafika

Wyobraz sobie jak wygladala wczoraj Tunze :)

Plus do tego, to jak na moje oko pompa dmucha troche mocniej. Jakby cos bylo nie tak, to wiem, ze zawsze KTOS ( :)) zamowi dla mnie sama obudowe pompki :)

Dzieki MONTIPORA600 za mile slowa :)

Pozdrawiam,

Maciek

P.S Tez mi sie podoba moja Montipora hoffmeisteri :) Widziana z gory ma jeszcze wiecej uroku:

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odgrzebuje i aktualizuje starocia. Starym zwyczajem zamiast tekstu fotka:

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Przeczytalem caly watek z wielkim zainteresowanie. Pozostaje tylko pogratulowac przemyslanego urzadzenia calego akwarium.

Na poczatku wspominales o problemach z przyklejeniem tla.

Mnie czeka to samo, ze wzgledu na przenosiny akwarium do drugiego pomieszczenia zamierzam usunac moje dotychczasowe niebieskie PCV, ktore jest wklejone od wewnatrz i zastapic je czarnym.

Czy mozesz napisac cos wiecej o Twoich doswiadczeniach z przyklejaniem folii?

Ja przymierzam sie do uzycia czarnej farby, oczywiscie przed zalaniem baniaka.

Pozdrawiam

Jacek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jacku, ja swoje tło zrobiłem z czarnej folii - takiej jaką mają w firmach wykonujących usługi typu reklamy:). Akwa ma szybę 150 x 55. Folię nakładałem stroną "klejacą" na szybę, ale wcześniej szybę spryskałem (nawed tak dobrze) wodą z płynam do naczyć. Następnie karta bankowa :) ale lepiej stara :) i od środka wyciskałem wode z płynem. Po prostu ściągasz wodę . Najlepszy jest wałek, ale... :). Folia trzyma się super, a i nie ma żadnych plam, zamazów, czy przebarwień od kleju. Na początku przez pierwsze kilka dni były jasne smugi, ale nimi się nie ma co przejmowac - same zniknął.

pozdro Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hejka kleje folie od 10 lat. Dolej do wody parę kropel szamponu do włosów,żeby była śliska woda zlej ta woda szybe akwa i folie i wyciskaj wodę z pod folii jakąś packa gumowa,zostaw większą folie o 1cm po bokach i na górze i na drugi dzień utnij nadmiar folii żyletka do szlifu szyby,jak zostaną plamy to się nie przejmuj zejdą po paru dniach pozdrawiam. Foolszklo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

swoje wszystkie akwaria tez oklejam tak samo jak fool czy brzydzi, metoda w 100% zdaje egzamin, polecam. Nie zapomnij tylko dokładnie wyczyscić szybe zanim nakleisz folię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Jacek56

Czesc.

Milo mi, ze temat sie spodobal :) Co do kwesti foli, to po prostu przestraszylem sie bialych smug, ktore u mnie byly bardzo wyrazne. Najmniejsze uzyskalem uzywszy wody z plynem do mycia naczyn, a po dniu nie bylo juz zadnych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć :D

Wybacz rafal19, że dopiero teraz odpisuję, ale ostatnie dwa miesiące w domu byłem raczej gościem i nie miałem czasu porządnie przysiąść do aktualizacji tematu. Pod moją nieobecność namnożyło się trochę problemów, w zasadzie dopiero teraz niektóre z korali wychodzą z STN. Dowód na to, że o bakteryjne systemy filtracji trzeba dbać najlepiej na bieżąco. W każdym razie oto fotka cyknięta kilka minut temu:

58678294.jpg

W zasadzie bez większych zmian, korale podrosły, zbrązowiały i takie tam ;) Jedna sprawa, która nie zdążyłem się pochwalić to kupiony jeszcze w czerwcu Coryphopterus inframaculatus, pochodząca z zatoki Arabskiej lub wschodniego wybrzeża Afryki babka. Nigdzie wcześniej jej nie widziałem i to, że udało mi się ją zdobyć to spory przypadek. Żeby nie być gołosłownym poniżej dwa zdjęcia tego transparentnego cudaka:

ditko.jpg

ditko2.jpg

Postaram się częściej wrzucać aktualizacje :)

Pozdrawiam,

Maciek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi