SaltMen 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Grudzień 2009 Witam Szanowne Grono Kolegow;) Pytanie. Ostatnio wsadzilem troche zycia. Ustawilem odpieniacz na bardziej sucha piane. Dzisiaj czyscilem kubek, a tam pelno osadu fioletowo-granatowego. Czy to normalny kolor? Przewaznie wywalalo brazowy. Baniak jest swiezy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Grudzień 2009 w kubku wystepuja wszystkie kolory teczy :good: takze nie ma powodow do obaw. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SaltMen 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Grudzień 2009 To spoko. Uspokoiles mnie:) Choc sporo tego granatowego smaru bylo.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
blue.wave 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Grudzień 2009 Rzecz w tym, że tracisz pigmenty, ale pomyśl, co zrobic, aby je zachowac, bo niedługo wszystkie korale będą miały jeden kolor- brązowy- obserwuj uważnie i mierz parametry:good: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kosek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Grudzień 2009 Rzecz w tym, że tracisz pigmenty, ale pomyśl, co zrobic, aby je zachowac, bo niedługo wszystkie korale będą miały jeden kolor- brązowy- obserwuj uważnie i mierz parametry:good: Przepraszam, że wtrącam się w rozmowę, ale to bardzo ciekawe co piszesz. Mógłbyś rozszerzyć temat? Przyznam szczerze, że do tej pory nie spotkałem się z czymś takim jak utrata pigmentu u koralowców, a jedynie "przesłanianie" właściwych danemu koralowi kolorów przez zbyt dużą liczbę zooksanteli namnażających się przy powierzchni korala. Jeżeli jednak występuje coś takiego jak utrata pimentu, to chętnie dowiem się coś więcej na ten temat. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
blue.wave 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Grudzień 2009 Oświec więc kolegę i podaj receptę skoro wyciągasz niebieski z zielonego i czerwony z brązowego?? Jaka jest przyczyna?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kosek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Grudzień 2009 Chyba mnie źle zrozumiałeś. Odebrałeś to - zupełnie niesłusznie - jako atak, a ja poprostu nigdy nie słyszałem o takim zjawisku, więc próbuję dowiedzieć się czegoś więcej. Wiem natomiast, że pewne mikroelementy w wodzie, gdy występują w odpowiednich proporcjach mogą uwydatniać pewne kolory, ale to chyba raczej dość powolne zjawisko. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
blue.wave 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Grudzień 2009 Tak, ale jakie zoo pobudzisz zależy od wielu czynników, a najważniejsze to widmo i natężenie światła oraz czystośc wody. Jak zapewne wiesz na 30m korale są szare, a dopiero oświetlenie sztucznym światłem uwydatnia ich kolory. Dodatkowo środowisko oligo powoduje pozorne wzmocnienie barwy monochromatycznej i efekt fluorescencji. Korale pozbywają się niepotrzebnych zoo po zmianie warunków bytowych. Dominuje tu reguła albo wszystko, albo nic. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SaltMen 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Grudzień 2009 Sprawdze parametry, tylko zastanawiam sie, poniewaz u mnie praktycznie korali jeszcze nie ma. Wsadzilem 3 malutkie szczepki miekasow i dwa malutkie twardzieli. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
blue.wave 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Grudzień 2009 No to nie wiem co to może byc??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SaltMen 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Grudzień 2009 Rożowo granatowy kolor zaczol leciec w momencie jak ustawilem na suche odpienianie. Akwarium ma dopiero m-c. Co prawda skala byla w 100% odgazowana i przewieziona z dojrzalego zbiornika. Woda w 1/5 rowniez z dojrzalego. Akwarium przeszlo tylko malutki wysyp okrzemkow, a z korali to naprawde zadnego obciazenia nie ma. Co dziwne te co wsadzilem - miekasy (malutkie zoa,xenia,grzybki) i twardy to Caulastrea i malutka montiporka czuja sie dobrze. Otwarte i w pelni kolorystyczne. Moge cyknac fotke kubka i tego co w nim. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach