Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Grudzień 2009 Często bawię się w wycinanie i klejenie rożnych części do mojego baniaka. Chciał bym nieco poprawić estetykę swoich wyrobów i tu mam kilka pytań. 1. Co jest najlepsze do ciecia mechanicznego i ręcznego? 2. Czym najlepiej robic otwory. 3. Jakich wierteł używać żeby podczas wiercenia plexsa się nie topiła i nie przyklejała sie do wiertła 4. Czym przyspieszyc schniecie ACRIFIX 192 ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fool szklo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Grudzień 2009 ja jak robiłem różne żeczy z plexi; wiercenie otworów, długie cięcia to polewałem plexi denaturatem i się ona nie sklejała a do wiercenia używałem wiertła do drewna lub otwornicy z nożem do drewna jak potrzebowałem większych otworów jak wiercisz to też polewaj denaturatem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Grudzień 2009 czesc probowalem roznych rzeczy do ciecia i z doswiadczenia w zabawie z poliweglanem moge powiedziec ze do grubosci 5mm najlepiej uzyc noza do wykladzin, naciac i zlamac miedzy dwiema listewkami. Plyty akrylowe lamia sie o wiele gorzej. Recznymi pilami jak i wyzynarka to masakra. Za to dremel - cos pieknego. Frez do plastiku i wycinasz co chcesz. Do 15 mm zawsze wychodzilo pieknie. Grubszych nie cialem, wiec nie wiem. Wieksze otwory takze dremelem mozna wyciac lub wiercic wiertlami koronowymi na malych obrotach. I super czyste siecia wychodza jak wiercisz w zlewie (lub wannie:)) pod woda. Male otory tak samo. Nie wielkie obroty i pod wode. Jak zalezy ci na powrocie przejrzystosci to zmatowienia potraktuj acetonem. Klej posyp soda oczyszczona. Wchlonie rozpuszczalnik i schniecie bedzie trzy razy szybsze. Ale spoina bedzie matowa o mlecznej barwie. Pozdrawiam lukasz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Grudzień 2009 wiercenie i cięcie "na denaturat' to bardzo dobry sposób. Alkohol szybko paruje odbierając ciepło z materiału. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
blue.wave 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Grudzień 2009 Ja proponuję polac spoinę acetonem technicznym, jak nie popęka- to materiał nadaje się do produkcji:pardon: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jotef 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2010 [...]1. Co jest najlepsze do ciecia mechanicznego i ręcznego? 2. Czym najlepiej robic otwory. 3. Jakich wierteł używać żeby podczas wiercenia plexsa się nie topiła i nie przyklejała sie do wiertła 4. Czym przyspieszyc schniecie ACRIFIX 192 ? ad.1 - piłą tarczową do tworzyw sztucznych; ręcznie ciąłem rozpłatnicą do drewna ... ad.2 - wiertłem do tworzyw sztucznych, drewna, metalu; otwornicą; na ploterze ad.3 - w takiej kolejności j/w; narzędzie musi być ostre - nie będzie topiło ad.3 - chyba UV, ale po co to przyspieszać ? pozdr jf Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jotef 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2010 Ja proponuję polac spoinę acetonem technicznym, jak nie popęka- to materiał nadaje się do produkcji:pardon: blue.wave, no ale jak plexi jest XT (wytłaczana) od kiepskiego producenta albo li tylko zleżała, to nawet eter robi pajęczynę ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2010 A probowal ktos z was uzywac piekarnika z termoobiegiem do formowania poliweglanu? Pamietam ze na praktykach w technikum podgrzewalismy sobie jedzenie w takim piecu ale nie pamietam jakie byly parametry :dance3: przy cienkich arkuszach uzywalo sie pompy prozniowej i pary wodnej. Ale grube ukladalo sie na formie i zostawialo na 15 min w piecu a plexi po prostu ukladala sie na formie :nono: probowal ktos takie akcje w domu? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
blue.wave 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Luty 2010 Nawet ekstrud klei się dobrze, ale musi byc suchy i odprężony i wtedy nie popęka. Trzymany w wilgoci na 90% popęka. Z kolei przegrzanie dobrego PMMA też uszkodzi strukturę. Istnieją chłodziwa płynne do cięcia, ale są drogie. Niektóre firmy mają własne receptury, ale pilnie strzerzone. Utwardzanie żywic akrylowych światłem nie jest łatwe, zastosowanie niewłaściwej lampy niszczy spoinę lub ją osłabia. Podsumowując - najlepsza wylewka, ale trzeba doświadczenia w obróbce i lepiej nie utwardzac, jak nie ma się odpowiedniego sprzętu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błazenek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Sierpień 2010 Witam Pozwole sobie odswiezyc temat jako ze nie dawno zamowilem sobie pudelko przelewowe ktore oczywiscie doszlo porozszczelniane ,a w domu mam tylko taki silikon http://folnet.pl/towar/silikon-uniwersalny-soudal to czy moglbym go uzyc do posklejania tego plexi ?Czy bedzie trwale i w zaden sposob nie bedzie reagowac z woda morska ? Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lionfish 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Sierpień 2010 Silikon nie nadaje sie do plexy, uzyj kleju akryfix. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach