Skocz do zawartości
juwewaldi

Ankieta Grotech ABC

Rekomendowane odpowiedzi

Ja leję dalej,ostatnio co tydzień zwiększałem dawkę o 0,2ml i doszedłem już do dawki 1ml dziennie każdego preparatu.Dowiedziałem się dopiero niedawno,że M podajemy na noc.Jeśli skończą się preparaty to chyba przejdę na pełnego balinga z preparatami fauna marin.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leję tylko ABC po 1ml/48h i w takiej ilości, aby utrzymać magnez na stałym poziomie. Witamin nie podaję bo:

1 - podobno przy AlgaeScrubber nie ma potrzeby,

2 - na NR nikt nie potrafił mi odpowiedzieć po czym/jak poznać, że jest witamin za dużo lub za mało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę ,że niebawem sam nauczysz się wyciągać wnioski z obserwacji zbiornika i bedziesz w stanie ocenić czy przedawkowujesz mikroelementy.

Najprościej ocenić jest to po wyglądzie korali i skały.Po przedawkowaniu zmieniają się kolorki a na skałach często pojawia się nalot...no ale tego nikt nie wytłumaczy Ci na odległośc :smile: Tak jak pisałem wcześniej musisz sam nauczyć się zauważać zmiany w akwarium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość to1mas

Lałem A,B,C,M przez około pół roku i efekty mialem dość dobre, kolory stały sie żywsze i bardziej wyrażne, przyrosty

Plusem dla grotecha jest to że nie wymaga aż takiej precyzji w dawkowaniu jak Zeovit, i nasze błędy z nie wlaściwym dawkowaniem grotecha są bardziej

wybaczalne przez nasze zwierzaki.

Od dwóch miesięcy przechodzę na metode ZEOvit i brakuje mi już czasu na tą metodę i zastanawiam sie nad powrotem do grotecha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi