Skocz do zawartości
Ewaise

Oświetlenie do akwarium 450l - Blau vs ATI

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

planuję akwarium o wymiarach 150x60x50. Czy wystarczy 8x54W T5? Chciałabym mieć w akwarium korale miękkie, LPSy oraz SPSy i jeśli to możliwe tak dobrać oświetlenie, żeby było dla nich korzystne.

Z tego co czytałam dla bardziej wymagających SPSów zaleca się 1.5W/litr, czyli nawet 10x54W byłoby mało...

I kolejna sprawa: jakiej firmy lampy? Podobno ATI najlepsze, ale cenowo mocno niekorzystne. Blau prawie 2 razy tańszy. Co w nim gorszego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Co w nim gorszego?

Fatalne mocowanie odbłyśnika, sam odbłyśnik też wygląda na gorszy ( albo przynajmniej te które widziałem wydawały się trochę... matowe?). Plus słyszałem o skargach na osłonę świetlówek przed wodą, że jak się nagrzeje to zbytnio się wygina.

Powyższych w mojej ATI Sunpower 8x39W nie ma, niemniej jak pomyślę ile za nią zapłaciłem dwa lata temu ( czyli kilkanaście procent mniej niż teraz) to i tak mi się na mdłości zbiera ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poszukaj używanej lampy, pamiętam że niedawno ktoś na NR miał na sprzedanie coś podobnego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co w nim gorszego?

Dodam jeszcze halasujace wiatraki i oslona z plexy ktora zabiera czesc promieniowania.

Z plusow to to ze jest nizsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh mój mężczyzna po lekturze tego forum doszedł do wniosku, że sam zrobi oświetlenie... Ja jestem dość sceptycznie nastawiona do wszelkich samoróbek, więc spór trwa :P

Ale na wszelki wypadek zapytam: ma to sens? Da się samemu zrobić porządnie oświetlenie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Heh mój mężczyzna po lekturze tego forum doszedł do wniosku, że sam zrobi oświetlenie... Ja jestem dość sceptycznie nastawiona do wszelkich samoróbek, więc spór trwa ;)

Ale na wszelki wypadek zapytam: ma to sens? Da się samemu zrobić porządnie oświetlenie?

hej,

oczywiście że się da i to dużo mniejszym kosztem niz zakup lampy, jest dużo przykładów na różnych forach, ja zrobiłem np coś takiego:

oswietlenie.jpg

trzeba tylko temacik przemysleć, zakupić standardowe rzeczy w sklepie akwarystycznym + wycieczka do hurtowni metali kolorowych po aluminiowe części i do boju :P

PozdrT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A że się da to widziałam, ale mi bardziej chodzi tu o jakość. Skoro między ATI a Blau jest taka różnica, to wydawało mi się, że samoróbka będzie jeszcze gorsza :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

są różne samoróbki :P mi tak wyszło tak a nie inaczej ;) ale niektórzy to robią taki handmade że jest lepiej jak u producenta, wszystko zależy jakie mąż ma zdolności i możliwości, u mnie np. wszystko zasłania korona akwarium i design nie jest aż tak istotny, bardziej stawiałem na funkcjonalność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zależy od tego jak podejdzie/sz do roboty. Jeśli stawiasz na jakość to to nie może być dłubanina w stylu "jakoś to będzie". Czasem jest tak że DIY wyjdzie drożej niż produkt fabryczny ale za to wiesz co masz. Satysfakcja z dobrze wykonanego urządzenia bezcenna za wszystko inne zapłacisz MasterCard ;)

Przykład - nie żebym sie chwalił heheh - na zdjęciach u dołu jest oryginalny moduł z fabryki, u góry moja kopia DIY.

Redox_c1.jpg

Redox_c2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za wyjaśnienia. ;) To dam mężczyźnie szanse... choć ja wolałabym sprawdzone ATI ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
hej,

oczywiście że się da i to dużo mniejszym kosztem niz zakup lampy, jest dużo przykładów na różnych forach, ja zrobiłem np coś takiego:

oswietlenie.jpg

trzeba tylko temacik przemysleć, zakupić standardowe rzeczy w sklepie akwarystycznym + wycieczka do hurtowni metali kolorowych po aluminiowe części i do boju ;)

PozdrT

Jak podnosisz lampe, żeby grzebać w akwarium, albo karmić ryby?

za każdym razem rewolucja, czy masz jakiś patent?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie lampa jest tak zrobiona, że podnoszę 3 świetlówki bezproblemowo i mam odsłonięte pół akwarium wtedy, jeżeli potrzebuje to mogę całość podnieść, ale wtedy jest mniej wygodniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez mam lampe DIY,ale jak bym mial kase to bym sobie chetnie kupil lampe ATI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi