Skocz do zawartości
SEWERYN_S

Zmiana oświetlenia w moim zbiorniku - jakie ?

Rekomendowane odpowiedzi

220cm, lampa ustawiona po środku centralnie 30cm na lustrem wody. wiec po bokach mam dokładnie po każdej stronie 35cm do ściany akwa od końca lampy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zerknij na te asemetryczne lampy HQI co pisałem ale jak wszystko OK to bym nic nie zmieniał

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki slawomirdyl za podpowiedź, masz jakiegos linka do takiego gotowego zestawu lamp asymetrycznych razem z dobrymi zarnikami na te fc2,żebym juz tam nie musiał nic kombinować, bo nie znam sie na tym i ciezko mi cos dobrego dostrzec - dzięki wielkie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aqua medic seria NG aquasunlight,3x250hqi i 4xt5,szeroka lampa b.duże odbłyśniki

światło piekne,refleksy chodzą po dnie jak w rzeczywistości w lagunie,

świetna lampa,żadnych dokładek bym nie robił bo to dodatkowe jakieś druty ,kable

jedna konkretna lampa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

juwewaldi - koledzy tutaj twierdzą , że na HQI nigdy nie wyciągne takich kolorów jak na T5 - co o tym myślisz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu masz namiary na oprawy

http://www.aqva-light.pl/ bardzo dobry sprzedawca i sam przerabia jak potrzeba,

kupowałem kilka przedmiotów raz nawet przyszła lampa z pobitym szkłem zadzwoniłem

i nie było problemów za dwa dni przysłał szybę na własny koszt, co do żarników znajdziesz je bez problemu w allegro

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwazam ze przy odpowiedniej suplementacji t5 mozna wyciagnac ladne kolorki na hqi, ale jesli chcesz bezkompromisowo postawic na kolory to wybralbym t5. Zobacz sobie na stronie Andrzeja sa zdjecia akwarium jeszcze pod hqi i kolorkow tylko pozazdroscic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seweryn posłuchaj to wyciąganie kolorów t5-mi to troche takie oszukane,to tak jak w sklepie z wędlinami,różowa jarzeniówka i mięsko świeże wygląda..ha ha ha

a tak naprawdę korale maja cały czas takie same kolory

pewnie,można czerwoną t5 wsadzić i będzie wszystko czerwone:biggrin:

dla mnie najładniej się prezetuje HQI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przerabiałem już kilka rodzajów oświetlenia.

Najbardziej podobała mi się kombinacja HQI 250W i niebieskich T5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Waldek, miałeś kiedyś same t5 nad baniakiem? Nie ;) Więc nie pisz że to efekt wizualny. Różnica nawet zwykłych digitat pod HQI w porównaniu do t5 jest kolosalna.

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Im wyżej celujemy z spsami w kierunku acropor o subtelnych barwach tym większą rolę odgrywa dobór światła możliwy tylko kombinacją T5. Ze względu na bliki i "ożywienie zbiornika" nie pozbywam się HQI (2x150W reeflux 12k), ale w moich czterech T5 x 80W muszę zrobić poważną roszadę, żeby rozkoszować się kolorami acropor. Przy miękkich, większości lpsów i niektórych spsach te niuanse doboru świetlówek nie mają tak dużego znaczenia i sam uważałem do niedawna, że te mieszanki T5 są niepotrzebne. Ale jednak są potrzebne, o czym się przekonałem niedawno kombinując ze światłem po zakupie kilkunastu różnobarwnych szczepek spsów :P

Na samych T5 zbiornik robi się jakiś płaski i statyczny, a HQI daje efekt prawdziwej rafy i nieustającego migotania.

To są jednak różnice, które każdy odbiera inaczej stąd tyle kombinacji źródeł światła w lampach.

Ja bym dał na ten długi zbiornik tylko ze względu na bliki ze 2 x 250W i uzupełnił T5 w ilości 8 x 80W lub 2x150W i 10 T5 80W.

Przy czym T5 musiałyby być wzajemne poprzesuwane względem siebie, czyli np. pierwsza z przodu na lewo druga na prawo, kolejna na lewo i tak dalej tak, żeby były 4 lub 5 z przodu a następne 4 lub 5 z tyłu za HQI. Takie rozłożenie dałoby największe skoncentrowanie światła z T5 na środku tam gdzie by się wszystkie mijały, a po bokach w 1/3 długości z lewej i prawej dałbym źródła HQI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@SEWERYN_S, gdybyś zdecydował się na kombinację HQI + T5 (jestem fanką takiego mixu) radziłabym nie kupować lampy gdzie masz i HQI i T5. w razie awarii, na czas naprawy zostajesz bez oswietlenia. no chyba, że w piwnicy będziesz miał światełko na takie właśnie okazje. dlatego ja kupiłabym oddzielnie HQI i potem wedle założeń i oka dokładała belki z T5-kami. moim zdaniem, rozwiazanie po pierwsze bezpieczniejsze, po durgie dale Ci więcej możliwości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi