Skocz do zawartości
ktoś

Sump?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Na "jednym" z forów o akwarystyce morskiej ;-) zamieściłem topic o projekcie sumpa. W sumie odzew jest spory, ale nadal jestem w martwym miejscu :) To forum znalazłem przypadkowo zupełnie niedawno i wydaje mi sie że jest bardziej przejrzyste, a i odpowiedzi bardziej konkretne. Jako że pytać to żaden wstyd zatem przedstawiam Wam projekt oraz ostateczny szkic który powstał podczas dyskusji na "innym" forum

Przewidziany sprzet i wyposażenie do sumpa to:

1. odpieniacz deltec ap525(juz posiadam)chcę zeby był na spływie wody z komina

2. zloze miracle mud

3. pompa obiegowa Eheim 1260

3. automatyczna dolewka(prawdopodobnie AM niveumat)lub dolewka tunze

4. pompa dozująca grotech

Komin o wymiarze 15x15cm wklejony bedzie w lewym tylnym rogu.Prosze o pomoc:

1. Czy pompa i założenia systemu(cyrkulacja tunze 2x 6060 lub hydor koralia) wystarczą do takiego akwarium(głównie miękkie oraz lps, 2-3ryby)?

2. Czy przepływ przez MM bedzie na wystarczającym poziomie?

Dodam że chcę aby akwarium stało możliwie najniżej wysokość szafki ze wzgledu na wygode przy obsłudze odpieniacza(53cm. wys.)chce ograniczyc do minimum tzn. ok 80cm.

3. Spływy(główny oraz rewizja)25mm, powrót 20mm, czy to są ok wartości?

4. Jakie dac wysokosci przegród pomiedzy komorami w sumpie?

5. o czym jeszcze musze pamietac?

z góry dzięki za wyczerpujące odpowiedzi

Pozdrawiam

Marcin :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..no tak zapomniałem o najważniejszym :-/ akwarium bedzie miało wymiary 120*60*53cm(dł*szer*wys)

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to strzele litanie bo mam chwile :-P

1. Pomyśl nad zrobieniem komina trójkątnego, wcześniej miałem taki jak ty planujesz i musiałem sie pobawic z cyrkulacja, teraz mam trojkatny i polecam :-)

2. Cyrkulacja powinna byc ok

3. Nad MM sie nie wypowiadam bo nie używam

4. Spływ powrót ok

5. Teraz coś o komorach tak patrze i mogłoby być, tam gdzie jest ta cienka komora po odpieniaczu na 3 cm daj na 5 i powinno być ok

6. Musisz pamietac ile wody spłynie jak nie będzie prądu

Wszytsko co napisałem to moje opinie, sugestie oczywiście nie musisz sie nimi kierowac, mam nadzieje że choć troche pomogłem :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne że pomogłeś. No fakt używam przecież przelewów trójkątnych w akwa słodkowodnych. Jakiej długości powinien być grzebień?

Pozdrawiam

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie przy pompie deltec hlp4745 ma coś 5200l/h mam grzebień 32 cm i powyłamywałem co drugi ząbek i problem z głowy :-D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak synek cyrkulacja powinna starczyc najwyzej pomeczysz sie z odpowiednim ustawieniem tych pomp zeby uzyskac jak najlepszy efekt

co do mm to bym sie zastanowil osbiscie uzywam ale w nowym zbiorniku juz nie bede tego wkladal

ponoc brak kontroli nad uwalnianiem wszystkiego co dobre z mm powoluje sie tutaj na wypowiedz naprawde mega akwarysty morskiego :mrgreen:

niestety trendy w morszczyznie ostatnio czesto sie zmieniaja

inna sprawa ze zloze mm potrzebuje troche przeplywu a na resztkach z pompy eheima moze nie bedzie on wystarczajacy mozesz zawsze podczas budowania instalacji pomoc pompie i zamiast kolanek dawaj łuki i klej instalacje jak najbardziej skromna im mniej kolanek trojnkow i zakretow tym mniejsze opory na pompie

pomysl w sumpie o miejsce na wate zeby wylapac z wody resztki drobnego dziadostwa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rafał to przegroda po odpieniaczu powinna się do tego przydac, ja tak mam . Chodzi mi o tą przegrodą co mówiłem aby zwiększył do 5 cm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za Waszymi radami zwiększam szerokość komory pomiędzy odpieniaczem, a MM do 5cm. Co do MM to naczytałem sie dużo(głównie) dobrego na "innym" forum wiec postanowiłem zrobić, ale zrezygnować zawszę mogę. Tą komorę tak czy inaczej chyba warto zostawić bo zawsze może się przydać na jakis dodatkowy sprzęt. Co zatem proponowalibyście do suplementacji mikroelementów(Grotech?). Dodam że Wapń, Mg, oraz kH będę chciał podawać właśnie Grotechem. No i co sądzicie o reszcie projektu?

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem Ci że też miałem dwać MM ale ostatecznie zrzygnowałem po rozmowach z akwarystami, będe podawał grotecha ABCM a jeśli chodzi o MM to popatrz na zbiornik Szymona on takowe złoże stosuje i akwarium piękne, więc zastanów się jeszcze kilka razy :-D a komore oczywiscie zostaw zawsze możesz poczekać i dac kiedys np. MM czy zrobić DSB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Policzyłem że sump w razie awarii prądu będzie musiał pomieścić około 25litrów, mianowicie:

- komin ok. 5litrów

- woda spietrzona w akwarium ok. 15litrów

- hydraulika ok. 1-2litrów

Łącznie daje to nam około 23-25 ltirów. Komora pompy z obliczeń ma 21,5litra, czy zatem wszystko będzie ok przy ewentualnych awariach?

Spływ 32mm, powrót 25mm, chyba będzie ok?

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co zwiększasz spływ i rewizje, spływ 32mm i powrót 25 to mam u siebie przy deltecu hlp 4745, więc spływ 25 max, w starym akwarium przy aquabee 3000 miałem spływ 16 a i tak trzebabyło skręcać zawór kulowy na spływie ? Mówisz że komora pompy pomieści 21, ale masz i tak duży zapas na pozostałych komorach, nie wiem czy wiesz o co mi chodzi, zaraz cyknę fotke jak to u mnie wygląda i tu wrzucę.

Po spłynięciu wody.

Posted Image

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spływy(główny oraz rewizja)25mm, powrót 20mm, w moim wypadku przy Eheimie 1260 jednak wystarczy?OK :-) Wiem że reszta wody w razie braku prądu pomieści się w sumpie poza komorą pompy więc chyba będzie ok. Chciałbym wreszcie ruszyc z tym sumpem do szklarza niech klei bo mam zamiar odpalic ten zbiornik przed Bożym narodzeniem :mrgreen:

Pozdrawiam

P.S. Dzieki za fotki S_Y_N_E_K

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK. Wreszcie nabrało to jakiegos kształtu. W piątek jestem umówiony ze szklarzem. Zostawiam projekt niech zabiera sie do roboty 8-) Może przed pierwszym śniegiem zdążępostawic baniaczek. Komin wkleje trójkątny a o hydraulike to pewnie Was jeszcze pomęczę :-D

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ty sam chcesz zdazyc przed sniegiem ja chociaz chcialbym zdazyc przed nowym rokiem

w sobote odbieram swojego sumpa :mrgreen:

walne foty jak go bede mial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Byłem z projektem u szklarza i trochę pomotał mi w głowie. Policzył że w kominie zmieści się ok.11L, spietrzy nad kominem około30L(jeżeli jego krawędź będzie 3,5cm poniżej krawędzi zbiornika) w orurowaniu zmieści się max 3-4L wody. Powiedział że przy takich założeniach to wystarczy spokojnie dać 40cm. wysokości sumpa. Resztę wymiarów pozostawic bez zmian bo on nie wie jakie powinny byc wysokości przegród("jeżeli koledzy z forum zaakceptowali takie to będzie dobrze" :-D - chyba ktoś od Nas już u gościa kleił, macie Panowie renomę ;-) ) i sump będzie bezpieczny. Co o tym myslicie?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 lata temu kiedy zaczynałem zabawę z kompletowaniem sprzętu, budową sumpa itd, postanowiłem ów sump zrobić z akrylu, i nie żałuję :) Dzisiaj wygląda on trochę inaczej, niż jego pierwotna wersja, oczywiście ściany zewnętrzne zostały na miejscu, ale przegrody poprzesuwały się, (oczywiście nie same :) ). Wykonanie jakieś otworu to kwestia 2 min. :). Przyklejenie jakieś przegrody to kwestia 4 godzin. (tyle wystarczy na wyschnięcie i odparowanie kleju).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi