inbloom 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Styczeń 2023 (edytowane) Witam, przy akwarium 90x45x50 ~ 200 l chciałabym szafkę o podstawie 120x50 z płyt mdf całość 3,6 cm. Czy ktoś ma podobne rozwiązanie ? Chodzi mi o to, czy szafka wytrzyma, jeśli akwarium nie będzie stało na narożnikach, tylko po środku lub z jednej strony na narożu, a z drugiej w 3/4 szafki.Czytałam, że szafka 90x45x90 z płyt mdf 1,8 ma nośność 350 kg. Teoretycznie powinno zagrać. W szafce oczywiście brak przegrody podtrzymującej. Edytowane 19 Styczeń 2023 przez inbloom Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mazmaciek 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Styczeń 2023 Ja bym mimo wszystko podparł, na przykład profilem aluminiowym Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aquaman 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Styczeń 2023 (edytowane) Ja mam szafkę 100x50. Wywaliłem przegrodę na środku i po 3 dniach widać było że płyta się ugięła pod ciężarem. Grubość też 3.6cm. Podeprzyj na przodzie jakimś profilem albo drążkiem rozporowym. Edytowane 20 Styczeń 2023 przez Aquaman Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inbloom 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Styczeń 2023 Dzięki za odpowiedzi. Skoro tak, to zrezygnuję z takiego rozwiązania i wezmę szafkę o wymiarach akwarium. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inbloom 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Styczeń 2023 Godzinę temu, Januszek napisał: Tylko z przegrodą/podporą zamów i tylną ścianą też z płyty ok Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andzior70 7 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Styczeń 2023 Można przykręcić do blatu kantówki na sztorc które usztywnią blat, a blat zrobić z podwójnej płyty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inbloom 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Styczeń 2023 18 godzin temu, andzior70 napisał: Można przykręcić do blatu kantówki na sztorc które usztywnią blat, a blat zrobić z podwójnej płyty. To chyba najlepszy pomysł. Dziękuję Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach