Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Październik 2022 Od rafy do handlu detalicznego Autor: Jeremy J. Gosnell Chociaż zbiorniki rafowe hipnotyzują wszystkich i służą jako okna do dzikiego oceanu, wielu nie jest zaznajomionych z tym, jak to wszystko się łączy. Pewien ekspert morski wyjaśnia różne metody — o różnym stopniu zrównoważenia — za pomocą których ryby są poławiane, importowane i ostatecznie dostarczane do lokalnego sklepu rybnego. Zaglądanie do akwarium morskiego może urzekać wyobraźnię każdego. Wspaniale jest patrzeć, jak światło gra nad wyjątkowymi i kolorowymi rybami, z których niektóre są tak intensywnie piękne, że można się tylko zastanawiać, jak powstały ich wzory i kształty. Charakterystyczne ryby i inne zwierzęta z całego świata są sercem i duszą akwarystyki morskiej. Pragnienie, aby zachować niektóre z najbardziej egzotycznych i niesamowitych stworzeń Matki Natury, utrzymało to hobby przy życiu, napędzając jego rozwój od skromnych początków do wielomilionowego przemysłu. Większość akwarystów morskich zdaje sobie sprawę, że zdecydowana większość ryb morskich oferowanych na sprzedaż została złowiona na wolności, zabrana z ich domu na rafie koralowej, aby wprowadzić ją do handlu akwarystycznego. W niektórych przypadkach zwierzęta te podróżowały po całym świecie, aby znaleźć się w naszym akwarium. Jeśli zrozumiemy podróż, jaką te zwierzęta przebyły, być może będziemy mogli lepiej dostroić się do tego, co my, jako akwaryści, musimy zapewnić im zdrowie. Wiele ryb złowionych na wolności ginie, zanim trafią do akwarium hobbysty, a wiele z nich nie trwa długo po zakupie. Niektóre z tych gatunków są odporne i żyją przez długi czas, gdy są otoczone odpowiednią opieką, ale inne gatunki, które są schwytane i importowane, są niezwykle delikatne i rozwijają się tylko pod obserwacją doświadczonego i rozważnego akwarysty. Skąd pochodzą wszystkie te morskie ryby akwariowe? Morskie ryby akwariowe obejmują gatunki z prawie wszystkich obszarów oceanów na całym świecie. Powszechne gatunki, takie jak żuczwa żółtogłowa Opistognathus aurifrons , homarzec hiszpański Bodianus rufus , wargacz błękitnogłowy Thalassoma bifasciatum i błękitny tang Acanthurus coeruleus są gatunkami karaibskimi i tropikalnymi . Są zbierane na obszarach Florydy i na wyspach na całych Karaibach. Z Morza Czerwonego pochodzą rzadsze i droższe gatunki, takie jak sohal tangs Acanthurus sohal , purpura tangs Zebrasoma xanthurum , babka grzebieniasta Amblygobius rainfordi i inne. Morze Czerwone to wyjątkowy akwen znajdujący się na Bliskim Wschodzie. Napięcia polityczne w tej części świata w połączeniu z indywidualnością gatunku powodują, że zwierzęta z tego obszaru cenią znacznie wyższe ceny niż gatunki z innych oceanów. Morze Czerwone ma znacznie większą gęstość niż wiele regionów, a obszary osiągają ciężar właściwy 1,032 i więcej. W porównaniu do większości akwariów rafowych, które są utrzymywane w gęstości od 1,025 do 1,027, Morze Czerwone jest bardzo słone. Powszechne gatunki, takie jak zebrasoma flavescens , żółtookie kole tangs Ctenochaetus strigosus i skazane tangs Acanthurus triostegus pochodzą z regionów Indo i Południowego Pacyfiku, często zbierane na Hawajach i innych wyspach. Mandarynka Synchiropus splendidus i większość błazenków Amphiprion spp. są importowane z południowego Pacyfiku w takich obszarach jak Palau, Fidżi i RPA. Wyspy Salomona i inne kraje wyspiarskie Południowego Pacyfiku dostarczają duże ilości ryb i koralowców do handlu akwariami morskimi, podobnie jak kontynentalne kraje Azji Południowo-Wschodniej. Stany Zjednoczone stanowią największy na świecie rynek ryb ozdobnych, przyjmując aż 60 procent wszystkich ryb eksportowanych do handlu akwariami morskimi. Rafy wokół narodów Azji Południowo-Wschodniej są bogate w różnorodność gatunków ryb i koralowców, co czyni ten region dużym światowym graczem w handlu rybami morskimi. Jak łowione są ryby morskie W pewnym momencie wiele ryb morskich zostało schwytanych przy użyciu cyjanku i innych trucizn. Mieszanki te były z grubsza używane przez osoby, które nie miały odpowiedniego przeszkolenia lub zrozumienia ich wpływu na środowisko rafy lub zdrowie i fizjologię ryb. Mieszankę wrzucono do wody i wiele ryb zostało oszołomionych. Można je było wtedy łatwo zasiać w siatkę. Problem polegał na tym, że wiele z tych ryb doznało poważnych uszkodzeń wewnętrznych z powodu trucizny. Również otaczająca struktura rafy została ostatecznie zabita. Obszary Filipin zostały całkowicie zdziesiątkowane z powodu połowów cyjanku zarówno w handlu żywnością, jak i rybami ozdobnymi. Dzisiejsze przepisy są bardziej rygorystyczne i chociaż połowy cyjankiem nie należą już do przeszłości, są znacznie rzadsze niż lata temu. Wiele krajów wyspiarskich wykorzystuje przechwytywanie ręczne. Tutaj nurkowie (czasem freediverzy lub nurkowie na akwalungu) schodzą na dół i chwytają rybę jedną (lub kilka) na raz za pomocą ręcznych sieci. Nie używamy żadnych chemikaliów, a ryby są pobierane z rafy w taki sam sposób, w jaki usuwamy je z akwarium. Chociaż chwytanie za pomocą ręcznych sieci nie jest jedyną techniką stosowaną do pozyskiwania ryb morskich, jest to jedna z metod, która pomaga zapewnić zdrowe zwierzęta gospodarskie na późniejszym etapie łańcucha, gdy ryby morskie trafiają do naszych akwariów. Zazwyczaj wspieram i często odwiedzam sprzedawców detalicznych, którzy sprzedają tylko zwierzęta gospodarskie schwytane w sieci (lub zwierzęta zebrane innymi równie bezpiecznymi metodami). Niezawodni sprzedawcy ryb są w stanie powiedzieć nie tylko, w jaki sposób złowiono ich ryby, ale także z jakiego regionu świata zostały złowione. Znalezienie sprzedawcy posiadającego certyfikat MAC (Marine Aquarium Council) może pomóc zagwarantować, że kupujesz zwierzęta gospodarskie, które nie zostały zebrane przy użyciu chemikaliów lub trucizn. Łańcuch Opieki Łańcuch dowodowy nad rybą morską zwykle zaczyna się gdzieś na drugim końcu świata. Wyspiarze na wyspie Indo-Pacyfiku lub Południowego Pacyfiku wyruszy z małego, często prymitywnego doku lub portu z zamiarem łapania ryb dla handlu akwariami morskimi. Przy odrobinie szczęścia wykorzystują techniki chwytania za pomocą ręcznych sieci i zostali przeszkoleni przez MAC lub odpowiedzialnego importera ryb morskich z Europy lub Stanów Zjednoczonych. W niektórych przypadkach wyspiarze powracają w godzinach popołudniowych, przenosząc dzienny połów bezpośrednio do swojego gospodarstwa lub do eksportera ryb morskich na wyspie. W innych przypadkach wyspiarze spędzają kilka dni na rafie, żyjąc ze swojej łodzi i łowiąc ryby morskie. Odpowiedzialni eksporterzy szkolą swoich zbieraczy w drobnych sprawach, które mają ogromne znaczenie, takich jak wymiana wody w akwarium (często szklanym kubku lub pojemniku podobnym do słoika) przynajmniej codziennie, aby zapobiec gromadzeniu się odpadów. Eksporter szybko dowie się, czy któryś ze skupujących nie spełnia swoich obowiązków, ponieważ konsekwentnie dostarcza mniej zdrowego inwentarza. Nawet tak małe rzeczy, jak nauczenie kolekcjonerów, jak trzymać ryby w cieniu, mogą mieć duże znaczenie. W wielu przypadkach ludzie ci przeszli z łowienia ryb na pożywienie i muszą nauczyć się nowych nawyków. Po powrocie kolekcjonerów do portu lub doku, złowione przez nich ryby są następnie sprzedawane eksporterowi. W rękach odpowiedzialnego eksportera zwierzęta otrzymują odpowiednią opiekę i warunki. Oferowana jest im przefiltrowana woda akwariowa, która jest utrzymywana w sposób zapewniający zdrowie zwierząt. Następnie rozpoczyna się proces oczyszczania. Ryby nie są karmione przez co najmniej 24 godziny, aby zminimalizować gromadzenie się odpadów podczas transportu. W tym momencie ryby są wprowadzane na rynek i sprzedawane importerowi ryb morskich, prawdopodobnie w USA, Kanadzie, Japonii lub Europie. Teraz ryby są pakowane (podobnie jak sklep internetowy pakuje ryby do sprzedaży krajowej) i wysyłane do zakładu importera. Wielu importerów ma duże zakłady w Kalifornii, ponieważ zapewnia to lepszy dostęp do regionów Południowego Pacyfiku. Podróż jest często długa, a zwierzęta są w tranzycie przez 24 godziny lub dłużej, więc są pakowane z dużą ilością tlenu do worków. Po przybyciu do zakładu importera są badani, aby upewnić się, że podróż nie spowodowała ich nadmiernego stresu lub obrażeń. Są one również sprawdzane pod kątem pasożytów, a niektórzy importerzy stosują kąpiele słodkowodne lub kąpiele chemiczne, aby zapobiec epidemiom pasożytów. Inne metody zwalczania problemów z pasożytami to sterylizacja ultrafioletowa lub dozowanie ozonu do wody w zbiorniku. Bardziej renomowani importerzy ryb morskich wprowadzą wówczas 14–30-dniowy okres kwarantanny. Niektórzy będą wykorzystywać hiposality, aby zmaksymalizować skuteczność kwarantanny. Po zakończeniu tego okresu kwarantanny i upewnieniu się przez personel importu, że ryby będące pod ich opieką są zdrowe, zostają wystawione na sprzedaż. W niektórych przypadkach są one sprzedawane hobbystom bezpośrednio przez Internet, w innych przypadkach sprzedawane są do placówek detalicznych po cenach hurtowych. Gdy ryba jest wysyłana do sprzedawcy detalicznego, może mieć miejsce wiele różnych procesów. W niektórych przypadkach punkt sprzedaży detalicznej podda ryby kwarantannie przez co najmniej dwa tygodnie, aw innych przypadkach ryby zostaną natychmiast wystawione na sprzedaż. Zazwyczaj w tym momencie ryby morskie znajdują się pod lepszą opieką niż w zakładzie eksportera lub importera ryb morskich. Dobrzy sprzedawcy ryb morskich wykorzystują najnowocześniejszy sprzęt, aby utrzymać swoich podopiecznych w zdrowiu, dopóki akwarysta nie zdecyduje się zabrać ich do domu. Dobry, zły i brzydki Jak widać, podróż, w którą wyrusza ryba morska, gdy opuszcza swoją macierzystą rafę, jest długa i rozległa. Ta podróż może być trudna i pozostawić zwierzęta w stanie silnego stresu lub może być stosunkowo łatwa. Dlatego ważne jest, aby znać źródła swoich ryb i bezkręgowców. Przeludnienie i nieczyste warunki w obiektach eksporterów lub importerów mogą prowadzić do infekcji pasożytniczych i śmierci. Niebezpieczne i szkodliwe techniki chwytania stosowane przez kolekcjonerów mogą nie tylko zabić okazy akwariowe, zanim trafią na teren, ale także trwale je uszkodzić, dziesiątkując naturalne ekosystemy raf koralowych. Jednak tutaj właśnie wkraczamy my akwaryści, po pierwsze protekcjonalnie protekcjonalni odpowiedzialnych dealerów, którzy dbają o łańcuch dowodowy, a po drugie poprzez odpowiednią opiekę nad importowanymi zwierzętami. Zapewnienie właściwej kwarantanny i zarządzania stresem dla nowo przybyłych do akwarium jest najważniejsze. Ponieważ ryzyko infekcji pasożytniczej lub bakteryjnej jest wysokie po tej ogromnej podróży, okres kwarantanny trwający co najmniej 21 dni może zapewnić, że nowy okaz zostanie w razie potrzeby zdiagnozowany i wyleczony, ale także, że zdrowe gatunki w twoim zbiorniku ekspozycyjnym nie zostaną zainfekowane . Dostarczanie pokarmów nasączonych witaminami i suplementami oraz badanie wymagań żywieniowych poszczególnych gatunków pomaga również w ułatwieniu przejścia od tranzytu do życia w akwarium. Kwarantanna oferuje również zwierzęciu środowisko wolne od stresu i rywalizacji, aby zaaklimatyzować się w nowym otoczeniu. Bardzo ważne są również badania przed zakupem gatunku. Nigdy nie byłoby powodu, aby usunąć zwierzę z naturalnej rafy koralowej, gdyby nie było na nie popytu. Wiele gatunków, które wciąż są oferowane do sprzedaży, rośnie zbyt duże, są zbyt trudne do wykarmienia lub po prostu nie mogą przystosować się do życia w akwarium. Zwierzęta te lepiej zostawić na rafie lub w rękach publicznych akwariów, które mają ogromne zbiorniki i zatrudniają personel naukowców morskich. Maurów idole Zanclus cornutus , filefish pomarańczowo-plamisty Oxymonacanthus longirostris i różne gatunki rekinów mają reputację zbyt dużych lub zbyt drażliwych dla domowych akwariów. Ponadto gatunki takie jak mandarynka Synchiropus splendidus mają straszne rekordy przetrwania, z wyjątkiem bardzo doświadczonych hobbystów. Mimo to często widzimy te wspaniałe i wyjątkowe zwierzęta na sprzedaż w dużych ilościach w sklepach akwariowych na całym świecie. Odpowiedzialność zaczyna się w domu Jeśli jesteś zainteresowany zachowaniem gatunków ryb morskich lub ochroną naturalnych ekosystemów raf koralowych, Twoim najpotężniejszym narzędziem – wierz lub nie – jest Twój dolar konsumpcyjny. Wspieranie sklepów rybnych, które sprzedają tylko gatunki złowione w sieci i mądrze zebrane, oraz hodowanie tylko ryb, z którymi można odnieść sukces, to odpowiedzialne działania, które pomagają utrzymać akwarystykę morską przed szkodą dla Matki Natury. Zbadanie, które kraje na całym świecie praktykują odpowiedzialne poławianie ryb morskich i zapytanie lokalnego sklepu rybnego, skąd pochodzą ryby i w jaki sposób zostały złowione, to ważne kroki w celu ograniczenia niszczenia raf przez pozbawionych skrupułów kolekcjonerów. Mahatma Gandhi powiedział kiedyś, że „Naród i jego moralny postęp można oceniać po tym, jak traktują swoje zwierzęta”. Połowy, eksport i opieka nad rybami morskimi to niezwykle ważne kwestie etyczne. Te niesamowite zwierzęta zaskakują, zadziwiają i robią wrażenie na wielu poziomach. Musimy zrozumieć, że przebyli niezwykłą podróż i mają szczególne wymagania dotyczące opieki, jeśli chcemy odnieść sukces w tym niezwykle satysfakcjonującym hobby. Zobacz cały artykuł na temat TFH Digital http://www.tfhdigital.com/tfh/200909/#pg97 https://www.nationalgeographic.com/animals/article/160310-aquarium-saltwater-tropical-fish-cyanide-coral-reefs https://www.nationalgeographic.com/animals/article/wildlife-watch-fish-aquarium-trade Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach