Skocz do zawartości
brzydzi

zielony nalot

Rekomendowane odpowiedzi

Grzesiu ty masz troszkę wieksze akwa ode mnie więc karm wiecej,ja miałem cały czas syf na skale,do czego by to porównać,jak zamsz,bolepiona takom warstwą pylącego kożuszka,odmuchiwanie nic nie dawało

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie jest ten zielony, oprócz niego na tylnej szybie jest bordowy...hm... kożuszek. Karmie dość mocno, chyba ? Daję 6 kostek mrożonek co trzy dni, dwa razy w tygodniu CV po 4 krople, codziennie rybon 9 kostek mrożonek. Ale NO3 nadal 0, no może bardzo leciutko jest zabarwienie, ale ledwie widoczne z boku, PO4 merzone Rową 0,02, więc nie jest źle. Korale ładni wybarwione, choć jedna akra trochę pociemniała, ale wszystkie ładnie rosną. Gdyby nie ten nalot to był bym spełniony:) (w sensie akwa :lol::D:D). Wczoraj wywaliłem DSB, w akwa pływa 300 ml peletek, nie dawałem więcej bo za dużo to i krowa....., a lepiej dać mniej i dosypac, gwałtowny skok parametrów też nie jst mile widziany w morskim. Zobaczymy co będzie, jeśli nie zejdzie w najbliższym czasie to chyba będę zmuszony użyć chemicleanu....:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wstawiam fotki poglądowe. Może ktoś widział takie badziewia i wie jak z tym walczyć. Parametry mam stabilne, jak pisałem korale ładnie rosną. Mocno karmie, odpieniacz skręcony na min. Wywaliłem DSB z sumpa, doszły pelety 300 ml od 13 kwietnia. W sobotę skała wyczyszczona z tego naloty a dziś już widzę, że powoli wraca :).

Tutaj widać ten zielony nalot, on jak jest go więcej to odrywa się od skały jak folia czy coś w podobie.

dscf2738h.jpg

Uploaded with ImageShack.us

a tu ten bordowy, dobrze widoczny na pompie, ale jest w nim cała tyla szyba, co to jest??

dscf2742.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm, nikt nie wie :). Szkoda, a co z dozowaniem bakterii do akwa?? Mam zeobak, ale nie stosuję.

Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BRZYDZI moim zdaniem nie karm w ogóle korali i rob podmianę 20-30% co tydzień jak karmisz to dajesz pożywkę dla glona u mnie kulki chodzą 51 dni i w ogóle nie karmie tylko ryby bardzo mała ilością i już widzę ze skala się robi bialutka wszystkie rodzaje glona padają robie regularna podmianę co tydzień 20% moja rada pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Fool szklo - jak przestane karmić to powróci bielenie korali. Już to przerabiałem , nie karmiłem korali, ryby mało, płukałem mrożonki i nabawiłem się bielenia. Parametry jak pisałem wcześniej, NO3 praktycznie ), może bardzo leciutko woda się zabarwia, ale jest to ledwie widoczne z boku, PO4 0,02 więc też mało. Wywaliłem DSB, ale został glonowy oświetlany w nocy. Mam sporo skały i bardzo mocny odpieniacz, ale jest skręcony, wywala jedynie suchą piane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karm jak karmisz, sam jak pisałeś odstawienie pokarmu spowoduje straty w koralach, to jest jakiś absurd z tym zmniejszaniem karmienia. Ten zielony nalot to jest coś cyjanobakterio pochodne, czyli mogą być to bakterie. Widać słaby rozrost alg wapiennych na skałach, może to wskazywać na poważny deficyt lub złą gospodarkę jodem. Proponowałbym oczyścić szyby i pompy maksymalnie z tego nalotu no i skałę na ile się da, najlepiej też odsysając go przy skrobaniu. Zastosować jod i stront, najlepiej będzie w ampułkach z Prodibio, według zaleceń producenta, czyli 1amp, na tydzień na 400L. Pierwsze dwie dałbym w odstępach 3 dni zaraz po czyszczeniu, kolejne jak fabryka pisze czyli na twoje akwarium 1amp. na tydzień. Powinieneś też dozować regularnie coś w stylu ABC+M, przy stosowaniu ampułek z Prodibio możesz dawać połowę dawki zalecanej czyli dobrze by było tak bez nadmiernych wyliczeń po 5ml z każdej flaszki codziennie. Nie obawiaj się podawania jodu czy srontu, one bardzo szybko są odpienione a maja bardzo silne działanie dezynfekcyjne. Nie podawaj żadnych bakterii, masz już na tyle dojrzały zbiornik, że bakterii jest raczej nadmiar niż niedobór, świadczą też o tym niskie poziomy azotanów i fosforanów. Pamiętaj że te składniki są naturalnym elementem wody morskiej, dzięki doprowadzeniu do odpowiedniego poziomu i utrzymaniu równowagi będzie się akwarium ładnie bujać, każdy inny sposób w tym stosowanie chemii będzie albo krótkotrwały albo szkodliwy. Podmiany nie większe niż 10% na miesiąc, ostatnio większość niby takich super soli wykazuje poważne niedobory pierwiastków śladowych i po podmiance trzeba ostro lać wszystkie mikro łącznie z ballingiem bo potrafi brakować tak prozaicznych składników jak wapń czy magnez.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i niestety nalot nie zmniejszał się, a wręcz zwiększał swoją powierzchnię. Zastosowałem chemiclean i po dwóch dobach praktycznie nie ma zielonego nalotu. Za to teraz jest jasna skała:), muszę spowodować szybszy rozrost alg wapiennych, ale jak to zrobić?? Może ma ktoś jakiś pomysł. Po zastosowaniu chemicleanu w życiu zero strat, ryby i koralowce jak przed zastosowaniem tego specyfiku. Jestem bardzo zadowolony, mam nadzieję, że nie powróci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Do dzisiejszego dnia nalot nie powrócił:D. Mam nadzieje, że nie powróci :D. Druga sprawa to ten bordowy glon (na zdjęciu widoczny na pompie). Nie wiem w jaki sposób się go pozbyć :dance3: Widziałem, że jest w niektórych zbiornikach kolegów z forum, ale nie w takim stopniu jak u mnie :sad:. Fakt, tylko na tylnej szybie, ale pod nim są ładne algi wapienne, jak się go pozbyć i co jest przyczyną jego pojawienia się ??

pozdro Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt nie wie :/ Na pewno macie go w swoich akwariach :smile: Zdradźcie tajemnice jak się go pozbyć :shocked:

Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

normalnie nie wierzę :(, nikt niema tego bordowego glona w akwa:sad: ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam podobny ale nie wiem jak tego się pozbyć żółtek to wcina, ale zawsze zostaje trochę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiecie, nikt z tym nie walczy - oczywiście oprócz daimena :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi