Skocz do zawartości
brzydzi

zielony nalot

Rekomendowane odpowiedzi

jeśli to zielone cyjano to podając jod sobie tylko szkodzisz powinieneś podawać bakterie bo jod działa antybakteryjnie wybija je , a magiczne kuleczki może to jest rozwiązanie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Chemiclean w koncu dales?Bo jak Ci mowilem na gg,mi zielone cyjano zeszlo po 48h i nie mam do dzis.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie nie dałem, cykałem sie lekko :/. Dziś podłącze UV 9W, zobacze czy coś się zmieni, jak nie to chyba zaryzykuję :D. Podłącze UV na wyjściu z filtra gdzie jest węgiel bo mam taka możliwość, chyba że nie można?

Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co ma uv do osadu na skale? A juz napewno 9wat to za slaba lampa do czego kolwiek.Dawaj ten chemiclean, mi nic nie padlo zadna acra ani lps,nawet zadnych objawow stresu na koralach po zastosowaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś zmierzyłem parametry, NO3 w granicach 0-2, Po4 0,046 mierzone Rową. Zastanawiam się czy aby nie zastosować peletek, może one pomogą na to ....... Druga sprawa gdyby zielony nalot nie schodził przy peletach czy są jakieś przeciwwskazania do stosowania chemicleanu jak w obiegu są pelety?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli jestes przekonany ze chcesz pellety to wrzucaj je i juz.Jak narazie negatywnych opini na ich temat nie bylo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oki, tylko czy pelety nie "wyczyszczą" mi zbytnio wody. Bo parametry są niskie, choć PO4 mogło by być niższe. Ale walczę z tym zielonym nalotem i muszę czegoś nowego spróbować, bo wszystko ładnie pięknie, ale ten nalot mnie wkurza. Korale tak zaczęły iść, że zwiększam dawkę Ca i nie mogę nadrobić :). Naprawdę, rosną w oczach, nigdy mi tak korale nie rosły. Zniknął mi całkowicie glon http://pl.reeflex.net/tiere/899_Caulerpa_racemosa.htm, który naprawde zarastał mi skałę , ale po nim przyszedł ten nalot:/. Chyba zaryzykuje pelety, może one pomogą na ten rodzaj nalotu/bakterii/czy nie wiem co to jest :)

Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc, jutro pelety będą się kręciły w moim zbiorniku. Zobaczymy co i jak, mam nadzieję, że pomogą przy pozbyciu się tego nalotu. Druga sprawa, ciekawe czy można przy peletach stosować chemię w postaci chemicleanu, jeżeli by okazało się, że nalot dalej się rozwija?

Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że może Chemiclean może wpłynąć niekorzystnie na bakterie żyjące na "peltsach" - to zapewne jakiś antybiotyk. Pozostaje pytanie o spektrum tego środka, bo na pewno nie działa on na wszystkie bakterie. Istnieje więc szansa na "spowolnienie" działanie BioPelletsów lub potrzeby dojrzewania ich od nowa. Niemniej raczej nie spowoduje to załamania systemu, a w najlepszym wypadku nie wpłynie na działanie piguł.

Jeżeli nie będziesz widział innego wyjścia to użycie Chemiclean wchodzi w grę. Pamietaj tylko, że BioPellets to nie produkt cud, ani środek "instant" i zanim zacznie działać to trochę czasu minie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chemiclean to nie antybiotyk,przynajmniej tak mi mowil importer tego preparatu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm, coś co jest środkiem na pozbycie się bakterii ( cyjanobakterii) i pozostające w miarę obojętne dla innego życia wysoce prawdopodobnie jest antybiotykiem. Zresztą wątpię, żeby producent dostarczył importerowi informacji nt. tego co się znajduje w preparacie - za łatwo można by zrobić jego kopię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ocelocik jasne, że pelety to nie produkt cud. Ale muszę czegoś spróbować na pozbycie się tego nalotu bo doprowadza mnie do ......:lol:. Chemia to ostateczność, jakoś zawsze stroniłem od podawania chemii, ale jak nie będzie jakiejś poprawy - oczywiście po jakimś tam czasie- to będę zmuszony to zrobić. Dam znać co i jak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Hm, coś co jest środkiem na pozbycie się bakterii ( cyjanobakterii) i pozostające w miarę obojętne dla innego życia wysoce prawdopodobnie jest antybiotykiem. Zresztą wątpię, żeby producent dostarczył importerowi informacji nt. tego co się znajduje w preparacie - za łatwo można by zrobić jego kopię.

Możliwym jest fakt, iż chemi clean nie dziala na cyjano w sposób bezpośredni.

Nie pamietam nazwy preparatu JBL przeciw glonom (chyba algol) ale często powodował zanik sinicy w słodkim (napewno nie było w nim antybiotyku).

Pozatym gdyby chemi clean go zawierał to po jego zastosowaniu mieli byśmy problem z masą bakteryjną na ciele ryb (prowadzi to w efekcie do infekcji grzybicznych itp) a nawet do zmniejszenia populacji bakteri nitro.

IMO nie jest to antybiotyk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żaden antybiotyk nie działa na wszystkie bakterie, niewiele jest antybiotyków o naprawdę szerokim spektrum działania. Są takie, które działają głównie na bakterie beztlenowe i takie które na tlenowe bakterie Gram dodatnie.

Ale pomińmy już antybiotyki, ich definicje i inne takie, bo to nie jest meritum sprawy - jeżeli coś niszczy jedne bakterie, może mieć wpływ na inne. Niezależnie od tego czy nazwiemy to antybiotykiem, Chemicleanem czy kaszką manną.

Brzydzi mam nadzieję, że pelletsy pomogą Ci i nawet nie będziesz musiał zaprzątać głowy chemią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzesiek nie boisz się że po dodaniu BioPelletsów wyjałowisz sobie wodę i powrócisz do punktu wyjścia ? Rafał19 pisał na sąsiednim forum po4 i no3 zjechało do 0 i coś się dzieje z acrami od dołu.

pozdrawiam Janusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie przeczytałem ten post i......kurcze mam dylemat. Ale z drugiej strony PO4 mam teraz bliskie już 0,1, NO3 2, ale zielony nalot jest, a na tylnej szybie mam bordowy meszek, jest on również na pompach. Korale w moim zbiorniku wyraźnie pociemniały, no nabrały raczej mocnej barwy :). Nie wiem teraz za bardzo co robić:lol:. Z jednej strony dość dużo karmię, odpieniacz jest na min a ostatnio dość sporo wywala syfu, sama czarna maź. Nawet nie wiem co by było jak bym dał go na pół gwizdka, chyba by oszalał. Na pewno nie dam jakiejś dużej dawki, myślę, że na początek około 300 ml na moje akwa wystarczy. Jak by coś się działo niepokojącego to pstryk i odłączę. Niestety nieraz trzeba zaryzykować.

ps. Januszu pisałem do Ciebie na prw, chyba że chcesz abym osobiście odwiózł paczuszkę :D

Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i pelety kręcą się w moim baniaku. 300 ml na razie , ale nie ma co szaleć. Dam znać co i jak. Mam nadzieję, że tylko pozytywy :lol:.

Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i dziś DSB z sumpa poszło w odstawke. Piasek nie był zbytnio czysty, woda zrobiła sie mętna. Jedynie korale zadowolone. Zobaczymy czym to poskutkuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi