Skocz do zawartości
Borys_HD

Seriatopora Stellata ... diagnoza ?

Rekomendowane odpowiedzi

dziekuje... dobrze, ze sie wyjasnilo... - DZIEKUJE seb !!!

smutny dzien dzisiaj .. jakis taki... ech...

a te robale/larwy ??? ktos widzial takei cudaki ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i cos z NIA zrobiles ? czy sie uspokoila ?

u mnie byl spokoj prawie 4 m-ce ...

a co zrobic z truposzem ? zostawic az obrosnie czyms czy usunac ??? bo raczej nie odzyje chyba ..hehe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli jest choć kilka polipów żywych to tnij, zrób szczepkę i zobaczysz jaką bedziesz miał satysfakcję kiedy z centymetrowego pierdołka wyrośnie Ci zdrowy koral :D każdy zasluguje na drugą szansę... A Pachyseris gdzieś daleko od czegokolwiek, gdzieś w róg, wyrzucać szkoda, zawsze to żywe stworzenie, i to że zabiło, to tylko walka o przestrzeń do życia, trzeba to uszanować, jeszcze wiele takich zagadek i dylematow nas wszystkich czeka:) Chyba dlatego brniemy w tą solankę głębiej i głębiej i im więcej wiemy tym bardziaj wiemy że nic nie wiemy :)

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem tak jak @seb pisze, powędrowała na odosobnienie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam 1 szczepke ok 1 cm... kilka polipow jest ale czy da rade... najgrozniejszy chyab bedzie dla niej jezowiec teraz.... na duza sie nie wpychal ale zobacze...

jest jeszcze na samym dole, przy skale taki rozlany kawalek ok 1x1cm z kilkoma polipami wiec poczekam co z nimi bedzie...

ech... az boje sie co moze zrobic mi drugi gosc Pavona Decussatus, ktory tez siedzi cicho poki co na jednej skale z dotkajacym go z lewej na fotce sarco...

picture.php?albumid=39&pictureid=374

Skoro tamten byl pokojowy a pavona jest wg opisu ponizej semi...

http://www.liveaquaria.com/product/prod_display.cfm?c=597+322+476&pcatid=476

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fool szklo

a czemu tak sadzisz ?

mierze dwoma i od poczatku mam to samo na obu

tzn jak pisalem wczesniej jeden 1,025 a drugi 1,023

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Borys, Pavona może zrobić to samo :D aha, i nie bierz liveaquaria, za wyrocznię, jakby nie patrzeć to sklep...

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety nie mam innych mozliwosci pomiaru,,,

najblizszy sklep to oslo -ponad 240km (no moge je wziac ze soba nastepnym razem celem porownania w sklepie, moze...) ale zakladajac jakis tam blad trzymam na jednym i drugim norme... :)

ciekawe - sprawdze :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzi !!!!! ja kiedyś tez miałem taki podobny objaw i u mnie była wina zasolenia (zbyt wysokie zasolenie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sarco dzis sie nie otworzyl ani razu...

podobnie kolega obok ...

czekam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłeś podmianę ??? Ważyłeś sól ??

Na spokojnie po zastanowieniu zasoleniem też nie można się zbytnio przejmować, bo przecież w Morzu Czerwonym jest coś koło 1.030 więc nawet jeśli są błędy pomiaru to chyba nie aż tak wielkie.

Mi raz zdarzyło się przywieźć wodę z akwarium w którym wszystko było na medal a na spławiku TM zabrakło skali, ba nawet wynurzył się częściowo ten stożek głównego zbiorniczka, więc nawet strach pomyśleć jakie było, a koralom to najwyraźniej nie szkodziło.

Sarko u mnie na początku często się "obrażał" i potrafił nie wystawiać polipów nawet przez kilka dni, lecz teraz to nawet gdy odciąłem go ordynarnie nożem od jednej ze skałek to nie zrobiło na min żadnego wrażenia. Teraz mam już na resztkach jego 3 nowe sztuki. Jak będziesz w moich okolicach masz gratisa na pocieszenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podmiana byla ale nie wazona... mieszana i sprawdzana

przed chwila patrzylem i jest 1,025 , niestety pH cos mi leci... ponizej 8, kolo 7,5 a wczoraj bylo wyzej !!! ciagle za niskie mam... dzis dodalem 2 ml purpleupa - moze dlatego ?

Twoje okolice... heh... :) to malo mozliwe ale dzieki za checi B)

chwilowego dolka zalapalem ale ... przejdzie ...

co moze zmienic w zbiorniku wlozenie reki celem przestawienia np. koralowca?

?

mam malutka buteleczke redsea buff - iby do podnoszenia pH - ile wlewac ??? na butelce jest 5ml na 240L - na raz ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś mi się wydaje, że za dużo stosujesz "wynalazków". Zrób testy jeszcze raz, wszystkich potrzebnych wartości : ph, kh, no3, no2 (jesli możesz), mg, ca. Jeśli sa jakieś wahnięcia w parametrach to przy tak młodym baniaku najpierw podmianki, a później lanie chemii. Dolewając coś do baniaka tylko zaburzasz system. Miałem cyjano, dino jak każdy. Najpierw podstawa woda, odpieniacz, oświetlenie. Na utrzymanie ph na stałym poziomie (no powiedzmy , że są malutkie wahnięcia) dobre jest oświetlenie w sumpie glonów w czasie jak w głównym zbiorniku jest nocka:)

pozdro Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mowisz - masz

NO2 - 0 ppm Marine Lab Red Sea

NO3- 2,5 ppm ale po wiecej niz minucie (po minucie prawie zero) - MLRS

NO3 - okolice 25 -ponizej ale blizej 25 niz 10 - salifert

pH - kolo 7,7 salifert

Mg - 1200 - salifert

Ca - 400 - salifert (200 ale z 1 ml robilem do niebieskiego, wiec x2)

innych testow nie posiadam, w nast. PN bede mial kH,poki co byl mierzony alk wg MLRS

sumpa nie posuadam - MCE 600 :)

niestety potwierdze, ze dopoki tylko podmienialem wode wszystko roslo jak trzeba B) polipy ladne, kolorki wyladnialy po poprzedniku, etc.

potem wodeczka - ale poza glonami reszta niezauwazalnie zareagowala albo wcale,

w sumie jedyne co podaje to ten purple up .. lyzeczke pro-coral phytona 8te malutka z zestawu) i zarelko (1,5 kostki dziennie plus troche granulatu) i to wsio ...

jedna sol byla od 1,5 roku - teraz dopiero dalem preisa ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rób podmiany, zmniejsz trochę zasolenie, nie podawaj żadnych specyfików, ABSOLUTNIE ŻADNYCH.

Podmiankę jeśli nie masz pojemników by robić jednorazowo więcej niż 10% to rób co 3-4 dni. Musisz zrobić tych podmian co najmniej z 6 nawet do 8 by zacząć się rozglądać za dodatkami. Testy wyłącznie SALIFERT, o innych zapomnij.

PH może być w okolicach 8 wahnięcie dobowe nie więcej niż 0,3 czyli rano może być 7,8 ale pod koniec dnia przed zgaszeniem świateł powinno być już 8,1 no i oczywiście nie staraj się na siłę szybko doprowadzać do "książkowych" poziomów, ważne żeby robić to stopniowo, właśnie najlepiej podmianami. Nie żałuj soli, lepiej wydać kasę na sól niż na dodatki.

Dużo ludzi którzy WIELE przeszli już z morszczyzną, doszli do wniosku, że mocne podmiany są lepsze niż najlepsze dodatki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi