Skocz do zawartości
KIDULT

reflektor HQI

Rekomendowane odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyglądają niczym amerykańska produkcja za 1990zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wyglądają niczym amerykańska produkcja za 1990zł

Kiflu nie ma się co dziwić;) wypolerowanie aluminium musi kosztować:pardon:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak przemysłówki, to może i ja coś napiszę.

Też kiedyś przyglądałem się tym oprawom, w Diskusie, tym słodkowodnym sklepie są podobne 4szt. nad jakimś holendrem.

Tylko kiszka jest z tym, że tam żarnik pionowo się wkręca.

Większość światła padającego w dół jest odbite od odbłyśnika, ciekawe jakiego odbłyśnika? Zauważyłem, że młoteczkowane aluminium troszkę chyba gorzej odbija światło niż gładkie polerowane. A w tych oprawach, często jest takie dziwne, jakby piaskowane aluminium na odbłyśnik.

Im chyba chodzi o to, żeby te lampy mocno rozpraszały światło nad np: jakąś salą gimnastyczną.

Ja używam zwykłe oprawy przemysłowe 400W i tam żarnik jest poziomo i mnóstwo piekielnego światła idzie prosto z żarnika, a reszta jest odbita na boki.

Też nie lubię przepłacać.

Np: Giesemanny są piękne, naprawdę wypas jak akwarium jest otwarte, ale jeśli akwarium jest zabudowane to nie widzę przeciwwskazań, żeby zastosować przemysłówki.

Zresztą mają większy odbłyśnik niż Giesemann i można zamówić gładkie polerowane nie młoteczkowane.

Jak ktoś chce, to można też dać elektroniczny zapłon.

W tym hobby oszczędności czasami wychodzą bokiem, ale jeśli Koralowcom to odpowiada i to w dłuższym okresie czasu, to warto jest szukać różnych alternatyw.

Szczególnie, że zaraz to potwierdzę, zdjęciem akwarium z początku świecenia, trzema zwykłymi Apollo przemysłowymi 400w na zwykłych balastach magnetycznych i 2,5 roku później.

Spokojnie na przemysłówkach można sobie zapuścić las patyków he, he. Akwa trochę zapuszczone, ale chodzi mi o wzrost żeby pokazać.

Lampa taka, chyba nie więcej niż 300 zł kosztuje, he, he czyli dałem coś koło 900 za oświetlenie 1000l baniaka he, he, przyjemne no nie.

Kupiłem w www.aqva-light.pl

2586_thumb.attach

2587_thumb.attach

2588_thumb.attach

2589_thumb.attach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kto jest producentem tych lamp ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to co udalo mi sie znalezc

http://www.gepc.pl/lighting/index.php?str=2

hehe czyli miedzy innymi w sklad tego koncernu wchodzi GE money bank tzn od stycznia chyba dojdzie do polaczenia tego banku z BPH jak dobrze pamietam

jak wyglada jedna z tych lamp w zastosowaniu w osiwetlaniu halk przemyslowych mozna zobaczyc tu

http://www.dimov.co.uk/public/upload/files/rs_items/EUROBAY.pdf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też zdażyło mi się świecić nad baniakiem oprawami Apollo, z tym że 250W, po tym jak miałem wypadek z wyrwaniem się kołków ze ściany i wpadnięciem lampy T5 do baniaka musialem na szybko kupić tanie lampy. Podpisuję się pod tym co napisal Jarosław - jeśli nie widać lamp z zewnątrz to naprawdę takie lampy biją na głowę akwarystyczna namiastki jakością wykonania, wielkością odbłyśnika, o cenie nie wspominając.

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kuźwa, aż się wierzyć nie chce

a jakie tam są żarniki - jakieś specjalne się wymienia czy standardowe jak w lampie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takich lampach które wkleił Kidult jest przeważnie trzonek E40 ,a w takich jak Jarosław Rx7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wkręcasz jakie chcesz, reefluxy, xm-y czy inne.

Ja kupowałem same lampy, a żarniki oddzielnie jakie chciałem, na gwincie E 40.

jeszcze długość kabla do podłączenia zamówiłem sobie odpowiednią ;-)

W moich lampach jest E 40 a nie rx7. czyli konkretna żarówa;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To sa zarniki z gwintem E40,czyli takim samym jak zwykle zarowki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

więc z tego co widze nie różnią się one niczym od tych typowo akwarystycznych , które kosztują jakieś 1990zł z USA - widziałem na allegro. Oczywiście te z USA mają ładną obudowę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@SEWERYN S no właśnie, te lampy różnią się i to znacznie od tych przemysłówek. Te komplety z allegro bardzo fajna sprawa, albo to co sprowadził ostatnio THCskiba Lumen Bright bajka po prostu. Jak patrzę na swoje apoollo i porównuję do np: Lumenarka którego odbłyśnik błyszczy się jak nie powiem co ;-) a jego wymiar to coś około 50cm na 50 cm

W środku żarówa 400w, no to wiesz, warte są te komplety (odbłyśnik,układ zapłonowy)1000 , 2000 tyś czy więcej po prostu. Jak ktoś ma kasę, to sobie takie kupi.

I jeszcze te klosze są lekkie, układy zapłonowe oddzielnie.

A te Apollo, to żeliwne odlewy, ciężkie dosyć THCskiba najmocniej świecą, gdzieś w necie było porównanie.

Ale mi osobiście bardziej odpowiadają odbłyśniki w formie kwadratu lub prostokąta.

To już indywidualna sprawa.

Ja chciałem tylko pokazać, że jeśli ktoś nie ma kasy, to może zaoszczędzić i zbiornika przemysłówkami Apollo nie wysadzi, a wręcz odwrotnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie, jednak coś za coś, ale jak piszesz - jak ktoś nie ma kasy, to za parę zł oświetli całe akwa i też będzie oki. pozdr

mohamed - uważam , że cena wysoka i jakościowo nie wiadomo jak toi wygląda w realu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi