Skocz do zawartości
Nowicjusz

Nano Reef 49 l

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.
Wczoraj to jest 06.02.2021 odpaliłem swoja solniczkę 35x35x40,
filtr FZN3 wypełniony life bio fil+wata filtracyjna,
grzałka 50w Fix aquael,
oświetlenie 22W,
skimmer aqua nowa 200, cyrkulacja oczywiście do zwiększenia.
Ale w czym rzecz-woda jest z dojrzałego zbiornika, jest żywy piasek i żywa skała, jednak na skale jest mnóstwo życia, jak leżała w wiaderku oczywiście z cyrkulacją to nie było tego widać ,są dwa grzybki-jeden chyba fluo jeden fioletowy, dużo małej rurówki i jakieś inne których nie potrafię zidentyfikować, jeden ślimak malutki jakiś, ze 3 wieloszczety, ale to jeszcze nic bo powiem że jak to wszystko zaczęło po kilku godzinach żyć to miło popatrzeć.
W żywej skale jednak były zawieruszone szczepki jakichś sps-ów, zostawiłem je w akwarium ale mam pytanie czy jest sens je trzymać w tak świeżym zbiorniku, czy jak padną to nie będzie więcej szkody niż pożytku.
Skały jest 5kg na razie, dodałem jeszcze ampułkę bakterii Equo Bacterya+dzisiaj dałem 1ml pożywki tej samej firmy. Trzymać te sps-sy czy nie?
Temp.wody 25st, zasolenie 1,025.
Dzięki za odpowiedź

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszę po raz kolejny.Pomyliłem się,nie ma wieloszczetów,a to co biega pod skałą to lasonogi-jest ich sporo,na skale oprócz rurówek i grzybków zidentyfikowałem kilka aiptasi,ślimak jest nie jeden a kilka,przynajmniej 6szt są to turbo,ciągle zastanawiam się co z tymi sps-ami i jak to wszystko przeżyje dojrzewanie zbiornika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi