tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Listopad 2009 Co zamiast ? Mam pytanie odnośnie wspomnianych w tytule preparatów Grotecha ABC+M co można zastosować zamiennie, z dobrym skutkiem. Nie ukrywam, że zestaw po 5L to jest wydatek ponad 1000zł do tego jeszcze M pewnie kolejne 350zł. Czy są takie sposoby jak w przypadku Ballinga, żeby kupić np. same proszki i przygotować sobie samemu taki zestaw. Wychodzi na to, że powinienem dozować w najlepszym razie po 10-15ml dziennie każdego z preparatów (wg. instrukcji 200ml/tydzień), daje to miesięcznie po około 500ml czyli warto poszukać innych rozwiązań. Do tego małe porcje, czy można to rozcieńczyć i dozować za pomocą zwykłych pomp dozujących ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Listopad 2009 Ten zestaw ma sporo metali , których nadmiar powoduje ciemnienie korale. Możesz wybrać poszczególne preparaty których potrzebujesz zamist all in one. Proponuję preparaty KZ : Xtra , AAHC , jod a za jakic czas możesz dołączyć SP i to w zupełnosci wystarczy. pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Listopad 2009 Tomaj, dopowiedz jest prosta - PELEN BALLING :-) Przy twojej skali zbiornika spokojnie już się opłaca, tylko pompy dozujące musisz dokupić. Ja tłukę light balling bo u mnie te 4 butelki grotecha bede i tak mial na 1/2 roku do 1 roku :-) ale dla ciebie myślę że to super opcja: Hans-Werner Balling opracował też sposób na dostarczanie innych składników wraz z wapniem i magnezem, w tym celu należy sporządzić 6 roztworów: 35,57g, BaCl2 x 2H2O rozpuścić w 1 litrze wody destylowanej 243,45g, SrCl2 x 6H2O + 10ml roztworu nr. 1, rozpuścić w 1 litrze wody destylowanej 4g, CoCl2 x 6H2O rozpuścić w 1 litrze wody destylowanej 18,46g, MnSO4 x H2O + 9,82g CuSO4 x 5H2O +8,8 g ZnSO4 x 7H2O + 8,9 g NiSO4 x 6H2O + 32,45 g CrCl3 x 6H2O + 10ml roztworu nr. 3 rozpuścić w 1 litrze wody destylowanej. 4g, FeSO4 x 7H2O + 10ml roztworu nr. 4 rozpuścić w 1 litrze wody destylowanej 2,5g KJ (Kaliumjodit) + 13,3g NaF (Natriumfluorid) rozpuścić w 1 litrze wody destylowanej http://www.aquarium.boleslawski.de/Metoda_Ballinga/body_metoda_ballinga.html czyli będziesz miał to co w grotechu oprócz Grotech M Niestety nie wiem dokładnie co jest w vitamino.... a może zamiast Grotech M coś od KZ ? Tam są mocno skondensowane dawki więc mogło by wyjść OK - Koral Vitalizer ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Listopad 2009 To faktycznie trzeba będzie się pobawić. Na szybkiego pociągnę w sposób zaproponowany przez Andrzeja, a docelowo pompy i prochy Ballinga chyba że w tym czasie wypłynie coś nowego. Dzięki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kostia 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Listopad 2009 To faktycznie trzeba będzie się pobawić.Na szybkiego pociągnę w sposób zaproponowany przez Andrzeja, a docelowo pompy i prochy Ballinga chyba że w tym czasie wypłynie coś nowego. Dzięki. A co z Tropik Marin Relilf ? 3 x 5 l to około 100 zł, ja to leje plus Kationy i Aniony Tropik do ostatniej pompy jakis pokarm w Płynie np Kent i wszystko jest ok. Zdecydowałem sie głownie ze wzgledu na prostote. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Listopad 2009 A Tropik Marin Relilf ? 3 x 5 l to około 100 zł, Podeślij jakiegoś linka, nie mogę znaleźć tego preparatu. Wszedłem do sklepu TM i tam też nie było. Cena 100zł to jest za jedną bańkę 5L czy za komplet, coś tanio by wyszło, ale nawet za 3szt 300zł to i tak super. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kostia 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Listopad 2009 Podeślij jakiegoś linka, nie mogę znaleźć tego preparatu.Wszedłem do sklepu TM i tam też nie było. Cena 100zł to jest za jedną bańkę 5L czy za komplet, coś tanio by wyszło, ale nawet za 3szt 300zł to i tak super. Około 100 zl to za komplet 3 x 5 l, a mam jeszcze z 40 kompletów , jako aktywny działacz forum możesz dostac odemnie 20 % upustu ;-) pytanie tylko czy przyjmies je od takiego nieuka ? Patrz sonda o gestosciach ;-) Pozd Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Listopad 2009 Nie zrozumiałem o co chodzi z tą sondą o gęstościach, chyba nie jestem w temacie i nie wiem czego szukać. Cena za komplet preparatów bardzo ale to bardzo ciekawa, tylko nie wiem dalej co zawierają. Masz to opisane na stronie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kostia 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Listopad 2009 Nie zrozumiałem o co chodzi z tą sondą o gęstościach, chyba nie jestem w temacie i nie wiem czego szukać.Cena za komplet preparatów bardzo ale to bardzo ciekawa, tylko nie wiem dalej co zawierają. Masz to opisane na stronie? prosze bardzo info o produkcie: http://www.tropic-marin.com/web/english/produkte/biocalcium-liquid.htm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Listopad 2009 Tomajk, dawkowanie ABC Grotecha możesz założyć dawkę około 1/10 tego co zaleca producent i to w okresie intensywnego wzrostu, kiedy korale "buzują", przy większej dawce korale idą w brąz z prędkością światła. Jeśli tak to sobie policzysz to już tak drogo nie wychodzi... Pozdrawiam seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Listopad 2009 Seb i żebyś wiedział, że na to właśnie tak po cichutku liczyłem, tak 1/10 byłoby suuuper ale dziś dałem strzałę, bo wiesz sam pewnie jak jest. Kostia tośmy się nie dogadali, ja ten zestaw mam akurat, 3x5L TM ale nie o to mi chodziło, to nie jest pełny Balling, brakuje jodu, strontu itp. Skiba będzie miał nie długo 6x5L i na to miałem się załapać. Ale spoko damy radę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kostia 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Listopad 2009 [B][I]Kostia[/I][/B] tośmy się nie dogadali, ja ten zestaw mam akurat, 3x5L TM ale nie o to mi chodziło, to nie jest pełny Balling, brakuje jodu, strontu itp. Skiba będzie miał nie długo 6x5L i na to miałem się załapać. Ale spoko damy radę. [/QUOTE] oj, no 6 x 5 l też mam, ale 3 x 5 l reliff razem z Kationy I aniony tworza kompletna całośc, a poniewaz nei jest tego pewien wysłalem maila do TM. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snocho 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Listopad 2009 6x5l to po prostu dwa zestawy 3x5l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Listopad 2009 6x5l to po prostu dwa zestawy 3x5l Tyle to wiem, ale w przeliczeniu na kesz wychodzi taniej A co z dodatkami do tego zestawu, właśnie coś zamiast ABC ? czy te składniki już wchodzą w skład tego zestawu, bo woreczków było 3szt. a chyba nie wszystko tak sobie można dowolnie mieszać, no ale możne się mylę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kostia 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Listopad 2009 Tyle to wiem, ale w przeliczeniu na kesz wychodzi taniej A co z dodatkami do tego zestawu, właśnie coś zamiast ABC ? czy te składniki już wchodzą w skład tego zestawu, bo woreczków było 3szt. a chyba nie wszystko tak sobie można dowolnie mieszać, no ale możne się mylę. Wysłałem takie zapytanie, i póki co : I forward your message to my colleague Hans-Werner; he will answer to the questions of your customer. Ponieważ sam jestem żywotnie zaintresowany na 100% będzie odpowiedź. MK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kostia 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Listopad 2009 Wysłałem takie zapytanie, i póki co :Ponieważ sam jestem żywotnie zaintresowany na 100% będzie odpowiedź. MK Additionally to BIO-CALCIUM Liquid Refill you just need to add PRO-CORAL K+ and A- ELEMENTS Hans-Werner Balling Dr. Biener GmbH Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kostia 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Listopad 2009 Ok po wielu mailach mam stonowisko Hansa Bailinga. Calcium 3 x 5 l plus K+ and A- ELEMENTS plus Magnesium Liquid , zapatrzebowanie w/g testu czyli łacznie 6 płynów zaspokoja całośc wymagań zbiornika rafowego i w pełni odpowiada systemowi he,he Bailinga w 6 płynach. tak tez sam robie w swojej rafie. Na Zeowit jestem za leniwy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sofstorm 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Czerwiec 2011 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach