tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Listopad 2009 Co jest najczęstszą przyczyną utraty tkanki korali SPS zaczynającej się od podstawy. Mam dziwną sytuację, jedna z acropor pomimo ładnego przyrostu zaczęła bieleć przy podstawie. Polipy wystawione, kolor OK a mimo to w ciągu tygodnia zbielała podstawa korala i posuwa się ku górze. Ostatnią podmianę robiłem 2tygodnie temu, 10% na soli TM Bio Activ oraz dwie poprzednie podmiany, wcześniej od początku stosowałem sól KZ, lecz z braku tejże, zakupiłem właśnie modną ostatnio TM. Podawałem przez ostatni miesiąc Ballinga również firmy TM, z dodatkiem mikroelementów FM, ilość zalecana przez producenta. Dawka w ilości 100ml z każdego pojemnika pozwalała utrzymać na w miarę stałym poziomie Mg-1300 Ca-440 być może z lekką tendencją malejącą, ale kolejna podmiana zawsze doprowadzała z powrotem do tych wartości, dlatego nie zwiększałem dawki. Większość korali jest w dobrym stanie, ze wzrostem nie ma szału ale też i narzekać nie mogę. Czy to może być brak jakiegoś składnika, czy może przedawkowanie, czy jakaś choroba lub pasożyt. Koral prawdopodobnie pochodził z hodowli naturalnej, jest u mnie od 2 miesięcy i naprawdę ładnie podrósł. Załączam fragmenty zdjęć, tego korala, pierwsze z przed 2 tygodni, drugie dzisiejsze. Zdjęcia to są bardzo mocne cropy, więc przepraszam za słabą jakość, chodzi mi bardziej o pokazanie problemu. Dodam, że prawdopodobnie zwolniły wzrost i zbladły algi wapienne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dany 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Listopad 2009 Miałem kiedyś taki sam problem, zacząłem od tego, że zrobiłem z niego szczepki, ucinając około jednego centymetra powyżej miejsca gdzie nie było już tkanki. Czytałem kiedyś, że to jakiś pasożyt,ale conaprawdę było przyczyną nie mam do tej pory pojęcia, ale koral uratowałem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Listopad 2009 Chyba wlasnie teraz wychodzi uzywanie ozonu w rafowym baniaku. Tyle razy ci mowilem wywal te ozon Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Listopad 2009 Tyle że problem się zaczął w 2 tygodnie po odłączeniu ozonu. Poza tym ty wspominałeś o takich dawkach, że mój ozonator nawet nie jest w stanie tyle wyprodukować, a do tego mam regulację i nigdy nie podawał więcej niż 20% mocy, więc nie sądzą żeby to miała jaki kowiek wpływ. Właśnie przed chwilą ponownie podłączyłem ozonator, również na 20% mocy. Kolega zwrócił mi uwagę na pasożyty, zaraz przeglądnę się dokładniej. Do tego blednięcie alg wapiennych mi się nie podoba, czy aby to nie była wina braku jodu, albo jakiegoś innego składnika. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Konrad B 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Listopad 2009 Może być kilka przyczyn , np. za mała cyrkulacja w miejscu gdzie stoi , sądząc po wyglądzie na brak jedzenia nie ma co stawiać .Wyjmij ją teraz i potnij jak napisał Dany bo stracisz całego korala . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dany 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Listopad 2009 Tomajk nie kombinuj tylko tnij póki masz co. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Listopad 2009 Cięcia pewnie nie uniknę, ale szukam też przyczyny, bo jak zacznie się to dziać z innymi koralami, to kiszka trochę, będę miał 1000szczepek i żadnego porządnego korala, a nie tego oczekuję. Nie mam testu na jod i inne pierwiastki, a ten test KZ na POTAS to niech go sobie w majtki wsadzą ci wynalazcy, przecież z tego nie da się jednoznacznie odczytać poziomu. W pojemniczku po zmieszaniu wszystkich składników i odczekaniu 4 minut jest takie mleko, że praktycznie nie widać tego paska. Jest możliwość, że mam bardzo wysoki poziom tego pierwiastka, ale z tego co wyczytałem, to nadmiar parzy tipy, a bielenie od podstawy może być oznaką braku. Jednak wyniki testu są beznadziejne i ni jak nie mogę się tym sugerować. Chyba rozejrzę się za laboratorium które zrobi mi pomiar. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Efendi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Listopad 2009 Witam... Ostatnio czytałem na forum NR i padły następujące sugestie: cyt: 1.Podnieś KH , to moze byc przyczyna. Obniżyłbyn równiez Ca do 400. 2.Miałem ten problem jakies 4 miesiące temu, SPSy traciły kolor i rozpadały się od dołu, PO4 nie było wykrywalne testami przynajmniej było tak z testem ROWY , aktualnie PO4 mam na poziomie 0,0018 testem ROWY i od jakiegos miesiąca widze poprawe korale nie traca tkanki i kolor powraca, dodam jeszcze że zmieniłem zarniki na AM 13K ,poprzednio miałem PS 20K (do bani)!!!. Sól miałem porzednio Grotecha do bani!!!,aktualnie TM ProReef i jest dobrze. Może to zbieg okoliczności z poprawą zdrowia korali po zmianie soli i żarników ale dodam ,ze miałem duży kłopot z nimi 3.zbyt wysokie parametry PO4 i N03 4.zbyt niskie parametry PO4 i NO3 5. nie wiem czy to ma związek, ale u mnie korale bardzo źle reagują na reef-snow może coś się przyda... pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Listopad 2009 Braki w microelementach, dozujesz cos a'la Grotech ABC? No i niskie Ca ale pewnie te parametry masz książkowe... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Listopad 2009 Gdy ponad miesiąc temu zacząłem zwiększać zasolenie odstawiłem wszelkie specyfiki typu ABC, gdyż sądziłem że większe dawki soli uzupełnią niedobory. Miałem zacząć dozować dopiero gdy osiągnę zasolenie 1.026, właśnie mam coś koło tego i zaczęła się jazda. Spławik AM to nawet pokazuje 1,024, ten duży TM 1,0255-1,0260. Chyba zacznę obniżać zasolenie z powrotem do 1,024. KH miałem 7 gdy leciał baling, jak przerwałem to spadło do 6 ale nadgoniłem i teraz jest 7,5, też oczywiście przez kilka dni, nie od razu. Ale u mnie i tak się nie da zrobić zbyt szybko zmian, musiałbym lać całymi litrami. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Listopad 2009 jak duzo korali to sama sola nie podgonisze tego co korale wyciagaja. Ja dozuje stale ABC+M trzeba by zobaczyc czy ni ebrakuje Mg, i innych związków jak potas i jod. Jak to Romek kiedyś napisał: -zbyt wysokie parametry PO4 i N03 -zbyt niskie parametry PO4 i NO3 -pasożyty no i niskie Kh - ja mam 8-9 Dodatkowo zwiększone promieniowanie UV z zakresów szkodliwych jest odpowiedzialne za bielenie korali. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Listopad 2009 Ile lejesz na swoje akwarium tego ABC M, właściwie mógłbym po prostu zacząć lać 10x tyle co ty to powinno być chyba dobrze. Gdy lałem wcześniej, to 1/5 dawki która była zalecona przez producenta. Korali było dość sporo, ale małe jeszcze, wiec wolałem nie przedobrzyć. Ale jeszcze może ze 2-3 dni poczekam, bo dziś poszła podmiana, wiec trzeba sprawdzić reakcję. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fool szklo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Listopad 2009 też nie dawno taki objaw miałem sprawdzi zasolenie na dobrym sprzęcie najlepiej jak byś do mnie zadzwonił jest kilka przyczyn tego zjawiska Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Listopad 2009 ja leje 5-10 kropli dziennie na noc, wychodzi 1/4-1/2 dawki podawanej z opakowania ( okolo ) do tego reefsnow, kz zeostart2 i koral vitalizer 1 kropla Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Listopad 2009 Czy to ABC należy stosować codziennie ? czy można te dawki skomasować i podawać 2x w tygodniu ? Właściwie to od 6 miesięcy jak mam akwarium to zużyłem dopiero połowę z 0,5L opakowań, czyli można powiedzieć, że na tą ilość wody co mam to nic. Być może brak niektórych pierwiastków gdy miałem mało korali nie był odczuwalny i podmiany wystarczyły, teraz gdy trochę się tego narobiło i zaczęło rosnąć, zaczęły wyłazić braki. Albo to albo koncentracja czegoś innego, ale nie wiem jeszcze czego jeśli już. Dwa najbliższe dni pokażą co jest grane, mam taką nadzieję, po tym czasie zaczynam dozowanie ABC, zaraz sprawdzę ile to będzie ml. te 100kropli. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Listopad 2009 :-) ja se pokroplilem do pojemniczka i sprawdzilem ile to 10 kropli:-) wg. opisu mozesz dozowac razna tydzien ale andriew kiedys polecil mi dozowanie codziennie w mniejszych dawkach... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hepatus1000 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Listopad 2009 Tomajk : Moim zdaniem gdyby walnęły parametry wody tzn. zbyt mało potasu innych pierwiastków spowodowane brakiem ABC czy innych specyfików to chorowałyby wszystkie lub większość korali, a nie tylko jeden . :nono: Ja stawiam na pasożyta lub brak światła ( to drugie najprędzej ) . Postawiłem u siebie acrę w miejscu które mi pasowało ale nie koralowcowi . Do połowy koral był super oświetlony , natomiast część od polowy do podstawy był zacieniony skałą . Choc mi sie wydawalo , że ma dośc światła . Tylko mi sie wydawało niestety . Pojawilo się bielenie tak jak u ciebie . Po przestawieniu acra zaczęła odżywać . Może to jest przyczyną u ciebie ? Pozdrawiam Tomku i do zobaczenia .:good: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Listopad 2009 Widac ,że to koral z odłowu wiec zakładam że kąpiel takich korali robisz zanim wlozysz do zbionika. Osobiscie proponuje odcinanie takich podstawek i wklejenie korala na nową podstawke poniewaz w tych podstawkach jest kilka plag których nawet odkażanie nie wybija. Najprawdopodobnie jest to przyczyna , która widac na fotkach. Druga sprwa to silna cyrkulacja , której wymagaja acropory o tak grubych gałazkach i tępych stozkach wzrostu. Takie korale w naturze wystepuja tam gdzie są bardzo mocne ruchy wody . Być może miejsce w którym stoi ta acra ma za mały przepływ. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach