Skocz do zawartości
smithpl

Rybki do non photo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

czy ktoś mógłby polecić jakieś małe ryby do akwarium 60 litrów nie przeszkadzające koralom non photo ?

Myślałem o Nemanthias Pseudanthias Mirolabrichthys 2 szt. bo są małe i nie wymagają dużego zbiornika - tylko czy je można u nas dostać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z rybami to ciezko :)

pozostaje odesać cie do Łukasza :)

a ta zolto fioletowa, co ja kupiłeś, nie psoci ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kompletnie nie, nie wyjada żarcia koralom , poprostu podplywa i bawi sie strzykawka :-)

te anthiasy chyba też będą peace :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ważne aby koralowców z żarcia nie okradały. Miło byłoby też gdyby wielkością pasowały do akwarium

Moje propozycje:

Assessor flavissimus kosztowna ale super stadna rybka trzeba się postarać aby kupić

Nemateleotris decora, magnifica, helfrichi

Pteleleotris sp (tak naprawdę nadają się wszystkie)

Synchiropus sp - wszystkie gatunki mandarynów super bo mogą tępić wirki.

Emblamaria pandionis - super ryba z temperamentem ok 4cm

Pterapogon kauderni - mi ta ryba pasuje do prawie każdego akwarium

Dla lubiących drapieżniki i mających większe akwaria

Calloplesiops altivelis

Calloplesiops argus

Karłowate skrzydlice jak Dendrochirus biocellatus (mam ze swoimi Tubastreami już 5 lat)

Dendrochirus brachypterus

Dendrochirus zebra

W większych akwariach Chelmon rostratus - u mnie wytępił plagę Pseudocorynactis caribbeorum ślicznego nie foto grzybka który palił mi Tubastree http://pl.reeflex.net/tiere/2541_Pseudocorynactis_caribbeorum.htm Niestety Chelmon potrafi troszke szkód narobic no i odpadają wszelkie osiadłe wieloszczety które mi pasują do takiego akwarium.

W większym akwarium stado antiasów (najlepiej tych z większych głębokości) będzie nie dość że super wyglądać to jeszcze wpłyną pozytywnie na kondycję koralowców- szczególnie gorgonii.

Dla osób zainteresowanych mogę użyczyć artykuł o akwarium nie foto 2,270 litrów z "Coral vol 6 nr 3" (język angielski) do przeczytania w godzinach pracy sklepu. Artykuł który mnie powalił na kolana.

Poniżej link do filmiku między innymi z tym akwarium: http://www.reefbuilders.com/2009/04/16/stunning-video-tour-aquarium-pacific-greg-rothschild/

Pozdrawiam

Łukasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jeszcze dodaj ceny do tych pasujacych do mojego akwa i ... ktore sa dostepne :)

Swoja drogą , wpiszcie Emblamaria pandionis w google image i zobaczcie jaka fotka jest na 3 pozycji. Nie wiedziałem że to też ten gatunek :dance3::dance3::dance3:

Myślałem właśnie o Synchiropus ale ostatnia sztuka jaką miałem nie chciała jeść zastępczego pokarmu :no::no:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam za błąd Emblemaria pandionis literówka jak zwykle - niestety nie pierwsza jaką zrobiłem.

Cen i dostępności nie podaję bo nie tylko ja prowadzę sklep, zresztą to tylko lista ryb które na szybko przychodzą mi do głowy.

Pozdrawiam

Łukasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jakby co pusc mi na priv, a co do literowki to nie o to mi chodzilo ...

Po prostu wg. google'a Skiba zalapuje sie jako okaz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi