smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Listopad 2009 Witam, czy ktoś mógłby polecić jakieś małe ryby do akwarium 60 litrów nie przeszkadzające koralom non photo ? Myślałem o Nemanthias Pseudanthias Mirolabrichthys 2 szt. bo są małe i nie wymagają dużego zbiornika - tylko czy je można u nas dostać ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Natan 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Listopad 2009 z rybami to ciezko pozostaje odesać cie do Łukasza a ta zolto fioletowa, co ja kupiłeś, nie psoci ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Listopad 2009 kompletnie nie, nie wyjada żarcia koralom , poprostu podplywa i bawi sie strzykawka :-) te anthiasy chyba też będą peace :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LukaszKur 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Listopad 2009 Ważne aby koralowców z żarcia nie okradały. Miło byłoby też gdyby wielkością pasowały do akwarium Moje propozycje: Assessor flavissimus kosztowna ale super stadna rybka trzeba się postarać aby kupić Nemateleotris decora, magnifica, helfrichi Pteleleotris sp (tak naprawdę nadają się wszystkie) Synchiropus sp - wszystkie gatunki mandarynów super bo mogą tępić wirki. Emblamaria pandionis - super ryba z temperamentem ok 4cm Pterapogon kauderni - mi ta ryba pasuje do prawie każdego akwarium Dla lubiących drapieżniki i mających większe akwaria Calloplesiops altivelis Calloplesiops argus Karłowate skrzydlice jak Dendrochirus biocellatus (mam ze swoimi Tubastreami już 5 lat) Dendrochirus brachypterus Dendrochirus zebra W większych akwariach Chelmon rostratus - u mnie wytępił plagę Pseudocorynactis caribbeorum ślicznego nie foto grzybka który palił mi Tubastree http://pl.reeflex.net/tiere/2541_Pseudocorynactis_caribbeorum.htm Niestety Chelmon potrafi troszke szkód narobic no i odpadają wszelkie osiadłe wieloszczety które mi pasują do takiego akwarium. W większym akwarium stado antiasów (najlepiej tych z większych głębokości) będzie nie dość że super wyglądać to jeszcze wpłyną pozytywnie na kondycję koralowców- szczególnie gorgonii. Dla osób zainteresowanych mogę użyczyć artykuł o akwarium nie foto 2,270 litrów z "Coral vol 6 nr 3" (język angielski) do przeczytania w godzinach pracy sklepu. Artykuł który mnie powalił na kolana. Poniżej link do filmiku między innymi z tym akwarium: http://www.reefbuilders.com/2009/04/16/stunning-video-tour-aquarium-pacific-greg-rothschild/ Pozdrawiam Łukasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Listopad 2009 To jeszcze dodaj ceny do tych pasujacych do mojego akwa i ... ktore sa dostepne Swoja drogą , wpiszcie Emblamaria pandionis w google image i zobaczcie jaka fotka jest na 3 pozycji. Nie wiedziałem że to też ten gatunek :dance3::dance3::dance3: Myślałem właśnie o Synchiropus ale ostatnia sztuka jaką miałem nie chciała jeść zastępczego pokarmu :no: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LukaszKur 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Listopad 2009 Przepraszam za błąd Emblemaria pandionis literówka jak zwykle - niestety nie pierwsza jaką zrobiłem. Cen i dostępności nie podaję bo nie tylko ja prowadzę sklep, zresztą to tylko lista ryb które na szybko przychodzą mi do głowy. Pozdrawiam Łukasz __________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Listopad 2009 To jakby co pusc mi na priv, a co do literowki to nie o to mi chodzilo ... Po prostu wg. google'a Skiba zalapuje sie jako okaz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach