Skocz do zawartości
Marqo

ktoś chętny na LEDy ?

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba że lampy sprowadzisz bez zasilaczy a zasilacze dokupić w Polsce z certyfikatem UE. Tylko wtedy producent może nie uznać gwarancji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Margo

Witam

ten posst napisałem na nano-reef przeczytaj żeby się na mine nie wpier..........

postanowiłem wznowić ten temat w sumie proszę o przesunięcie go do działu DIY bo tam się powinien znaleść.

Właśnie wróciłem ze spotkania z osobą bardzo kumatą w tym temacie z UG co się okazało mianowicie Przemek

chyba ma rację 1/3 produkowanych LED-ów po roku traci 13 % swojej wartości trzeba naprawdę sprawdzić co

się kupuje te 50 000 tys godzin może się okazać 10 000 tys bardzo wiele firm z chin sprzedaje stare technologie

można się w maliny wpuścić. Nie jest ten posst pisany na zamówienie Przemka bo sam nie kupie od niego

LED dlatego że nie stać mnie na nie a po drugie jak sam coś nie zrobie to cała zabawa mija się z hooby.

Tak naprawdę mówiąc to ściemnianie ,zachody ....... i inne bajery nie są aż tak ważne liczy się światło

Czekam na nowe diody dostanę ok 20 grudnia zrobie testy dam znać.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaka jest gwarancja że Przemkowe ledy nie są właśnie starą technologią? Jedynym wyjściem jest kupić/zrobić samemu i się przekonać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A jaka jest gwarancja że Przemkowe ledy nie są właśnie starą technologią? Jedynym wyjściem jest kupić/zrobić samemu i się przekonać.

Kupujesz miernik do swiatla i sprawdzasz co 6 m-cy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Chyba że lampy sprowadzisz bez zasilaczy a zasilacze dokupić w Polsce z certyfikatem UE. Tylko wtedy producent może nie uznać gwarancji.

Dokładnie tak. Moje doświadczenia w kooperacji z Tajwanem i Chinami sa takie że jeśli masz zamiar kupić raz cos dużego (ilościowo, cenowo etc) to mośna tego dokonać. Jadąc na miejsce i patrzac uwaznie na ręce, albo mając tam rezydenta, z naszego kregu kulturowego. Ale to tylko moja opinia i moje doświadczenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli po roku okaże się czy te ledy od Przemka są takie super. Tak samo jak te DIY. Pan Sławek ma rację że wydawanie tyle kasy na bajery z najnowszej lampy BT ex czy jak jej tam to przesada. Chyba że ktoś jest gadźeciażem i nie ma na co kasiorki wydawać. A uczucie gdy wykonasz coś samemu i działa to równie dobrze...bezcenne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proste - kupic jeden model i sie przekonac - jezeli faktycznie uzywa LED z odpadow o taniej jakosci - to chyba raczej nikt wiecej nie kupi bo ludzie rozniosa wiadomosc, a jezeli faktycznie uzywa dobrych LED wtedy trzeba sie zastanowic i moze kupic. tak czy owak raz kozie smierc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko sobie wyobraź że kupujesz ledy (od Przemka lub z innego źródła) a po roku okazuje się że to szajs. Jak byś się czuł wiedzą że wydałeś parę tyś. na tandetę? IMO należy podejść do tego na luzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a malo takich rzeczy czlowiek kupil bawiac sie w tym hobby? czy to pierwsza i ostatnia rzecz? raczej nie - wiec tak jak piszesz podejsc na luzie i tyle.

Tylko sobie wyobraź że kupujesz ledy (od Przemka lub z innego źródła) a po roku okazuje się że to szajs. Jak byś się czuł wiedzą że wydałeś parę tyś. na tandetę? IMO należy podejść do tego na luzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym sie pisal na modul 90W z Uv;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jeżeli nie jestem w błędzie (jeżeli tak - wyprowadź mnie z niego), to twoja propozycja w pośrednictwie zakupu lamp u naszych wschodnich braci ogranicza się do tzw "pewnych znajomości" i do ewentualnych przeróbek lampy pod kątem chłodzenia i softstaru. I tu zaczyna się problem ze zrozumieniem Twojej propozycji. Bo jeżeli chcesz sprowadzać takie lampy i zarabiać na nich, to dobrze by było, gdybyś był przygotowany sprzętowo na świadczenie serwisu. I żeby była jasność - konkurencję rynkową popieram w całej rozciągłości.

Jeżeli będziesz konkurencyjny jakościowo, cenowo i nie będzie opłacało się robić lamp DIY, będę pierwszym chętnym na Twoje lampy.

Jeżeli jednak nie masz zamiaru być gwarantem sprowadzanego sprzętu, to gdzieś to wszystko zaczyna mi się rozjeżdżać i przestaję rozumieć o co chodzi. No bo gdzie tu jest sens i Twój zarobek?

Należy dodać, że wysyłanie lamp do chin (przy braku lamp zastępczych) to marna prognoza sukcesu handlowego.

Pozdrawiam i życzę odważnych decyzji.

I to jest sedno sprawy. Panowie, jak chcecie kupować w chinach to załóżcie sobie konto na alibaba.com , w innym wątku o ledach ja jak pamietam sam zapodalem linki do producenta tych lamp, wyslijcie maila do niego z pytaniem jaka jest cena przy zakupie 20 unitów. Z całym szacunkiem dla Marqo, to podejrzewam, ze jego tzw "znajomosci na dalekim wschodzie" sprowadzaja sie wlasnie do takiej korespondencji i pytan o mozliwe przerobki.

Co do jakosci z jednej strony to prawda ze wiekszosc produkcji jest w tej chwili dokonywana w chinach, wystarczy popatrzec na iphona appleowego , ktory tez jest robiony w chinach i prezentuje bardzo wysoka jakosc, ale z drugiej strony wystarczy sie przejsc po bazarze i zobaczyc jak wygladaja tandentne telefony made in china, ktore sie sypia po 2 miesiacach i nie maja nawet swojego brandu bo producent sie nie przyznaje do nich.

wiec pytanie na co sie trafi w tym przypadku. posty od Przemka z fotografiami pokazujacymi jak tandentne moga to byc lampy z jednej strony, a z drugiej strony zapewnienia Marqo jak wysoka to jakosc i ze sie zadna lampa nie zepsula jeszcze to w tym watku typowe argumenty konkurentów i nie potrafię ich traktowac jako obiektywne.

osobiscie tez sie chwile zastanawialem nad tym i doszedlem do wniosku, ze przy potencjalnych problemach gwarancyjnych, braku gwarancji co do jakosci uzytych ledow juz lepiej pobawic sie w dyi i wlozyc pieniadze w sprawdzone ledy (najczescie na swiecie ludzie w akwarystyce rafowej chyba uzywaja diod CREE, w polsce mozna znalezc dostawcow w dobrej cenie, sa nawet na allegro, nawet mialem gdzies korespondencje i oferty od jednego z nich, a diody na gwarancji...) jakie sa dostepne na rynku. cale te sciemnianie, wschody, zachody.... do tej pory akwarium jechalo bez tego, pojedzie i dalej...

jak poszukacie w necie na temat handlu z chinczykami to znajdziecie informacje o tym jak to wyglada w praktyce i jakie sa doswiadczenia, moj znajomy kiedys paletami sciagal do polski transceivery swiadlowodowe z tajwanu, uderzał do róznych producentów i jedno co mi powiedział - pierwsza tranzakcja zawsze na małej partii do testów, bo po pierwsze nigdy nie wiesz co naprawde ci przysla, po drugie nie wiesz czy w ogole ci cos przysla, im nizsza cena w porownaniu do konkurencji tym ryzyko wyzsze. i na koniec wyszło, ze z 5 producentów ktorzy mu zlozyli oferte na poczatek, 3 sprzedawalo Finisara tylko ze swoim logo naklejonym.... :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Panowie, jak chcecie kupować w chinach to załóżcie sobie konto na alibaba.com

Oczywiście jak kto woli to można sobie samemu ściągnąć lampe ale tu chodzi jeszcze o koszty przesyłki a nie są one małe . Przy kilkunastu lampach wyjdzie o wiele taniej niż przy zakupie np 1 lampy .

Nowe lampy ze sterownikiem mają wyjść jeszcze przed końcem roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, praktycznie wcale nie piszę na tym forum, ale temat mnie ciekawi a mam 10letnie doświadczenie handlu z chińczykami, więc postanowiłem nieco przybliżyć wam ten temat.

A mianowicie przed emigracją do UK przez 10 lat handlowałem chińskim towarem, pozwolę sobie nie pisać, jakim, najpierw brałem towar od importerów prosto z kontenerów po jakimś czasie osobiście latałem i nieduże partie towaru przylatywały zemną, oczywiście nie był to jakiś imponujący handel na dużą skalę, ale i tak się opłacało raz w miesiącu lecieć, ale, do czego dążę nie można porównywać produkcji markowego towaru jak na przykład iphona czy inne, ponieważ są to zupełnie inne fabryki gdzie zarząd, dyrekcja, technolodzy itd. nie są to chińczycy tylko doskonale przygotowana kadra z na przykład z US, a chińskie tanie malutkie dłonie są im potrzebne tylko do niewolniczej często 16 godzinnej pracy przy taśmie produkcyjnej. A producenci, u których my chcemy kupić lampy to tradycyjne chińskie malutkie firmy, której właściciel odpisze ci na twoje pytania dokładnie to, co ty chciałbyś usłyszeć, czyli że towar najwyższej, jakości, sprawdzany, testowany i wszystko, co naj, niestety tak nie jest, firma będzie się starała zdobyć podzespoły jak najtaniej, co oczywiście odbije się, na jakości a tylko po to żeby jak najwięcej zarobić i czuje się bezkarna, bo co my im możemy zrobić nic jedynie wysłać mało kulturalną wiadomość. Ja kupując towar na miejscu sprawdzałem, co biorę a po powrocie do kraju okazało się wiele razy, że chińczycy, którzy pakowali mi towar wkładali do kartonów tańsze modele albo zupełnie coś innego, kiedy przy kolejnej wizycie miałem o to pretensje chińczyk albo udawał, że nie rozumie, o co chodzi albo mówił, że to niemożliwe niejednokrotnie mówił, że jak mi nie odpowiada to mogę iść gdzie indziej. Morał z tego taki, że i tak jak będę zmieniał zbiornik to zaryzykuje i kupię chińskie lampy, MAXSPECT LED prosto z Chin, bo nie wierze, że lampy z RS są zbudowane z innych podzespołów niż te w/w bo znam się trochę na realiach handlu z chińczykami i nie wieże, że RS ma jakiś większy wpływ na to co mu przysyłają panowie z krainy ryżu. Oczywiście to tylko i wyłącznie moja opinia płynąca z moich doświadczeń, być może się bardzo mylę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponieważ też jestem zainteresowany kupnem chciałbym prosić o wyjaśnie o czym w tym temacie mowa :)....

Czy chodzi o przerobione Max-Spect LEDy ?? Przeróbka ma polegać na modyfikacji panelu sterującego celem uzyskania płynnej regulacji jasności lamp czy coś jeszcze? Nawet jeśli modyfikacja będzie polegać tylko na dodaniu symulacji wschodu/zachodu słońca (jak rozumiem ma to być automat z timerem typu wschód załącza się o godz. 8.00/po uzyskaniu dostępu do prądu przez np. 10 min i wyłącza się o godz 18 w ciągu tych samych 10 minut) to chętnie stanę sie królikiem doświadczalnym :good:

Jeśli szukacie ludzi do zamówienia proszę o kontakt na gg lub priv.

EDIT: dostałem właśnie info na gg od Marqo, więc proszę nie odpowiadać ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi