Skocz do zawartości
Gość

Soda oczyszczona i akwarium rafowe

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

cover-image

 

Wodorowęglan sodu to niezwykle wszechstronny proszek dobroci. Ile rzeczy w twoim życiu powiedział ktoś, że soda oczyszczona była odpowiedzią na twoje problemy lub przynajmniej jeden ze składników? Jest oczywiście używany do pieczenia, ale najprawdopodobniej jest używany w wielu innych produktach, jak mydła, żwirek dla kotów, środki do czyszczenia podłóg, pasty do zębów, środki do usuwania zapachów, a nawet wulkany z projektów naukowych czwartej klasy. Przedostał się również do naszych zbiorników rafowych!

 

Soda oczyszczona jest używana w akwarium domowym. Soda oczyszczona jest szeroko stosowana w celu zwiększenia ilości węglanów w zbiornikach rafowych, basenach i innych źródłach wody, które mogą ich potrzebować. Badanie na obecność węglanów nie jest łatwe, więc musimy pójść w innym kierunku. Zamiast tego testujemy zasadowość. Alkaliczność to miara ilości kwasu potrzebnego do obniżenia pH do zakresu 4-5. Dobry zakres zasadowości to 7-11 dKH. Zanim dostosujesz swoją zasadowość, musisz dostosować poziom wapnia i magnezu, zanim będziesz mógł produktywnie manipulować zasadowością.

Wydaje się, że soda oczyszczona działa lepiej, gdy jest upieczona. Podczas pieczenia wodorowęglan sodu zamienia się w węglan sodu i wydaje się mieć szybszy wpływ na zasadowość. Używanie niegotowanej sody oczyszczonej może prowadzić do spadku pH przez pewien czas po jej dozowaniu. Upieczony sprawia, że rośnie. Nigdy nie stosuj proszku do pieczenia. To nie to samo i spowodujesz wzrost glonów, ponieważ zawiera fosforany.

Jak upiec

Po prostu weź arkusz papieru do pieczenia, oczywiście nie natłuszczony. Rozłóż sodę oczyszczoną na blasze i rozgrzej piekarnik do ok. 200 stopni. Po nagrzaniu piekarnika odstaw na godzinę. Kiedy wyłączysz zegar, otrzymasz udaną partię pieczonej sody oczyszczonej! Niektóre piekarniki działają tak inaczej, więc może być konieczne dostosowanie temperatury i czasu gotowania, aż znajdziesz optymalny punkt piekarnika.
 

7.jpg


Wysoka

zawartość alkaliów Czasami na początku możesz zauważyć, że Twoja zasadowość jest wysoka. Jeśli tak jest, możesz chcieć zbadać źródło. Zwykle jest to marka soli, której używasz. Niektóre sole mają po prostu wysoką zasadowość i jedynym rozwiązaniem jest zakup nowej marki o niższym poziomie. Zrób kilka dobrych podmian wody i będziesz gotowy.

Ile potrzebuję?

Jedynym sposobem określenia zapotrzebowania na zasadowość jest przeprowadzenie testów. Dla bezpieczeństwa zwierząt należy podać tylko taką dawkę, aby podnieść dKH o 1 na 24 godziny, ponieważ nagły wzrost może śmiertelnie wstrząsnąć ich organizmami. Istnieje wiele online ( KALKULATOR PODOBNY DO TEGO), aby określić swój przepis. Po uzyskaniu odpowiedniej ilości możesz po prostu wymieszać ją z litrem wody odwróconej osmozy i powoli dodawać ją do zbiornika w ciągu dnia lub dozować połówki.

Jest to zaawansowana technika i należy ją ćwiczyć ze SKŁADNĄ OSTROŻNOŚCIĄ. Nie ignoruj ważnych kroków wynikających z niecierpliwości. Upewnij się, że jesteś w stanie obniżyć pH w nagłym przypadku, gdybyś przedawkował zbiornik. MUSISZ upewnić się, że poziom wapnia i magnezu jest kontrolowany

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czyli przed każdym przygotowaniem ballinga muszę upiec sodę w piekarniku?

Chodzi o podniesienie pH,?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jest to zaawansowana technika i należy ją ćwiczyć ze SKŁADNĄ OSTROŻNOŚCIĄ. Nie ignoruj ważnych kroków wynikających z niecierpliwości. Upewnij się, że jesteś w stanie obniżyć pH w nagłym przypadku, gdybyś przedawkował zbiornik

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość

@karol86 bo czytasz, ale chyba nie rozumiesz ?

o czym w końcu mówisz ?

o wodorowęglanie, czy węglanie sodu?

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, Osmodeusz napisał:

@karol86 bo czytasz, ale chyba nie rozumiesz ?

o czym w końcu mówisz ?

o wodorowęglanie, czy węglanie sodu?

Właśnie próbuje to zrozumieć

Czyli co się stanie jak upiekę sodę i zrobię ballinga?

Mam rozrabiać w takich samych proporcjach?

Będzie mi rosło pH?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość

Przez uwodnienie wodorowęglanu sodu (prażenie sody oczyszczonej)

otrzymujemy węglan sodu (sodę kalcynowaną)

I tak jak soda oczyszczona (NaHCO3) podbija kH, ale ph nie zmienia, a może minimalnie je obniżać, tak do podbicia m.in pH można użyć węglanu sodu (Na₂CO₃)

 

odnośnik do kalkulatora zawarty jest w pierwszym poście 

prościej nie dam rady ?

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×