Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Wrzesień 2020 Wodorowęglan sodu to niezwykle wszechstronny proszek dobroci. Ile rzeczy w twoim życiu powiedział ktoś, że soda oczyszczona była odpowiedzią na twoje problemy lub przynajmniej jeden ze składników? Jest oczywiście używany do pieczenia, ale najprawdopodobniej jest używany w wielu innych produktach, jak mydła, żwirek dla kotów, środki do czyszczenia podłóg, pasty do zębów, środki do usuwania zapachów, a nawet wulkany z projektów naukowych czwartej klasy. Przedostał się również do naszych zbiorników rafowych! Soda oczyszczona jest używana w akwarium domowym. Soda oczyszczona jest szeroko stosowana w celu zwiększenia ilości węglanów w zbiornikach rafowych, basenach i innych źródłach wody, które mogą ich potrzebować. Badanie na obecność węglanów nie jest łatwe, więc musimy pójść w innym kierunku. Zamiast tego testujemy zasadowość. Alkaliczność to miara ilości kwasu potrzebnego do obniżenia pH do zakresu 4-5. Dobry zakres zasadowości to 7-11 dKH. Zanim dostosujesz swoją zasadowość, musisz dostosować poziom wapnia i magnezu, zanim będziesz mógł produktywnie manipulować zasadowością.Wydaje się, że soda oczyszczona działa lepiej, gdy jest upieczona. Podczas pieczenia wodorowęglan sodu zamienia się w węglan sodu i wydaje się mieć szybszy wpływ na zasadowość. Używanie niegotowanej sody oczyszczonej może prowadzić do spadku pH przez pewien czas po jej dozowaniu. Upieczony sprawia, że rośnie. Nigdy nie stosuj proszku do pieczenia. To nie to samo i spowodujesz wzrost glonów, ponieważ zawiera fosforany.Jak upiecPo prostu weź arkusz papieru do pieczenia, oczywiście nie natłuszczony. Rozłóż sodę oczyszczoną na blasze i rozgrzej piekarnik do ok. 200 stopni. Po nagrzaniu piekarnika odstaw na godzinę. Kiedy wyłączysz zegar, otrzymasz udaną partię pieczonej sody oczyszczonej! Niektóre piekarniki działają tak inaczej, więc może być konieczne dostosowanie temperatury i czasu gotowania, aż znajdziesz optymalny punkt piekarnika. Wysokazawartość alkaliów Czasami na początku możesz zauważyć, że Twoja zasadowość jest wysoka. Jeśli tak jest, możesz chcieć zbadać źródło. Zwykle jest to marka soli, której używasz. Niektóre sole mają po prostu wysoką zasadowość i jedynym rozwiązaniem jest zakup nowej marki o niższym poziomie. Zrób kilka dobrych podmian wody i będziesz gotowy.Ile potrzebuję?Jedynym sposobem określenia zapotrzebowania na zasadowość jest przeprowadzenie testów. Dla bezpieczeństwa zwierząt należy podać tylko taką dawkę, aby podnieść dKH o 1 na 24 godziny, ponieważ nagły wzrost może śmiertelnie wstrząsnąć ich organizmami. Istnieje wiele online ( KALKULATOR PODOBNY DO TEGO), aby określić swój przepis. Po uzyskaniu odpowiedniej ilości możesz po prostu wymieszać ją z litrem wody odwróconej osmozy i powoli dodawać ją do zbiornika w ciągu dnia lub dozować połówki.Jest to zaawansowana technika i należy ją ćwiczyć ze SKŁADNĄ OSTROŻNOŚCIĄ. Nie ignoruj ważnych kroków wynikających z niecierpliwości. Upewnij się, że jesteś w stanie obniżyć pH w nagłym przypadku, gdybyś przedawkował zbiornik. MUSISZ upewnić się, że poziom wapnia i magnezu jest kontrolowany Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karol86 18 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Październik 2020 Czyli przed każdym przygotowaniem ballinga muszę upiec sodę w piekarniku? Chodzi o podniesienie pH,? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Październik 2020 Wodorowęglan sodu NaHCO₃, nie podbija pH - podwyższa Kh Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karol86 18 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Październik 2020 Jest to zaawansowana technika i należy ją ćwiczyć ze SKŁADNĄ OSTROŻNOŚCIĄ. Nie ignoruj ważnych kroków wynikających z niecierpliwości. Upewnij się, że jesteś w stanie obniżyć pH w nagłym przypadku, gdybyś przedawkował zbiornik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Październik 2020 (edytowane) @karol86 bo czytasz, ale chyba nie rozumiesz ? o czym w końcu mówisz ? o wodorowęglanie, czy węglanie sodu? Edytowane 31 Październik 2020 przez Gość Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karol86 18 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Październik 2020 Godzinę temu, Osmodeusz napisał: @karol86 bo czytasz, ale chyba nie rozumiesz ? o czym w końcu mówisz ? o wodorowęglanie, czy węglanie sodu? Właśnie próbuje to zrozumieć Czyli co się stanie jak upiekę sodę i zrobię ballinga? Mam rozrabiać w takich samych proporcjach? Będzie mi rosło pH? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Październik 2020 (edytowane) Przez uwodnienie wodorowęglanu sodu (prażenie sody oczyszczonej) otrzymujemy węglan sodu (sodę kalcynowaną) I tak jak soda oczyszczona (NaHCO3) podbija kH, ale ph nie zmienia, a może minimalnie je obniżać, tak do podbicia m.in pH można użyć węglanu sodu (Na₂CO₃) odnośnik do kalkulatora zawarty jest w pierwszym poście prościej nie dam rady ? Edytowane 31 Październik 2020 przez Gość Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karol86 18 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Październik 2020 Ok potrzebowałem to Łopatologicznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach