Skocz do zawartości
Jacek_Lublin

Ledy z E-Rybki

Rekomendowane odpowiedzi

Balon , to zdecydowanie 90W

najwyzej 2 szt, slyszalem o przypadkach ze 120W palily sps'y ktore byly wyzej. Ale to slyszalem nie widzialem. Ogolnie zaleca sie 2 mniejsze niz 1 duzy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam,

Jacek a powiedz mi czy te moduly sa glosne tak jak ver 2 z RS. Duzo osob psioczylo na glosnosc wiatraków. I czy masz jakies info na temat wypuszczenia na rynek sterowania, tzn mniej wiecej daty??:good:

W wercji drugiej BTEX z RSjuz jest UVA. Nie orientujesz sie czy tutaj tez chlopaki cos takiego doloza?? :smile:

Pozdro

Czy są głośne na pewno je słychać (nigdy nie miałem lampy z chłodzeniem więc nie mam porównania czy to jest głośno )

Co do sterowania to wiem że to nowy projekt ale na pewno zgłoszę się jako beta-tester :dance3:

Co do uv to nie mam pojęcia najlepiej zapytać Tomka przecież może zamówić co kto chce

Balon u mnie dwa moduły oświetlają 150 cm zbiornik wiszą około 25/30 cm nad lustrem wody i jest OK

Pozdrawiam Jacek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, ale przerobienie ich na ciche to 5min roboty i 60zł wentylatory, maskownice itp i masz to co reklamuja w BT EX max 14dB

Ostatnio Margo to robil ze mna online ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Co do Ledów, dostaliśmy testową dostawę modułów 45 / 90 /120W oraz T8

Złożylismy zamówienie na powyższe moduły z Diodami UVa oraz ze sterowaniem.

Nowe moduły Powinny być na miejscu w ok 10 grudnia.

Co do gwarancji 24msc. od daty zakupu, serwis w Polsce także po gwarancyjny.

Pozostalo nam jeszcze klika mod. 45/90 i 120w jak i T8 Pojawią się na naszej stronie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Panowie, ale przerobienie ich na ciche to 5min roboty i 60zł wentylatory, maskownice itp i masz to co reklamuja w BT EX max 14dB

Ostatnio Margo to robil ze mna online ...

Potwierdzam . Rozbebeszenie lampy trwa wprawdzie trochę więcej jak 5 min ale efekt niesamowity . Wentyle low noise i jakże cenna cisza się robi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na nano-reef pisze się że w lampach rev1 i rev2 jest za dużo czerwonego co za tym idzie korale najpierw brązowieją a potem bieleją więc czy jest jakiś sposób na zmianę barwy np przez dodanie T5 ,powercompakt czy jakiś innych cudów ,jeśli tak to co trzeba dołożyć żeby barwa światła była prawidłowa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nie do konca jest prawda, bieleja z braku UV.

nie wiem jak w RS ver.1 i ver.2 , ale przy tych chinskich co ja mialem nie bylo widma czerwonego - byly tylko biale zimne i niebieskie ledy bez wchodzenia w zakres czerwieni.

Wkrotce e-rybka bedzie miala moduly z UV wiec sie problem rozwiaze tanich modulow power led dla SPS bez dodawania swietlowek...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
to nie do konca jest prawda, bieleja z braku UV.

nie wiem jak w RS ver.1 i ver.2 , ale przy tych chińskich co ja miałem nie było widma czerwonego - były tylko białe zimne i niebieskie Ledy bez wchodzenia w zakres czerwieni.

Wkrótce e-rybka będzie miała moduły z UV wiec się problem rozwiąże tanich modułów power Led dla SPS bez dodawania świetlówek...

Czyli że Przemek tak pisze żeby nikt nie kupował od Tomka :)

Czyli doświetlając actniką wystarczy ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie oceniam wypowiedzi innych, pisze co uwazam z wlasnych doswiadczen.

problem z ver.1 i ver.2 oraz pochodnych byl taki ze nie bylo tam widma UV. Skoro Przemek pisze ze w ver.1 mial problem z czerwonym widmem to wynika iz kupowal jeszcze gorsze moduly niz ja mialem.

Co do samych lamp no to juz kwestia tego co chcesz mieć i tego co za to dostaniesz. Wiadomo ze funkcjonalnosc ( o swieceniu nie pisze bo nie mialem tych lamp w rekach ) BT EX to mercedes w porownaniu z lampami klasy ver.2.

Jednak w tym miejscu nalezy sie zastanowic co chcemy miec i za co chcemy placic. Sam ostro napalilem sie z poczatku na te BT EX, jednak po przeanalizowaniu .... nie potrzebuje takich zaawansowanych opcji ktore de facto... nie wydaje mi sie aby mialy duzy wplyw na porost korali czy ich kondycje a bardziej chodzi tu o efekt "dla oka" i pociechy wlasciciela.

Mi w zupełności wystary lampa klasy ver.2 tylko ze z UV ledami i opcja sciemniania i rozjasniania ( rano i wieczorem ) co by faktycznie nie walic koralom od razu 100% swiatla. Opcje typu, iluminacja burzy, zachmurzenia, przechodzacych zachodow i wschodow itp.... przerost formy nad trescia.

Nie długo będziemy robić terminarze świetlne na cały rok a reszte czasu będziemy spędzać w necie i przy programowaniu zamiast przy koralach i ich obserwowaniu

Jak tak dalej pójdzie to bedziemy kupowac dla korali obiekty SPA, miejsca wyciszenia, oferty wyjazdów wycieczkowych w cieple kraje... :):dance3:

Patrząc na akwaria Andrniew, J.Rożka, Szymona itp... wydaje mi się iż spokojnie poradzili sobie na zwykłych T5 i HQI.

Podsumowując, w ledach kreci mnie kilka prostych opcji....:

1. Energo-oszczędność

2. Wieksza przenikalność świetlna wody

3. Więcej PAR

4. Mniej ciepła emitowanego

5. Łatwa możliwość zrobienia prostego ściemniania i rozjaśniania

I tyle.

Oczywiście nie neguje lamp BT EX - sa pewnie super ( jednak tak jak pisze nie testowalem ich ) ale ja ta roznice kosztu zwykly LED vs BT EX wole inaczej spożytkować, ale napewno wiele osób chętnie je kupi i będzie zadowolonych....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po pierwsze chcialbym przyznac smithowi racje do jego ostatniego postu, bo napisal same konkrety.

pozatym smieszy mnie to, ze ludzie pytaja sie Przemka "Black Pythona" o ledy Tomka z erybki. Jakiej odpowiedzi oczekuja? PRzeciez wiadomoze ze Przemek nie napisze nikomu, ze Tomka ledy sa dobre, bo stracilby w najlepszym wypadku swoja horendalna marżę.

co do widma czerwonego - w moich ledach czerwonego bylo malo, a korale nie brazowialy tylko od razu jasnialy. proponuje takie lekarstwo:

chinole maja w ofercie tzw "grow light" czyli lampy widmem dostosowane do widma chlorofilu - to jest niebieski 420-450nm plus diody czerwone (ale nie pamietam jaka fala). moze to by wspomoglo i wzrost korali i wybarwienie czerwonego?

co do UVA - wg mnie to moze miec znikomy wplyw, bo tego swiatla (niewidzialnego dla ludzkiego oka oczywiscie) i tak bedzie BARDZO BARDZO malo, poniewaz im krotsza fala tym mniejszy strumien swietlny. juz fioletowe ledy przy tej samej mocy sa bardzo ciemne, a co dopiero UVA kiedy jest to jeszcze krotsza fala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciał bym zmierzyć ile światła dają Ledy teraz po miesiącu i tak dalej tylko czym ,czy takie urządzenie jak używają fotograficy zanim ustawią aparat było by dobre .

Znalazłem coś takiego tylko nie wiem czy to będzie dawało wymierny wynik

http://www.allegro.pl/item826251027_swialomierz_luksomierz_lx_1010b_0_50_000lux_fv.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U Skiby i Przemka już niema Lamp Led made in china,jakaś aktualizacja będzie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
U Skiby i Przemka już niema Lamp Led made in china,jakaś aktualizacja będzie?

Chyba nie bardzo łapie co to ma wspólnego z tematem :rolleyes:

Pewnie źle zrozumiałeś wypowiedz Mariusza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pojawiły się LEDy na stronie erybki.

Zastanawiające jest to, że

Świetlówka T8 60cm ma 8W

Świetlówka T8 120cm ma 15W

Świetlówka T8 150cm ma 19W

Jedyne odniesienie to świetlówki z RS, kótre miały dużo większe moce. Ma ktoś, testował? Rzeczywiście jest dużo mniej światła? Jak to odnieść np. do T5?

pozdrawiam

Thomash

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co Ty chcesz odnosic? do t5? a wiesz ile ATI daje lumenow z Wata? nie wiesz! wiec co chcesz porownywac?

wazne jest, ile jest lumenow z wata (sprawnosc swietlna lampy) i cena w przeliczeniu za jeden wat, tak Ci najlatwiej bedzie porownac wszystko do wszystkiego bez wzgledu na to czy to led, hqi czy t5. rozumiesz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyłączę się do wypowiedzi.

Mam ver.2 i nie marudzę.

Korale mają piękne przyrosty i kolory.

Tak jak powiedział smith najważniejsze są zwierzaki a nie bajery.

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi