Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam:)

Dużo osób pędzi w kierunku LED-ów a mnie bardzo spodobał się Reeflux 12000K, mam zamiar nad swoim baniaczkiem(90x60x60) powiesić ten właśnie żarnik o mocy 250W.

I tutaj nasuwa się pytanie , obsada to LPS-y i ukwiał , czy wystarczy sam ten żarnik , czy dołożyć jeszcze 2x39W aktyniki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym dołożył... tymbardziej ze i tak niebedziesz non stop zarnikiem 14h swiecił, warto aby akwarium powoli budziło sie do życie np pod aktynikami a nie dorazu z samego rana 250w z grubej rury :rolleyes: ja na 100% bym dołożył

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym dołożył 2szt T5 i ustawił je na 12 godzin a żarnik jako dopalacz na 7-8 godzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli chodzi o wschod i zachod to t5 sie przyda, jesli chodzi o wymagania zwierzat ktore chcesz trzymac to starczy. Ukwial zajmie miejsce pod zarnikiem, lps-y ustawisz po bokach. Bedzie wygladac jak krol ze swita poddanych:dance3:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ja bym dołożył 2szt T5 i ustawił je na 12 godzin a żarnik jako dopalacz na 7-8 godzi

Ten pomysł mi się podoba:)

Muszę tylko odpowiednio dobrać godziny , pracuję na zmiany , i z tym jest problem , mogłoby się zdarzyć , że nie widziałbym baniaka w pełnym świetle przez np. dwa tygodnie:rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobisz sobie zdjecia na telefon i bedziesz spogladał sobie w pracy na akwa .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie mam pytanie kupiłem lampa hqi2x250w baniak 120x60x60h teraz miałem głownie miekasy czy jak dołoże 2 t5 actyniki to starcZy dla sps i lpsow ?? I jak wysoko powiesić lampe nad akwa. Lpizdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zupełności 2 x T-5 wystarczy będzie dodatkowo 108 W czyli w sumie będzie ok 600 W zastanawiam sie czy to może troszke nie za wiele.

Na początku staraj się świecić z umiarem bo możesz przypalić korale nie napisałeś też jaka temp barwna HQI . Wysok0ść to ok 30 - 40 cm

ale zerkaj na temp wody może to wymusić podniesienie lamp.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka barwa to nie wiem nie mogę odczytać ale nie pasuje mi ta barwa jest taka żółta ja wole jak jest biało bardZiej jakie żarniki muszę kupić żeby była jasno fajnie pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zerknij bo może się okazać że zabijesz wszystkie korale

Nieodpowiednia barwa swiatla? Korale beda rosly pod zarnikami o temperaturze w przedziale 5-20kk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie chodzi o tym barwę tylko o moc światła żarniki dają przy 10 000 k ok /to jest porównanie może to się nie zgadzać w kilka % 20 000 lumenów na/W a 20 000 K ok 10 000 lumenów różnica jest taka że jak zastosujesz żarniki o niskiej temp barwnej spalisz korale bo moc światła będzie za wysoka

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Własnie wyciaglem stary zarnik i nic niepisze na nich tylko znaczek am 250w cw f-103342 i nic wiecej ale raczej jest bardzo stary bo jak go wyciaglem to trzonki ceramiczne zostały mi w ręce :) pozdrawiam ja bym chciał żeby w akwa było tak fajnie niebieskawo jak mam teraz pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi