sethi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Listopad 2009 Witam ! Mam akwarium 125 L(Juvel) i po kilku latach prowadzenia akwa słodkowodnego nabrałem ochoty na awans jakim jest prowadzenie pieknego akwa morskiego. Problem jest taki że nie bardzo wiem jak zacząć. Niewiem czy do takiego akwarium jest wogóle sens robienia SUMPA oraz czy filtr Ro jest tak bardzo potrzebny. Zastanawia mnie także taki detal co dać na dno akwarium. Wkleje link do odpieniacza i prosił bym o opinie czy wogóle taki sprzet jest cos wart czy nawet sobie nim głowy nie zawracac : http://cgi.ebay.co.uk/Aquarium-Marine-Fish-Electric-Protein-Skimmer-150L-h_W0QQitemZ280423782671QQcmdZViewItemQQptZUK_Pet_Supplies_Fish?hash=item414a8f590f Sprzęt nie jest drogi i dlatego nie mam pewności czy wogóle jest czegos wart czy nie. Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam ps: Jak by ktoś chciał podzielić się swoimi radami to także e-mail mile widziany sethi@tlen.pl Dziękuje raz jeszcze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Listopad 2009 Robienie sumpa jak najbardziej ma sens,ale wtedy najlepiej zamowic akwarium z kominem albo do tego co masz dac overflow box(ja tak mam i nie narzekam)Odpieniacz z linka jest za slaby na twoje akwarium.Filtr RO to koniecznosc w morskim bez niego nie da rady. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sethi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Listopad 2009 Aha, rozumiem i dzięki za odpowiedz. A tak po za tym to czy mógł byś napisać co najlepiej umieścić na dnie akwarium? Żywy piach? Czy jakiegoś innego rodzaju kamyki? Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Listopad 2009 Najlepszy zywy piach wsypany po zakonczeniu dojrzewania zywej skaly czyli ok 2-3 miesiace od wlozenia skaly do akwarium. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman Rożek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Listopad 2009 Najlepszy zywy piach wsypany po zakonczeniu dojrzewania zywej skaly czyli ok 2-3 miesiace od wlozenia skaly do akwarium. jeśli myślisz o warstwie dekoracyjnej 3 cm to się z Tobą zgodzę, ale jeśli miałeś na myśli DSB to będę dyskutował ...:smile: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2009 Dekoracyjnej,nie jestem zwolennikiem dsb a juz napewno w akwarium. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fool szklo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2009 wsypuj od razu jak skałę ułożysz najlepiej żywy piasek szybciej ci zbiornik dojrzej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2009 Ja tak zrobilem w pierwszym akwarium,wsypalem odrazu piasek i po 2 miesiacach musialem odsysac bo ciagle cyjano mialem na piachu,bo caly syf ze skaly wszedl w piach,.W drudim akwarium wsypalem piach dopiero po 4 miesiacach(przy kazdej podmianie odsysalem mase syfu,woda byla brudna jak po myciu podlogi na dworcu centralnym) i teraz jestem z tej decyzji zadowolony.Takze argumen zeby wsypywac piach odrazu bo akwarium szybciej dojrzeje jest dla mnie g... wart,w morszczyznie konieczna jest cierpliwosc inaczej konczy sie szybciej z tym hobby niz sie zaczelo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2009 Nie widzę przeciwwskazań by po jakimś czasie piasek przepłukać, nie ma opcji by nie znalazło się na tyle wody z podmianek. A akwarium faktycznie z piaskiem dojrzewa znacznie szybciej. Ale skoro pytanie początkującego nie jest od początkującego, tyko od starego wyjadacza, to nie pozostało nic innego jak zweryfikować poglądy i złamać stereotypy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach