Skocz do zawartości
smithpl

Walka z NO3 a zerowe PO4

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie , dzięki wsparciu paru osób z naszego forum, udało mi się zejść z PO4 do niewykrywalnego poziomu. Jednak nadal prowadzę walkę z NO3.

Wstępnie zbijało się zacnie ale ostatnio stanęło na sztywno na 10

Walkę toczę zmniejszonym żywieniem, ZS2, Purigen, mangrowce, węgiel, biodigest... no i ... poziom nie chce już zejść.

Pytanie tylko czy jak mam 0 PO4 to uda się zbić NO3 ?

Jakieś sugestie, pomysły ?

PS> Nie wspomne już że w nagrode z osiągniecia nie wykrywalnego PO4 dostałem troche cyjano :no::dance3:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pytanie tylko czy jak mam 0 PO4 to uda się zbić NO3 ?

Glony spagetii, zjechałem z 25 do 5 w 2 tygodnie, na zbiorniku gdzioe zwykle czeka do wysyłki skała.Wiekszego syfu nie miałem. A jak oswietlisz złoże spagetti LEDami to bedziesz mogł zbiornik skarmiac kotami ( nie zebym miał cos do kotów).

Jak cos to moge wysłac troche spagetti.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

smith a nie poleciały Ci jakieś korale przez zerowe Po4? Ja jakiś miesiąc temu wrzuciłem rowę przez małego powerheada i po 2 tyg. seriatopora, pavona zaczęły tracić tkankę a wszystkie montiporki pochowały tipy. Nawet miękkie nie wyglądały najlepiej. Zrobiłem testy NO3=5 PO4 = 0 (no3 salifert/ po4 test Rowa). Wywaliłem absorber z obiegu i tracenie tkanki zatrzymało się. Obecnie w kaskadzie trzymam węgiel. A glony jak mam tak mam, no może trochę zbielały. Zakupiłem nawet mitraxa i biedaczek chyba 24/dobę wcina te zieleninę. Aha zanim wrzuciłem absorber to maiłem takie ładne glony wyższe które mi dość szybko padły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie spagetii mam, swiece na nie teraz swietlowka 11W ale to chyba malo , jutro odbieram 2 ledowe zarówki , odpowiedniki 4000-5000K i 60W zarowki jedna.

Mam nadzieje ze 2 takie doswietla glony i mangrowce...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do montipor - ldnie sie trzymaja wiec to chyba nie problem.

Po za tym chyba wiekszosc osob ma nie wykrywalne PO4 wiec to chyba nie dlatego ci lecialy SPS'y

Ja to jeszcze walcze z polipami w acrach , po letnim przegrzaniu zbiornika do 31 stopni zbrazowialy. Teraz nowe polipy sa juz biale ale stare ciezko sie wyciaga aby zjasnialy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
no wlasnie spagetii mam, swiece na nie teraz swietlowka 11W ale to chyba malo , jutro odbieram 2 ledowe zarówki , odpowiedniki 4000-5000K i 60W zarowki jedna.

Mam nadzieje ze 2 takie doswietla glony i mangrowce...

Smith, a może spróbuj znaleźć źródło tych azotanów. Dużo karmisz? Może piach oddaje azotany?

Jeżeli piszesz, że używasz purigenu, lejesz bakterie i ZS2, a dodatkowo masz glony w sumpie, to albo masz dużą obsadę, którą karmisz po królewsku, albo coś "syfi" do wody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No od czasu rozmowy z andriew karmie juz malo :-)

raptem 3 rybki, babka, wezowidlo i krewetki

niec nie padlo czego bym nie zobaczyl....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
no wlasnie spagetii mam
A rosną? Są grube i sprężyste czy cienkie, zmarnowane?

Na mangrowce jako 'wyciągaczy azotanów' bym za bardzo nie liczył, za wolny przyrost biomasy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz co , nie sa cienkie i sa zielone... ale u mnie zawsze z tymi glonami bylo slabo, slabo sie rozrastaja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
zanim wrzuciłem absorber to maiłem takie ładne glony wyższe które mi dość szybko padły.

Mały offtop... masz fotkę tych glonów? :no:

wiesz co , nie sa cienkie i sa zielone... ale u mnie zawsze z tymi glonami bylo slabo, slabo sie rozrastaja

Spróbuj zmienić glony :) Caulerpa prolifera byłaby niezła, nie jest tak ekspansywna jak inne gatunki.

Glony zazwyczaj słabo rosną, jeśli brak jednego z trzech składników: azotany, fosforany i żelazo. teraz, po zejściu z PO4 do zera mogą przestać rosnąć w ogóle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale to pisal dudu

Spróbuj zmienić glony :) Caulerpa prolifera byłaby niezła, nie jest tak ekspansywna jak inne gatunki.

Glony zazwyczaj słabo rosną, jeśli brak jednego z trzech składników: azotany, fosforany i żelazo. teraz, po zejściu z PO4 do zera mogą przestać rosnąć w ogóle.

no to w sumie dobrze, :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Caulerpa prolifera - a skad to w wawie wziac ( moze ktos wie... )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć smithpol:) wydaje mi się że widziałem te glony w sklepie AtollZoo Warszawie przy ul. Umińskiego 16a,oni tam mają słodkie i morszczyzne :rolleyes: i tam widziałem sporo różnych glonów. pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SMITHPL mam kępkę tych glonów jak chcesz to mogę ci dać jak przyjedziesz po piasek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
AtollZoo Warszawie przy ul. Umińskiego 16a,oni tam mają słodkie i morszczyzne :) i tam widziałem sporo różnych glonów

Szkoda tylko, że na maile nie odpowiadają :nono:

Dzięki :nono:
Caulerpa prolifera - a skad to w wawie wziac ( moze ktos wie... )

Jakbyś jednak nie znalazł, to Ci wyślę sadzonkę :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam panowie czy ja też bym się może załapał na sadzonkę glonów ?? chętnie bym kupił tylko nie wiem gdzie i czy jest możliwa wysyłka ?? pozdrawiam i z góry dziękuje .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomyśl o AlgaeScrubber. Wprawdzie jestem jeszcze szczawik przy Was, ale od 4 m-cy system właśnie na nim działa i od mniej więcej dwóch miesięcy karmię nawet po 3-4 kostki, a NO3=2,5 PO4=0 od samego początku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi