Włodzimierz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Grudzień 2010 Może dla niektorych jednak istotna Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kondor 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Grudzień 2010 (edytowane) dla mnie nawet bardzo istotna. Edytowane 29 Grudzień 2010 przez kondor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
biegala 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Listopad 2012 (edytowane) Wyprobuj Micro ble special blend,to sa zywe bakterie ktore dzialaja natychmiast,w przeciwienstwie do innych preparatow takich jak Bio digest czy Nutrafin Cycle ktore to zawieraja przetrwalniki bakteri i trzeba troche czasu czekac az zaczna dzialac. Polecam tez slimaka Dolabelle,zje Ci te glony migiem. Na tomiast z cyjano poradzilem sobie preparatem Hemiclean,skotkow ubocznych brak a cyjano zniklo raz na zawsze. dolabella padnie, bo ona sie zywi tylko swiezymi glonami. czytałem to :-) własnie on walczył 6 miesięcy. tak naprade nie wiedział co pomogło. na końcu proponują ultra algae x oraz hemiclean kolega ma spokoj po alrae x ale to chyba naprawde ostatecznosc, przy takich srodkach pisza, ze moze to miec zly wplyw na skorupiaki. to byl wlasnie powod dla ktorego nie stosuje tego. tez nie wiem co robic z dinooooo ...... wylaczam biale swiatlo i jest mniej, jak wlacze biale swiatlo to jest masakra. wiec wylaczone mam biale swiece tylko aktynike. ale ile tak mozna pociagnac .... gdzies poczytalam, ze dino cyujano i cos jeszcze to plaga ktora wystepuje razem w 3. tylko inne proporcje u kazdego, w zaleznosci od tego jakie ma warunki w akwarium. mi cyjano samo zniknelo (od mniejszego swiecenia). za to dinoooooooo k...... a o tym trzecim nie wiem co to jest i nei wiem czy mam. Edytowane 15 Listopad 2012 przez biegala Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ssj44 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Sierpień 2013 Podłacze się pod temat bo już ręce mi opadają. Nic nie pomaga. Od tygodnia stosuje H2O2 i tez rezultatów brak(http://aqua-reef.pl/topic/6757-ssj44/page-3#entry72815). Akwarium 180l, 10 rybek, karmione suche i mrożonka, parę korali miekich głównie. Testy azotany, fosforany 0. Alga x nie próbowałem boje się o życie. Pomysłów nowych nie znalazłem. Może macie jakiś cudowny sposób na dino. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
to1mas 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Sierpień 2013 Należy zaciemnić dokładnie akwarium, tak żeby nie dostawało sie żadne światło dzienne, z lamp itp. Takie zaciemnienie utrzymujemy przez conajmniej cztery dni max do pięciu. Stosowałem cztero krotnie w różnych zbiornikach i podziałało rewelacyjnie. Nie karmimy ryb i korali przez okres kuracji, ryby i korale spokojnie dadzą radę no chyba, że mamy jakies osłabione zwierzaki to mogą paść. Można przed kuracją dla świętego spokoju więcej podkarmić ryby i korale. Bez żadnej chemi pozbyłem i dino i cyjano i ogólnie różnego badziewia, woda po takiej kuracji jest bardzo klarowna i przejrzysta wiec należy uważać ze światłem i stopniowo włanczać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ssj44 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Sierpień 2013 Czytasz mi w myslach rano zacmilem choc planuje to robic przez dwa dni. Kiedys to stosowalem z powodzeniem ale szukalem teaz innej metody. Wode bede lal dalej i 5 dni po zacmieniu na wszelki wypadek. Boje sie o zwierzeta. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
to1mas 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Sierpień 2013 dwa dni to za krótko bo cykl rozwojowy bakteri jakoś trwa trzy dni i dla pewności trzeba poczekać cztery dni. Gdzieś dawno temu czytałem o tym artykuł ale gdzie to nie mogę sobie przypomnieć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ssj44 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Sierpień 2013 Ale ja nie mam cyjano tylko dino. Co do tego mają bakterie. Mój plan był taki by dwa dni było całkiem ciemno, potem jeden dzień to co wpada - naturalne plus nocne(dwie diody niebieskie), kolejny dzień 3h niebieskie godzina białe i dalej systematyczny wzrost światła. Myślisz że to jednak za krótko. Podpowiedz o co chodzi z tymi bakteriami. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
to1mas 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Sierpień 2013 dwa lub trzy dni to stanowczo za krótko, bedziesz miał nawrót plagi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ssj44 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Sierpień 2013 A o co chodzi z tym cyklem rozwojowym bakterii. W piątek przyjeżdża do mnie życie no chyba że wpuszczę je do ciemnego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BeRsErK 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Sierpień 2013 Co do h2o2 - u mnie pierwszy tydzień było podawane 7ml na ok 130 l wody, brak zmian w świetle, węgiel i rowa w sumpie no i odsysanie. Efekty były mizerne. Drugi tydzień - w poniedziałek wywaliłem węgiel i rowę aby nic nie wyciągało h2o2 z wody, zgasiłem lampę na 72h ale bez zasłaniania akwa ręcznikami, dawki zwiększyłem do 16ml podzielone na rano i wieczorem po 8ml. W czwartek powrót od razu do normalnego cyklu oświetleniowego + do niedzieli dawki 8 ml podtrzymujące - dino po 3 dniach(sobota ;]) ani śladu a co najważniejsze brak strat wśród zwierząt - ryb, koralowców, krewetek, jeżowców(jedyne zwierze, które bezpośrednio po zapodaniu h2o2 wykazywało jakikolwiek ślad stresu - uwalniając całą dekorację jaką nosił na sobie), ślimoli czy wężowideł Zadziałało prawie tak szybko i skutecznie jak chemiclean na cyjano. Pierwszą fazę w niedzielę jak nie pojawi się jakieś ognisko dino będę uważał za sukces - w drugiej fazie, która będzie pewnie trwać koło miesiąca będę chciał odbudować bakteryjną strukturę zbiornika licząc na brak większych wahań i unikając ponownego dojrzewania akwa ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ssj44 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Sierpień 2013 Informuj mnie na bieżąco. Ja wczoraj odsłoniłem i leje dalej. Po zaciemnieniu zgineło ci wszystko bo u mnie trochę zostało. Część jak by po dniu ze swiatłem sie odbudowała ale może mi sie tylko wydawać. Leję jeszcze bakterie. Co dziwne mam sporo syfu na dnie muszę to odessać może to nieżywe dino. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BeRsErK 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Sierpień 2013 (edytowane) po zaciemnieniu nic - totalnie zero dino. Bakterii nie lał bym do końca terapii - h2o2 Ci większość i tak pewnie wybije. Odessanie na pewno się przyda Edytowane 17 Sierpień 2013 przez BeRsErK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BeRsErK 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Sierpień 2013 Piąty dzień po podmiance spokój - w jednym miejscu we wtorek pojawiło się małe ognisko zapalne(wielkości około 50 groszówki) ale zostało odessane i nie wróciło. Podmianka 25l z wody z 2letniego baniaczka na zbiornik około 130-140 litrów w obiegu, Od poniedziałku wróciło ponadto dozowanie bakterii KZ i aminokwasów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ssj44 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Sierpień 2013 u mnie jak było tak jest. Wody juz nie leje nic nie robię czekam bo pomysłów brak Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adikwroc 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Sierpień 2013 To zostao Ci tylko zastosowac Ultra Algae X z Fauna Marin ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ssj44 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Sierpień 2013 Tego akurat wole nie robić boje się o krewetki i jeżowca. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Laden 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Listopad 2013 Cześć, zgaduję że to dino bo chemiclean podwójna kuracja nic nie dała. Odsysałem już ze dwa razy ale po 5 dniach wraca:) Pęcherzyki powietrza są też pod piaskiem i na tylnej szybie ( może jest go za dużo od 2 do 4 cm) - skała czysta ! Poza ciemno fioletowymi plamkami załączam na zdjęciu . Robić coś z tym ? Czy dać działać naturze ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach