Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Też miałem ostatnio wysyp cyjano, co prawda mały, ale jednak. Pierwszy raz miałem parę ognisk przy zakładaniu zbiornika no i teraz po dołożeniu żywej skały. Po prostu dołożyłem paręnaście kilo świeżej, dokładam od czasu do czasu(świeżutkie, rdzenne bakterie z prawdziwej rafy he, he). W sumie to wiadomo, że coś musiało się troszkę rozchwiać ale reszta skały 150 może 180kg(nie wiem ile mam teraz kg skały) poradziła sobie, oprócz tego cyjano.

Jak się tego pozbyłem?

No właśnie nic nie robiłem,oprócz normalnych podmiany wody nawet troszkę większych 25% co 10-15dni.

Nigdy nie skojarzyłem żeby podmiany wody nasilały atak cyjano.

Pre filtry wymieniłem, di wymieniłem bo akurat wypadało wymienić.

No i żadnych dodatków do wody nie dolewałem, aminokwasów, jedzenia dla koralowców, czy mikroelementów.

Acha, no i jeszcze obsadę rybną troszkę zmniejszyłem. Z tym nosiłem się już wcześniej, ale pozbycie się części ryb też pewnie w tym pomogło.

O rożnych cudownych lekach na cyjano to nie mogę się wypowiedzieć, bo nigdy nie stosowałem, na szczęście.

Jakoś nie darzę ich sympatią, ale to pewnie z mojej niewiedzy wynika. Moim skromnym zdaniem trzeba zadbać o czystość wody dolewanej i tej w akwarium.

Żeby się syf za skałami nie zbierał, żeby była porządna cyrkulacja, i odpienianie.

No i nie przekarmiać;-)

Oczywiście cały czas rowa i węgiel.

Jeszcze coś dodam.

W innym poście przeczytałem, że stare świetlówki mogą pomagać w rozwoju cyjano.

Nawet nie napiszę ile czasu nie wymieniałem oświetlenia w akwarium, bo co niektórzy pewnie uznaliby mnie za totalnego ignoranta, lub nieważne... do czego zmierzam..

Chciałbym podkreślić, że na starych żarnikach i jeszcze starszych świetlówkach cyjano pojawio się u mnie i zniknęło. Nie skracałem okresu świecenia ani nie wymieniałem świetlówek i żarników na nowe. Oczywiście to mój przypadek, nie zachęcam do starego oświetlenia, po prostu tak było u mnie. Chodziło o jakość wody przede wszystkim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Mam pytanie, o czym mogą świadczyć odrywające się kawałki dino cyjano z powierzchni piachu.

Pytanie to można potraktować jako krzyk rozpaczy bo już nie wiem co robić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba widać koniec dojrzewania i pod warstwa dino wreszcie podjęła pracę właściwa flora bakteryjna.

Odsysaj ile się da tego świństwa i bądź dobrej myśli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Chyba widać koniec dojrzewania i pod warstwa dino wreszcie podjęła pracę właściwa flora bakteryjna.

Odsysaj ile się da tego świństwa i bądź dobrej myśli.

popieram, u mnie było podobnie, gloniska zaczęły się odrywać i tracić ten brązowy kolor, stopniowo zanikły :smile:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie było to samo. Przez ostatnie 3-4 dni plagi od piasku odrywały się całe płaty i wypływały na powierzchnie. Odciągałem to i obecnie mam może 1cm kwadratowy na skałce gdzie zostało cyjano :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam,

Mam pytanie, o czym mogą świadczyć odrywające się kawałki dino cyjano z powierzchni piachu.

O tym że za chwile bedzie dobrze. ;_0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tutaj znowu pierwsze 'quote' zostało ale zabrakło końcowego :):D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
tutaj znowu pierwsze 'quote' zostało ale zabrakło końcowego :):D :D

ok żartuje...ale faktycznie do dopiero teraz wpadłem na to że cytat jest w ramce...tak to jest jak ma się dzieci - "dzieci Neostrady", a samemu jest sie z czasów telefaxu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie dino w dwumiesiecznym zbiorniku pojawilo sie na skale. Microbe Lift Special blend 90ml na 500l h2o co 3 dzien i po tygodniu nie wiedziec czemu przeniosło sie na piach. W międzyczasie kupilem 4 szt archaster i szt clypeaster i do dzisiaj czysto. Naprawde polecam Special Blend .... jest szybki i bardzo śmierdzący :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie dino raz zniknęło po dodaniu cycle,potem się pojawiło i znowu zniknęło,tym razem już nie wiem po czym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja walcze od miesiąca chemiklin ne pomógł ale i nie zaszkodził trzy dni temu zaciemniłem akwa dzisiaj podglądam przez dziurke a one wesoło machają mi nic sobie z moich działań nie robią wredoty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jednak pomogło dzisiaj odsłaniam akwa i co widze zaczynają się odrywać od skały

czyli ta metoda zadziałała ciekawi mnie czy powrócą za jakiś czas zdam relacje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wężyk od RO i odsysamy dokładnie , przeszło po ok miesiącu .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:thumbsup:Ludzie ! na co sie meczyc ..hmm Pewien Pan sprzedaje srodek działający natychmiastowo! nazwa to ULTRA-ALGEA ...I po bólu .Własnie pan Gregorowicz ma teraz w swojej ofercie...To nie jest reklama!!! to działa !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:thumbsup:Ludzie ! na co sie meczyc ..hmm Pewien Pan sprzedaje srodek działający natychmiastowo! nazwa to ULTRA-ALGEA ...I po bólu .Własnie pan Gregorowicz ma teraz w swojej ofercie...To nie jest reklama!!! to działa !

można wiedzieć gdzie to można kupić ??

ok już sobie znalazłem

Edytowane przez cris6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi