Kmil 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Październik 2019 @Pawku szybciej niż miękkie.? Bardzo fajnie euphylie też dostają główek i dunca dopiero jak zdjęcia zobaczyłem to widzę przyrost i to sporo główek? Tak szczerze to jak spojrzałem dziś na zdjęcia i na ta dunce to dopiero teraz widzę że jakoś to rośnie powoli ale rośnie.;) 1 zdjęcie jest z początku czerwca A drugie z wczoraj. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Październik 2019 (edytowane) 2 godziny temu, Kmil napisał: @Pawku szybciej niż miękkie.? Bardzo fajnie euphylie też dostają główek i dunca dopiero jak zdjęcia zobaczyłem to widzę przyrost i to sporo główek? Tak szczerze to jak spojrzałem dziś na zdjęcia i na ta dunce to dopiero teraz widzę że jakoś to rośnie powoli ale rośnie.;) 1 zdjęcie jest z początku czerwca A drugie z wczoraj. To ja nie rozumiem jak lps i sps szybciej ci rosną to po co miekasy ? nie no żeby nie było że zmuszam do wywalania miękkich. Maja swój urok. Ale las euphylli to jest dla mnie kwintesencja akwarium morskiego. (no może po za lasem acropor) ? Edytowane 26 Październik 2019 przez Gość Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kmil 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Październik 2019 @Pawku szczerze to dziś sobie zdałem z tego sprawę. Moje akwarium wymaga kolejnej inwestycji... Pytanie jak wychodzi balling do takiego akwarium? Czy od razu reaktor? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Październik 2019 13 minut temu, Kmil napisał: @Pawku szczerze to dziś sobie zdałem z tego sprawę. Moje akwarium wymaga kolejnej inwestycji... Pytanie jak wychodzi balling do takiego akwarium? Czy od razu reaktor? Pytanie czy potrzebny Ci balling? 2 tyg mierzenia parametrów żeby sprawdzić konsumpcję między podmianami. Jeśli wyjdzie konieczność to dopiero dołożenie ballinga. Reaktor? Jak będziesz miał 40 acropor i z 4p innych sps to może będzie potrzebny ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kmil 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Październik 2019 @pasku ja już się zastawiam na przyszłość? No po wypłacie kupię kilka sps i lps bo nie nadano przyszedłem dziś do roboty. ? Tak że wzrośnie konsumpcja. I zobaczymy. Dziś podmianie jutro zrobię testy bo już z 2 miesiące nie robiłem tylko no3 i po4 po wyłączeniu odpieniacza.;p Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Październik 2019 20 godzin temu, Kmil napisał: @pasku ja już się zastawiam na przyszłość? No po wypłacie kupię kilka sps i lps bo nie nadano przyszedłem dziś do roboty. ? Tak że wzrośnie konsumpcja. I zobaczymy. Dziś podmianie jutro zrobię testy bo już z 2 miesiące nie robiłem tylko no3 i po4 po wyłączeniu odpieniacza.;p Heh tylko nie przestraszył się jak KH będziesz miał z 4,5 bo moze tak też być skoro nie robiłeś testów tak długo? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kmil 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Październik 2019 @Pawku dzień testów i masz rację troszkę się zdiwilem Zasolenia 1.026 refraktometry Temp 23.5 No3 0 Po4 0 Kh 5.4 Ca 330 Mg 930 Ph 8.0- 8.2 ( jestem daltonistą.;) ) I teraz pytanie bo nigdy nie miałem potrzeby podbijać tych parametrów. Jak to robic i co kupic? Prochy do ballinga? Rozrobic i powoli ręcznie podbijać. Czy gotowe jakieś specyfiki? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Październik 2019 1 minutę temu, Kmil napisał: @Pawku dzień testów i masz rację troszkę się zdiwilem Zasolenia 1.026 refraktometry Temp 23.5 No3 0 Po4 0 Kh 5.4 Ca 330 Mg 930 Ph 8.0- 8.2 ( jestem daltonistą.;) ) I teraz pytanie bo nigdy nie miałem potrzeby podbijać tych parametrów. Jak to robic i co kupic? Prochy do ballinga? Rozrobic i powoli ręcznie podbijać. Czy gotowe jakieś specyfiki? A kiedy była podmiana? Jaka sól? Roztwór KH robisz z sody oczyszczonej na szybko. Ja kupuje u Jadwigi gotowe roztwory. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kmil 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Październik 2019 Podmiana wczoraj, sol tropical. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Październik 2019 1 minutę temu, Kmil napisał: Podmiana wczoraj, sol tropical. Nie wiem jakie ona ma parametry ta sól. Będzie trzeba pewnie zainwestować w pompę i ballinga. Na reefhub był plik do pobrania z wyliczeniem ballinga Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kmil 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Październik 2019 @PawkuZaraz poczytam. Jeszcze się zastanawiam jakiej firmy balling. Czy nie kupić odczynników czda ma allegro. A firmowa kupić tylko sbs. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Październik 2019 3 minuty temu, Kmil napisał: @PawkuZaraz poczytam. Jeszcze się zastanawiam jakiej firmy balling. Czy nie kupić odczynników czda ma allegro. A firmowa kupić tylko sbs. Ja tam kupuje gotowe ale nie markowe tylko u Jadwigi które oni robią. Z drugiej strony z AF też nie są drogie i mają już pierwiastki śladowe. Musisz poczytać bo nie jestem od tego specjalista. Sam tylko dozuje według zapotrzebowania strzykawka i się dopiero przymierzam do pełnego ballinga. W twoim przypadku te parametry są duuuzo za niskie. Pytanie czy to nie wina soli. Zobacz na etykiecie jak wygląda zawartość. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kmil 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Październik 2019 Soli jest ok to moje zaniedbanie testów. I też do tego dochodzi że za rzadko podmiany. Bo co 2 tygodnie 50l. Ale ok to sie ogarnie dzis poczytam i obejrze co kupic. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Październik 2019 9 minut temu, Kmil napisał: Soli jest ok to moje zaniedbanie testów. I też do tego dochodzi że za rzadko podmiany. Bo co 2 tygodnie 50l. Ale ok to sie ogarnie dzis poczytam i obejrze co kupic. Pytanie czy jak byś robił podmiany co tydzień i i trochę więcej wody by nie wystarczyło. Z drugiej strony żeby wyrównać teraz parametry to musisz zastosować ballinga Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kmil 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Październik 2019 Przy ballinga mniej roboty mam. Bo tak to muszę z bankami latać. Zobaczymy teraz trochę lektury. Kiedyś czytałem ale już nie pamiętam bo nie miałem takiej potrzeby. Dziwi mnie że ta acropora rośnie.;p Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kmil 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Październik 2019 Nowi lokatorzy.;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Październik 2019 1 minutę temu, Kmil napisał: Nowi lokatorzy.;) Ooo czyżby idziemy w sps ? ładna acra. W normalnym świetle jest fioletowa czy niebieska? Spróbuj lepsze zdjęcie pstryknać ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kmil 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Październik 2019 https://naforum.zapodaj.net/a8b3d31366f1.jpg.html https://naforum.zapodaj.net/a556cf466eed.jpg.html https://naforum.zapodaj.net/c0ec58224e66.jpg.html https://naforum.zapodaj.net/ee1ad9b423ae.jpg.html I dostawa prochów. Teraz trzeba próbować coś rozrabiac. https://naforum.zapodaj.net/367d35c2737c.jpg.html @Pawku moge dodac tylko 0.44 mb tak ze lepszego zdjecia raczej narazie nie dam..;p https://zapodaj.net/36031d74edae2.jpg.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach