snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Listopad 2009 Kolejny temat do rozgryzienia . Akwarium wystartowało 21.07.2009 , czyli ma ponad 3 miesiące . Dosyć młode jeszcze mam Dino, ale zastanawia mnie jedno brak przyrostu alg wapiennych Jest prawie nie widoczna , nawet bym powiedział zerowa. Parametry w akwarium CA = 400-420 Mg 1480-1500 Kh, 7,8 Ph – 7,95-8,20 Czym może być to spowodowane? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fool szklo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Listopad 2009 zmniejsz dawkę MG na 1380-1410 max pilnuj parametrów wody żeby były stabilne i musisz czekać rób regularnie podmianę wody 10% co tydzień i jeszcze raz czekać u mnie się pokazały po pół roku jak się pokażą to znaczy że zbiornik dojrzał i złapał swoją równowagę biologiczną pozdrafiam FOLSZKLO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Listopad 2009 Wiem ze przy ZEO jest bardzo maly przyrost alg wapiennych Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Listopad 2009 Na obecną chwilę nie dodaje nic do akwarium tylko i wyłącznie podmiany. I z nimi też jest delikatnie. Poczekamy zobaczymy .:-P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Listopad 2009 Nic nie zmieniaj po prostu poczekaj jeszcze trochę , ja tez miałem podobny problem. Parametry wody były w normie, a algi nie rosły minęło jakieś 5 miesięcy zanim zaczęły się rozrastać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Listopad 2009 Wiem ze przy ZEO jest bardzo maly przyrost alg wapiennych U mnie na zeo algi wapienne rosną jak dzikie , co 2 miesiące pompy cyrkulacyjne muszę czyscic bo spada wydajność jak je przykrywają . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Listopad 2009 Wiec pozostaje czekać ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fool szklo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Listopad 2009 tak czekaj jeszcze raz czekaj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Listopad 2009 snakecharner Podpowiedział mi jeden z kolegów, że do przyspieszenia i dokładniejszego porośnięcia przez algi skal czy szyb, dobrze jest zeskrobywać je tam gdzie się pokażą, podobno szybsze jest rozprzestrzenianie się ich. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Listopad 2009 Ciekawe ciekawe spróbujemy , acropore tez tak mogę ? :-P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Listopad 2009 No u mnie po miesiącu mam całą masę takich 5mm plamek alg na szybach tylnych. Poskrobałem z szyb w sumpie bo tam już było mocno zarośnięte i pompa podała do akwarium, chyba pomogło. Skrobanie acropor hehe, no cóż możesz spróbować, moje jak dla mnie rosną OK więc nie mam takiej potrzeby Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Listopad 2009 Miałem na myśli że się rozmnożą :-)) Wręcz zrobią się plagą he he Sump też oświetlasz ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Listopad 2009 Etam nie warto, jak staną się plagą to będzie ciężko usuwać bo mają twarde szkielety W sumpie mam refugium, pływają tam jeszcze 2 chromisy, żółtek no i kępka "spageti" to i świecę, przez to, że nie ruszane od początku, to przez pół roku tak porosły algi, że mało już brakuje by tylną szybę całkowicie zakryły. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomash666 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Listopad 2009 Żółtek ze spageti? Mój dostaje świra na widok tych glonów. Po sekundzie ich nie ma. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zho 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Listopad 2009 Tomajkowy zoltek sie przezarl i teraz je ignoruje ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Listopad 2009 Nie widziałem żeby wcinał to spageti, dostaje papu 2x dziennie i ignoruje glony. Ale zniknęło takie delikatne "futerko" z jednej ze skałek, podejrzewam że to jego sprawka, ale niech mu idzie na zdrowie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Listopad 2009 Tomek czym świecisz nad spagetti? ja ostatnio żarówkami diodowymi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Listopad 2009 Polecam czerwone diody, podobno czerwony kolor przyspiesza wzrost glonow. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach