marek4066 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Listopad 2009 Witam wszystkich:)jestem w tej akwarystyce laikiem, mam takie pytanie czy Zeovit jest tylko dla korali typu Acropora czy można też trzymać korale miękie w takim akwa?? co myślicie w tej sprawie??prosze o jakieś podpowiedzi:) aha moje akwa to około 126l w tym żywa skała około 15kg i 15 kg żywego piasku , używam soli Preys podmiany co tydzień 15l. narazie mam więcej miękkich korali jak właśnie acropor, testów nie robie:)dzięki i prosze nie złościć saie jeśli coś pisze nie tak:) pozdrawiam.fotki dołoże jak tylko zrobie:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Listopad 2009 Zeovit zdecydowanie sprawdza się w zbiornikach spsowych. Miękasy wolą "bagienko" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Listopad 2009 Wydaje mi sie ze na upartego to zeo mozna i po do FO podlaczyc. Tak ze nie widze zadnych przeciwskazan zebys zeo w swoim baniaku uzywal. Moj kolega odpalil zeo z miekasami i xenia z krzaczka zrobila sie plaga. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marek4066 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Listopad 2009 Dzięki za szybką odpowiedź:)mam jeszcze pytanie:) wczoraj kupiłem w erybce u Tomka coś takiego, Purigen i Chemi-pure czy mogę połączyć to z Zeowitem? tzn używać i tego i Zeovitu czy lepiej używać jednej z metod? i którą byście polecali? co o tym wszystkim myślicie? dzięki i pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Listopad 2009 Ja wychodze z zalozenmia jezeli uzywac zeovit to wszystko brac z zeo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marek4066 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Listopad 2009 Dzięki Mariusz, czyli ABC Grotecha też byś nie używał??tylko z Zeo suplementy i inene preparaty?? troche boje sie o te miękkie korale:) chyba że małymi lub bardzo małymi dawkami?? mój baniak ma zaledwie miesiąc po przeniesieniu z 50l co byś w tym czasie dodawał jak zacząć z Zeo?? mam narazie Zeovit Zeobac i Zeostar2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Listopad 2009 Lej sam zeostar2 i bez kamykow,ja tak robie przy samych spsach i na efekty nie narzekam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marek4066 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Listopad 2009 Dzięki jaro37:) a co z Zeobac?? czy tylko Zeostar2 lać i nic więcej ??ABC też byś nie dolewał?? pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fool szklo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Listopad 2009 najlepiej się dozuje ZEOstart i ZEObak z wyniku redoksu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marek4066 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Listopad 2009 Dzięki Fool szklo powiedz czy coś jeszcze ??co moge dozować?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marek4066 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Listopad 2009 troche kiepska jakość fotki:) i wiem te glony na tle:) postaram sie coś z nimi zrobić,prosze o porady i krzyczcie głośno jak widzicie coś nie tak, pozdrawiam Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Listopad 2009 ABC Grotecha mozesz dozowac,ale znacznie mniej niz podaje producent. Dopiero teraz zobaczylem fotke akwa,przy tej obsadzie to nie ma sensu nic dozowac,wystarcza podmianki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marek4066 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Listopad 2009 tak właśnie przestałem go dozować bo pokazał mi sie czerwonobrunatny nalot na skałce i pewnie ten na tle to też z przedawkowania, lałem 6ml na moje 126l to i tak mniej niż podaje producent teraz przez pare podmian niebęde go dawkował i chyba zaczne po 1ml a może i mniej. dzięki za podpowiedzi i porady Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fool szklo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Listopad 2009 podawaj tylko ZEObak 2x w tyg po 1 kropli i ZEOstart po 1 kropli co dwa dni przez pierwsze dwa mies, najlepiej zebys mial redox 400-500 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lionfish 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Listopad 2009 Zeostart to pokarm dla bakterii i zaleca sie go podawac co najmniej dwa razy dziennie aby uniknac zbyt duzych wahan w populacjach bakterii wiec ja bym rozbil ta krople na 4 dawki. Wyjdzie po 0,016 ml na dawke. Strzykawka 1ml mozesz odmierzyc z dokladnoscia do 0,01. Taka strzykawke znajdziesz w testach saliferta. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fool szklo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Listopad 2009 no tak to wszyscy wiedza ze to pokarm dla bakteri ale nie wiadomo jaki ma redoks wiec bym dozował raz dziennie ja dozuje ZEOstart raz na 3 dni ale rodoks mam 450-500 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marek4066 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Listopad 2009 Dzięki śliczne:) prosze powiedzcie mi jeszcze czy zaczynając dawkowanie tych preparatów nie dawkować ich co dzień tylko tak jak piszecie tak?? i tak już cały czas czy po jakimś czasie zmniejszyć jeszcze dawkowanie ?? dzięki i pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marek4066 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Listopad 2009 Przepraszam za głupie pytanie:) może jeszcze jakieś porady:) jestem całkiem nowy w akwarystyce morskiej,czy 15l wody co tydzień na podmiany na moje około 126l jest dobrze ?? i jeszcze jedno gdy dawkuje zeostar czy zeobak czy inne preparaty takie jak ABC lepiej wyłączać odpieniacz czy niech chodzi cały czas??a jeśli wyłączyć to na jaki czas?? dzięki pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach