Fool szklo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Listopad 2009 tak wystarczy taka podmiana, nie trzeba wyłączać odpieniacza, ale jak jesteś początkujący akwarysta to bym ci radził nie startować z ZEO bo to bardzo trudny system do tego trzeba lata praktyki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marek4066 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Listopad 2009 Ogromne dzięki Fool szklo, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marek4066 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Listopad 2009 Jeszcze jedno:) czy te kamyki są potrzebne do tego by używać zeo? czy można i bez?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fool szklo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Listopad 2009 ogolnie to bardzo potrzebne ja nie wiem jak ty chcesz jechac bez kamykow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marek4066 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Listopad 2009 Dzięki serdeczne:) już wiem co mam zrobić na początku:)wystartuje z zeo, ze zmniejszonymi dawkami,i będe opserwował miękie korale, jak będzie coś sie działo z nimi,to będe zadawał pytania:)i mam pytanie:)na moje około126l (ja licze że mam 100l,odliczając skałe i piach,tak mi wychodzi) dam 160g kamyków,1kropelka dziennie zeostar2 i 1k zeobac też dziennie przez 2tyg czy tak??to są zmniejszone dawki jak na moje akwa.Tak mnie poinstruowano w sklepie. Dzięki wielkie, pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Listopad 2009 Moim zdaniem przynajmniej na początku powinieneś odpuścić sobie ten zeovit. Metoda ta wymaga sporo doświadczenia i wyczucia i dalej będę obstawał przy tym,że dla miękasów lepsze są "tradycyjne" metody prowadzenia zbiornika. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Listopad 2009 Powiem jeszcze ze przy zeovicie miekasy beda w kiepskiej formie,jednak wola troche syfku w wodzie.Takze ten zeo to wiecej szkody przyniesie niz porzytku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marek4066 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Listopad 2009 Dzięki,ogromne powiedzcie prosze "tradycyjne" czyli ?? bo od tego wszystkiego już warjuje:):)ewentualnie podpowiedzcie mi gdzie powinienem sie skierować gdzie szukać odpowiedniej metody abym mógl spokojnie trzymać wszystkie korale:) dzięki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Listopad 2009 Nie ma takiej metody aby wszytkim koralom było jak w domu. Jesli lubisz SPS y to wiadomo , najlepsze medody gdzie NO3 i PO4 będa na bardzo niskim poziomie. Dla korali LPS dobrze jak PO4 i NO3 jest na niewielkich pozimach , ale wtedy juz SPS y ciemnieja z racji większej ilosci zooksantielli. Musisz sie zdecydować jakie korale będą przeważały w Twoim zbiorniku i wtedy podjąć decyzję o filtracji. pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S_Y_N_E_K 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Listopad 2009 Dokladnie tak jak mówi Andrzej:-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marek4066 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Listopad 2009 Super dzięki:) właśnie tego potrzebowałem:)nie wiedziałem że tak właśnie to jest, myślałem że one żyją w jednej słonej wodzie:),kurcze to mam problem:)bo mam i SPS i LPS niema szans żeby to pogodzić?dodam pare fotek abyście mogli powiedzieć co moge z tym zrobić, będę bardzo wdzięczny za podpowiedzi:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Listopad 2009 Można utrzymać SPS y i LPS y razem , własnie większość z nas ma takie zbiorniki . Chodzi o to że nie da się zrobiś systemu , który zadowoli wszystkie korale. Jednak da się utzrymać SPS i LPS jednak SPS juz nie bedzie w takiej barwie jak w zeovitowym baniaku pod same SPSy. Poprostu przy wyborze korali kieruj się rozsądkiem i nie wybieraj np. białych acropor , których koloru nie utrzymasz . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S_Y_N_E_K 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Listopad 2009 Myśle, ze nie masz się co zabierać za zeovit:-) ale to tylko moje zdanie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Listopad 2009 Jesli lubisz LPSy i miekkie korale to zeovit odpada . Zrób skuteczny system filtracyjny na zywej skale , piachu i wystarczający odpieniek . Taki system pozwoli utrzymac wszystkie korale , na zeovit przydzie czas jeszcze jak nabierzesz doświadczenia i zadecydujesz że SPS to twoje ulubione korale. pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marek4066 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Listopad 2009 Wielkie dzięki wiem już co chce i jak mam sie za to zabrać dzięki wam wszystkim,pozdrawiam i dziękuje za cierpliwość będą miękkie i i tak jak napisałeś andrniew. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marek4066 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Listopad 2009 Witam ponownie:), oglądałem różne akwaria prowadzone na Zeo i muszę powiedzieć że podobają mi się takie piękne kolorowe :dance3: korale można powiedzieć cukiereczki:) i chciałbym spróbować zacząć z Zeo:) i teraz tak:) przez dwa tyg co dziennie dodawałem do akwa po jednej kropelce Zeostar2 i Zeobac bez Zeovitu,czy teraz można włożyć Zeovit i czy tą dawkę tak utrzymać jeszcze przez dwa tyg?? czy już zmniejszyć?? co jeszcze powinienem na początku dodawać i w jakich dawkach?? może przypomnę mam 100 wody ostatnie parametry to kh-7, Ca-420, Mg- 1180, Ph- 7 . jeśli pisze nie tu gdzie trzeba to przepraszam, i skierujcie na odpowiedni tor:) pozdrawiam marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yoka 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Listopad 2009 ja bym dal teraz ZEOvit i został z dawką dzienną przez tydzień a potem ZEObac dawkował 2-3 razy w tygodniu. pH 7 to bardzo nisko, radze zrobic dokładnejszy pomiar. Na początek wystarcza podstawowe preparaty, potem możesz pomyśleć o AAHC lub CV. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marek4066 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Listopad 2009 Dzięki yoka:)a możesz sprecyzować co to jest "AAHC lub CV", sprawdzę te pH ale muszę zakupić lepszy test. pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach