Skocz do zawartości
S_Y_N_E_K

Krótki opis powstawania i funkcjonowania akwa 160l + sump

Rekomendowane odpowiedzi

07.08.2006

WItam!!

Po ok. roku jaki spędziłem na tym forum uruchomiłem pierwsze w moim życiu akwarium morskie:-) . Sprzęt zacząłem kompletować ok. grudnia . Trochę o akwarium. Ma wymiary 100 x 40 x 40 co daje 160L + sump ok.55 L. Odpieniacz Beast 400p, pompa obiegowa Aquabee UP3000 a cyrkulację stanowi 2 x Marea 3200l/h , oświetlenie 5 x T5 39 Watt z czego 2 x actynic i 3 x 10.000K. Skały w akwa jest 25 kg. Do akwarium skała została włożona 2.08.2006.

A teraz trochę fotek: (część przy aktynice część przy dziennym i aktynice a część tylko przy dziennym oświetleniiu). Na ostatniej fotce także sump)

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

A teraz obiekty do zidentyfikowamnia:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

To jak mi się wydaję gąbki(sorry za jakość):

Posted Image

A tu rurówki:

Posted Image

Posted Image

Czekam na jakieś opinie ,rady......

09.08.2006

Wstawiam dzisiaj kilka zdjęć. Jak na nich zobaczycie zaczęło się dojrzewanie glony zaczęły rosnąć (nitkowate?)

a oto zdjęcia akwa i kilku skałek

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

znalazłem również dwie nowe rurówki

Posted Image

Posted Image

a tu na koniec(specialnie nie czyściłem szyby) widać jak szyba zaczyna zrastać glonami

Posted Image

czekam na komentarze i wszelakie rady

10.08.2006

Planowana ekipa czyszcząca:

-4 x Astrea tecta

-4 x Turbo sp.

-4 x Calcinus elegans(czy więcej)

-2 x Calcinus laevimanus

Gdzie można dostać P. Cadenati ??

- 2 x Lysmata debelius

- 2 x Lysmata amboinensis

Bedzie jeszcze rozgwiazda piaskowa ale to gdy włożę piach !

zrobiłem również dzisiaj pierwsze testy

Ph-8,4

KH-7

NO2- 0 mg/l

NO3- <1 mg/l

NH4-0,05 mg/l

13.08.2006

Witam ponownie otóż wczoraj został zrobiona podmiana 10 procent ok. 16L. Zaczęło CO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajne akwa jak na 16to latka. Ja w twoim wieku to mialem tylko slodkie a o morskim to nawet nie slyszalem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest piękne ;) Ułożenie skałki REWELKA :) Nie podpuszczam Cię ale widziałbym tam parkę Pterapogon Kauderni :) POZDRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od ostatniego posta dużo się zmieniło:) Akwarium ma za sobą przenosiny z powodu remontu , ale jest juz na swoim miejscu:) Dołożyłem także szczepki sps-ów, juz więcej nie mam zamiaru dokładać. Zacząłem także stosować węgiel firmy Eheim i absorbent Rowaphos. Zmienione zostały także świetlówki aktualnie mam taką konfiguracje :

3x ATI aquablue

2x ATI blue plus

Akwarium obsługuje Profilux II Plus - super sprzęt , wart swojej ceny. Narazie jest tylko jeden dodatkowy moduł ph, jak bedzie $$ to dołoże kolejne:) Profilux jest odpowiedziałny za ph w reaktorze(steruje elektrozaworem). Jest i reaktor w akwarium DIY od skiby (super sprzęt), tylko wkład muszę wymienić bo sitko zapycha ten Knop, i będzie teraz wkład Korallen Zucht , najprawdopodobniej do końca tygodnia wymienie. Kupiłem takze chromisy , bedą pod koniec tygodnia i tu jeśli chodzi o obsade już nic nie dodaje, niech teraz wszytsko ładnie rośnie. Jeśli chodzi o mikroelementy to leję Vitamino GroTecha , Marine Snow i Cycle Hagena dla czystości wody. Sps-y pomimo że szczepki ładnie się rozwijają, poniżej kilka fotek, jak bedzie mi sie chciało to zrobie więcej :D

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

A teraz prosze o komentarze i uwagi :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale nabrałeś rozpędu SYNEK :-D. Tak trzymaj :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi