nowy_zarażony 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Październik 2009 Nie wiem, czy to dobry dzial, jakby co prosze moderatorow o przeniesienie:) Z racji, ze mam teraz wiecej wolnego czasu, pomyslalem ze sprobuje z DIY. Padlo na odpieniacz stozkowy. Z pomoca znajomego inzyniera, 2 tygodni obdzwaniania firm i sporego parku maszyn mozna powiedziec, ze opracowalismy technologie:D Pierwsze male stozki juz wyszly i wygladaja obiecujaco. Problemem sa koszta, zeby bylo to oplacalne i ponizej ceny sklepowej trzeba zrobic wieksza ilosc(kopyto aluminiowe i wtryskiwanie sa cholernie drogie). Stad moje pytanie:) Czy znalezliby sie chetni na gotowe stozki z plexi lub cale odpieniacze? Pierwszy egzemplarz, jako ze stracilem za duzo kasy i czasu, i tak powstanie. Mysle ze do miesiaca sie pochwale. Teraz z innej beczki. Przegladajac rozne projekty wybralem jako pierwowzor odpieniacz ATB 840 z pompa PSK2500 i wyzszy model econo(taki mix:P). Stozek tam zastosowany ma wys ok 35cm, srednica podtawy 20cm, gora 10cm. Calkowita wys w granicach 50cm. Nie wiem nic o becketach takze KZ odpadl w przedbiegach. Bede wdzieczny za wszelkie rady i czekam na odzew:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Październik 2009 Zalezy ile taki stozek by kosztowal , jednak z drugiej strony po co tak kombinowac... Widziales to ? http://theprodigalcube.blogspot.com/2009/09/diy-cone-skimmer.html Kwestia wykonania tylko 1 dobrego wykrojnika, klejenie klejem do akrylu/plexi i dziala tak samo a sporo taniej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nowy_zarażony 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Październik 2009 Widzialem i na poczatku tez o tym myslalem:) Dostrzegam jednak spora roznice, miedzy gieciem prawie na kolanie plexi jw, a stozkiem zrobionym z jednego kawalka akrylu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Październik 2009 no wiadomo ze jest tylko.. koszt nie porownywalny a dziala tak samo , wiec po co przeplacac :-D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nowy_zarażony 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Październik 2009 Po co Ci opti skoro float tanszy a tez trzyma wode "na miejscu"? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miki 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Październik 2009 po co przepłacać? Ano nie wygląda tak dobrze i co za tym idzie, nie idze sprzedać większej ilości . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Październik 2009 aaa no to rozumiem, myslalem ze bardziej chodzilo o projekt DIY Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nowy_zarażony 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Październik 2009 Poczatkowo milo to byc DIY dla mnie. Zaglebilem sie w temacie i pojedynczy stozek sie nie oplaca. Przy powiedzmy 10szt wychodzi juz znosnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Październik 2009 Tylko nadal nie wiadomo ile :-) Ja bym byl zainteresowany stozkiem pod KZ Revolution S lub M ale najchetniej ze zwymiarowaniem w/w :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nowy_zarażony 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Październik 2009 Myslalem o ATB. W polsce nie wiem czy ktokowiek uzywa tych odpieniaczy, opinie na reefcentral i podobnych forach sa przychylne, a zuzycie pradu przez pompe 3razy mniejsze takze wybor padl na taka konstrukcje. Cena stozka jw to max 400zl, mysle, ze przy wiekszym zainteresowaniu bedzie taniej. pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rpp 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Październik 2009 Jeśli cały odpieniacz z osprzętem zmieściłby się w jakiś 8-9 stówkach to byłbym zainteresowany (zamiast tego ATI o którym rozmawialiśmy :-) ) Na sam stożek to się nie piszę bo nie miałbym jak zmajstrować całej reszty :-( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
witekt 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Październik 2009 Też byłbym zainteresowany całym odpieniaczem, kwestia ceny ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WojciechM 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Październik 2009 Jestem także zainteresowany zakupem stożka do odpieniacza Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
parman 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Październik 2009 Też bym się pisał na stożek. Tylko jakie miałby wymiary? No i jaka cena ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nowy_zarażony 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Październik 2009 wys 35cm srednica na dole 20 na gorze 10. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miki 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Październik 2009 przewężenie na górze IMO powinno być takie, jakiej będzie średnicy rura reakcyjna. Warto to również przemyśleć pod względem wydajności powietrznej planowanej pompy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
parman 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Październik 2009 Wymiary już znam. A przewidywana cena? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nowy_zarażony 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Październik 2009 @miki bedzie miala dokladnie tyle:) Zerknij jak wygladaja te pienidla ATB @parman dokladna ceny jeszcze nie mam. Stozek ma sie zamknac w 400zl. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach